Şiddetin merkezindeki operasyonu Emniyet Müdürü yorumladı: Çözüm getirmesi mümkün değil

Yurdun dört bir yanında şiddet olayları hız kesmiyor. Son 48 saatte çok sayıda silahlı saldırı haberi geldi. İstanbul Emniyeti ise olayların merkezindeki Esenyurt’ta gece 2 binden fazla polisle uygulama yaptı. 10Haber’e konuşan Emekli Emniyet Müdürü Erdin, ‘kalıcı çözüm’ vurgusu yaptı.

Gündem 31 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye, son 48 saatte özellikle İstanbul’da yoğunlaşan şiddet sarmalını konuşuyor. Esenyurt’ta bir tekel bayisinde iki kişinin infaz edildiği görüntülerin sosyal medyada infial yaratmasının hemen ardından silahlı saldırı haberleri peş peşe geldi.

Esenyurt’ta bir tekel bayisine giren silahlı 4 kişinin, bayi çalışanıyla tartışması silahlı kavgaya dönüştü. İçeri giren saldırganlar tekel bayisindeki iki kişiyi öldürdü, birini yaraladı. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Yine Esenyurt’ta bir sitenin otoparkında otomobilin altında uyuyan köpek, şoför tarafından ezildi. Üstelik şoför, araca binmeden önce köpeği görmüştü.

Aynı akşam Çağlayan’da arkadaşlarıyla sohbet eden bir adam, motosikletli ve kasklı kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı.

Gaziosmanpaşa’da ise taksici Samet Kubiloğlu, Beyoğlu’ndan aldığı 3 yolcuyu İstanbul Gaziosmanpaşa’ya götürdüğü sırada, taksiye silahla ateş açıldı. Saldırıda yolcular yaralanırken, 2 çocuk babası taksi şoförü Samet Kubiloğlu olay yerinde hayatını kaybetti.

Türkiye’nin dört bir yanından gün boyunca silahlı saldırı haberleri gelmeye devam etti.

Görüntülere sosyal medyada tepki yağdı. Kimi ‘idam’ getirilmesini istedi kimi ise yeni infaz düzenlemesiyle birçok suçlunun topluma karışacağını söyleyerek yasaya ateş püskürdü.

Akşam saatlerinde ise ajanslar ‘Esenyurt’ta 2 bin 112 polisle asayiş uygulaması’ yapıldığını duyurdu.

Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü koordinesinde, Özel Harekat, Narkotik Suçlarla Mücadele, Önleyici Hizmetler, Çevik Kuvvet, Güven Timleri Şube Müdürlükleri ve ilgili birimlerin katıldığı uygulamada durdurulan araçlar ekiplerce arandı. Uygulama 102 ayrı noktada geç saatlere kadar sürdü.

Emekli Emniyet Müdürü Erdin: ‘Kalıcı çözüm getirmeden şiddetin önünü almak mümkün değil’

Emekli Emniyet Müdürü ve Kıdemli Güvenlik  Danışmanı Feramuz Erdin, dün yapılan operasyonu ‘kamu hakimiyetinin devam ettiğini göstermek için yapılan bir uygulama’ olarak değerlendirdi. Erdin, kalıcı çözüm getirmeden şiddetin önünü almanın mümkün olmadığını vurguladı.

Ülkede büyük bir şiddet sorunu olduğunu belirten Erdin, “Birçok sebep sayılabilir. Medyada, televizyonlarda, oyunlarda şiddete özendirme var. Şiddetin cezasız kalması gibi bir gerçeklik var. Şiddet cezasız kaldıkça artıyor ve insanlar cesaretleniyor. Bugün gelinen noktada kontrolsüz silahlanma ile birlikte şiddetin artık silahlı boyuta geldiğini görüyoruz. Şiddetin kaynağının da organize suç örgütleri olduğunu görüyoruz. Yapılması gereken kolluğun yetkisinin artırılması, organize suçlarla daha fazla mücadele edilmesi ve cezaların artırılmasıdır” dedi.

‘Ceza infaz sisteminde ciddiyet’

Yeni infaz düzenlemesi ile birçok suçlunun ıslah olmadan tahliye edileceğini belirten Erdin, “Bu bir seferlik bir uygulama ama inşallah son olur. Ceza ve infaz sisteminde ciddiyet olmazsa şiddetin önünü almak çok zor. Şiddetin hedefi de genelde kadınlar ve çocuklar” diye konuştu.

Erdin dün gece Esenyurt’ta yapılan polis uygulamasını ise “Esenyurt’taki operasyonun çözüm getirmesi mümkün değil. Videonun sosyal medyada yayılması toplumda bir infial yarattı ve poliste bunun karşılığında kamu hakimiyetinin devam ettiğini göstermek için orada bir uygulama başlattı. Buna rağmen gece Esenyurt’ta yine olaylar olduğunu duyuyoruz. Geçici bir çözüm. Kalıcı çözüm getirmeden şiddetin önünü almak mümkün değil” sözleriyle değerlendirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.