Kaplan dosyasında sanık-polis diyalogları: Yüksek yargıcın rüşvetle iş yapması normalmiş!

Ayhan Bora Kaplan dosyasının hem sanığı hem gizli tanığı Serdar Sertçelik Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman'la ilgili rüşvet iddialarını anlattı, polisten "Türkiye'de normal bunlar" yanıtı aldı. Sertçelik ayrıca "Kiraladığım evi savcıya verdiler" dedi.

Gündem 16 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Ankara Emniyeti’nde deprem yaratan Ayhan Bora Kaplan (ABK) dosyasının hem sanığı hem gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurtdışına kaçışında ihmali olduğu belirlenen isimler hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Kaplan operasyonunu yürüten polis müdürlerinin Sertçelik ile olan konuşmalarda eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman hakkındaki rüşvet hikayelerini “normal” karşıladığı görüldü. Sertçelik hakimden kiraladığı bir evin Kaplan’ın ekibi tarafından bir savcıya verildiğini iddia etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ABK suç örgütü davası kapsamında emniyet mensuplarına yönelik soruşturma sonucunda iddianame hazırladı. Dosyada Serdar Sertçelik’in iddiaları üzerine görevden alınan Ankara Emniyeti Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden komiserler Ufuk Gültekin ve Metehan İlkyaz da yer alıyor.

Başsavcılığın hazırladığı 126 sayfalık iddianamede tutuklanan polislerin de aralarında olduğu 12 şüpheliye “Suçluyu kayırma,” “Göreve İlişkin Sırrın Açıklanması,” “Görevi Kötüye Kullanma,” “Tanığı Etkilemeye Teşebbüs” suçlamaları yöneltildi.

Yurtdışına ayağında elektrikli kelepçeyle kaçan ABK dosyasının iki numarası olduğu belirtilen Sertçelik’in Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile yaptığı telefon görüşmelerinin dökümlerine iddianamede yer verildi.

‘Yüksel Kocaman’ın rüşvetle tahliye etmesi normal’

Sertçelik ile Demircan’ın “Bora Kaplan’ın yargı ayağı” olduğu iddia edilen eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı şimdiki Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’dan sık sık bahsettiği görüldü.

Bora Kaplan’ın 137 sayfalık Emniyet ifadesinde lüks bir villa ve araba aldığını itiraf ettiği Yüksel Kocaman ile ilgili Serdar Sertçelik’in “rüşvet” iddiaları konuşmalara yansıdı.

Şevket Demircan ile konuşan Serdar Sertçelik, Avukat Deniz Aksoy’un ABK’nın yargıdaki dosyalarını kapattırmasıyla bilinen Avukat Cengiz Haliç ile benzer işler yaptığını iddia etti. Sertçelik “Deniz Aksoy, Cengiz Haliç’i kırka çarpar yüze böler, her müvekkilini Yüksel Kocaman’a parayla çıkarttı, ben bin kere şahittim” dedi.

15 Temmuz gecesi iddiaya göre Süleyman Soylu’nun talimatıyla TRT önüne ağır silahlarla gelen Kaplan’ın yanında bulunan Levent Çiçek’ten bahseden Sertçelik “Levent içeri alınmıştı. (Deniz Aksoy’yu kast ederek) ‘bana’ dedi ‘beş yüz milyar getir Yüksel Kocaman’dan tahliye alayım’ dedi” ifadelerini kullandı.

Sertçelik’in sözlerine ise Şevket Demircan “Normal bir şey o ya” diye yanıt verdi. Sertçelik ise “Normal bir şey mi? Savcılıktan tahliye” dedi. Demircan ise bunun üzerine “Yani normal derken şunu kastediyorum. Türkiye gündeminde olan şeyler bunlar” diye konuştu.

‘Kiraladığım evi savcıya verdiler’

Şevket Demircan ile Serdar Sertçelik’in konuşmalarında Süleyman Soylu ismi de sıkça telaffuz edildi. Sertçelik konuşmasında “Ayhan Bora Kaplan, Süleyman Soylu gittiği için alındı. Soylu gitti ya dediler, yarın bir gün alınır bu dediler, aynen öyle oldu” dedi.

Sertçelik eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in avukatı Fatih Atalay’ın da Bora Kaplan’ın ilişki ağı içinde olduğunu, kız arkadaşının da bir dönem bir hakimden kiraladıkları eve yerleştirildiğini öne sürdü.

Sertçelik şunları söyledi: “Ben Bulvar Loft’ta ev tuttum abi, kendim bekar kalıyordum, üç artı bir, ben cezaevine girince evi bir savcıya verdiler. Vermişler ben cezaevine girdim otuz ay çıkamayacağım ya, Cengiz Haliç bir savcıya veriyor evi.”

“Emniyet müdürü ilgileniyor, özel uçakla gelip gideceksin”

Serdar Sertçelik ile Şevket Demircan’ın konuşmalarında Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’in işaret edildiği kısımlar ise dikkat çekiciydi.

Yurtdışında firarda olan Sertçelik ile konuşan, ülkeye dönmesini yargı ve emniyetteki üst düzey isimlerle görüşüldüğünü söyleyen Demircan “Gerekirse seni özel uçakla alıp tekrar özel uçakla göndereceğiz, her şey ayarlandı” dedi.

Konuşmalarda Demircan’ın “İl emniyet müdürümüz bu konuyla bizzat ilgileniyor ve bizzat gerekli görüşmelerini kendi üst tarafla gerçekleştiriyor. Ben de adli kanatla gerçekleştiriyorum. Örgüt yöneticiliğinden çıkacaksın. Bak net ya net. Örgüt yöneticiliğinden çıkaracaklar seni” diyerek Sertçelik’i ikna etmeye çalıştığı görüldü.

Kerem Öner “Engin Dinç olayı geçiştirdi” demişti

Demircan’ın isim vermeden Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’i işaret etmesi Ankara Emniyeti’nin üst düzey isimlerinin tutuklandığı dosyada serbest kalan tek isim soruşturmanın ardından açığa alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in ifadesini akla getirdi.

16 Mayıs 2024’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifadenin ardından serbest bırakılan Öner Organize Suçlarla Şube Müdürü olmasına rağmen Murat Çelik tarafından Kaplan operasyonuna dahil edilmediğini, kendisinden habersiz şekilde operasyon yapılmaya çalışıldığını, gizli tanık Serdar Sertçelik’in ifadesinin alınması için Emniyet’te gizli oda kurulduğunu, durumu Ankara Emniyet Müdür Engin Dinç’e iletmesine rağmen olayın geçiştirildiğini iddia etmişti.

Çelik’in emri altındaki komiserlere kendisi haberdar edilmeden emirler verdiğini iddia eden Kerem Öner, Engin Dinç’in kendisine sesini yükselttiğini durumu örtbas etmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Kaplan dosyasında mahkemeye bir kanıt daha sunuldu: Önce vurup sonra para vermişlerKaplan dosyasında mahkemeye bir kanıt daha sunuldu: Önce vurup sonra para vermişler

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı 'gizli tanık' soruşturması tamamlandıAyhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı ‘gizli tanık’ soruşturması tamamlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.