Sırp ve Türk baronlarını aynı gizli haberleşme programı çökertti

Türk Escobar olarak bilinen Ürfi Çetinkaya ile Sırp Skaljari ve Kavac çetelerinin aynı gizli haberleşme programlarını kullandığı ortaya çıktı. İki yapının da çökertilmesinde bu programlara sızılıp mesajların deşifre edilmesi belirleyici oldu.

Gündem 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türk Escobar olarak bilinen Ürfi Çetinkaya’nın oğlu Rüstem Çetinkaya’nın da içinde olduğu yapıya geçen hafta operasyon yapılmıştı. Mahkemenin verdiği tutukluluk kararında sanıklar hakkındaki delillerin “Anom Enterprise,” “Sky-ECC” ve “Encrochat” isimli şifreli haberleşme programlarının deşifre edilmesiyle elde edildiği belirtildi. Bu sayede şüphelilere ait görüşme kayıtları ve MASAK raporuna göre aralarında örgütsel birliktelik tespit edildi.
Ürfi Çetinkaya suç örgütünün kullandığı gizli haberleşme programlarından Sky-ECC’yi kullanan başka uyuşturucu kaçakçılığı oluşumları da vardı; örneğin Sırp Skaljari ve Kavac çeteleri. Avrupa’daki uyuşturucu ağının iki önemli grubu olan bu iki çetenin çökertilmesi de Sky-ECC programına sızılmasıyla oldu. Buradaki mesajlaşmalarla örgütün işleyişi ve işledikleri cinayetler gözler önüne serildi. Bu mesajlaşmaların deşifre edilmesinin ardından iki örgüte önemli operasyonlar yapıldı.

Baron İstilası

Gazeteci Timur Soykan son kitabı Baron İstilası kitabında 2020 yılında Encrochat mesajlaşma programına Belçika polisi tarafından sızıldığını ve suç örgütlerin buradaki mesajlaşmalarının İnterpol’e verilerek ilgili ülkelerin bilgilendirildiğini yazdı.

Timur Soykan Baron İstilası kitabında Sırp Skaljari ve Kavac çetelerinin çökertilmesinde Sky ECC programına sızılmasının etkisini şöyle anlattı:

“EncroChat ile eşzamanlı olarak Sky ECC’nin de şifreleri kırılmış ve polis yüz milyonlarca mesaja ulaşmıştı. Skaljari ve Kavac çeteleri de Sky ECC’yi kullanıyordu. İki çetenin kokain ticareti, cinayetleri, para trafiği, siyaset ve devlet bağlantıları konusundaki bilgilere Sky ECC’nin şifresinin kırılmasıyla ulaşıldı. Avrupa polisinin tahmin ettiğinden çok daha büyük suç örgütleriydi bunlar. Mesajlarındaki vahşet kan donduruyordu. Sky ECC mesajları incelendiğinde Karadağ’da Ekonomik Suçlarla Mücadele daire başkanının Skaljari Çetesi ile işbirliği içinde olduğu anlaşıldı. Önemli bürokrat bu şifreli haberleşme sistemini kullanıyordu. Karadağ’daki bazı polisler ise doğrudan Kavac Çetesi’nin adamlarıydı ve sürekli bilgi veriyor, cinayetlere yardım ediyorlardı. Ayrıca aralarında yüksek yargıçlar da olan yargı mensuplarının çetelerle bağlantısı deşifre olmuştu. Mesajlardan cezaevinde olan Kotor Çetesi’nin kurucusu Darko Sariç’in içeride telefon kullandığı anlaşılıyordu. Sky ECC’den gönderdiği mesajlarda kokain sevkiyatına dair talimatlar vardı. Ayrıca yıllarca birlikte hareket ettiği bir adamının öldürülmesi emrini vermişti.”

Çete savaşı İstanbul’da da yaşandı

Birbiriyle de çatışan Skaljari ve Kavac çeteleri acımasız infazlar yaptı. Kavac çetesi liderinin öldürülen Skaljari çetesi üyelerinin etlerini kıyma yapıp kebap olarak yediğini Sırbistan Cumhurbaşkanı canlı yayında açıklamıştı. İki grubunun kokain ticareti kârını tekeline almak için giriştiği kanlı savaş İstanbul’a da taşındı. Kavac çetesi Eylül 2022’de İstanbul Mecidiyeköy’de Sırp Skaljari çetesinin lideri Jovan Vukotic’i öldürdü. Cinayetten sonra Kavac çetesinin iki yöneticisi, Radoje Zıvkovıc ve Milan Vujotıc İstanbul’da yakalanarak tutuklandı.

Encrochat nasıl çalışıyor

Türk baron Ürfi Çetinkaya’nın örgütünün kullandığı Encrochat programına sızılmasından 2020 yılında Avrupa’da yaklaşık bin çete üyesi yakalandı.
EncroChat özellikle Android telefonlarda çalışan bir işletim sistemi. Ancak isteğe göre uyarlanan bu Android telefonlar her iki sistem arasında geçiş de yapabiliyor. Şifreli iletişim platformu belli bir süre sonra kullanıcının cihazından VoIP aramalarını ksilmesi, mesajların kendi kendini imha etmesi, dört basamaklı kod girilerek cihazdaki tüm verileri temizleyen panik temizleme özelliğine sahip olması gibi fonksiyonlar da içeriyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in edindiği bilgiye göre Belçika güvenlik birimleri EncroChat ağına sızıp şifreyi çözmeyi başardı ve kırılan şifreyle elde edilen yüz milyon kadar şifreli mesajı çeşitli ülkelerin emniyet ve istihbarat teşkilatlarına servis etti.
Bunu öğrenen ve sırrın açığa çıktığını fark eden platform 13 Haziran 2020 tarihinde kullanıcılarını uyararak cihazlarından kurtulmalarını söyledi. Ancak görünüşe göre bu geç yapılmış bir uyarıydı. Avrupa başta olmak üzere ülkelerin emniyet teşkilatları İngiltere, Fransa, Hollanda, Norveç ve İsveç’te yüzlerce suçluyu tutuklamak üzere baskınlar yaptı.
İngiltere Ulusal Suç Ajansı Soruşturma Direktörü Nikki Holland bu gelişmeyi “Birleşik Krallık suç piyasasındaki iletişim platformuna içeriden sızma operasyonu yapmak ülkedeki her üst düzey organize suç grubunda bir köstebek olması gibi bir şey” diye açıklıyor.

Baba filmi gibi: Uyuşturucu baronunun 'örnek iş insanı' bilinen oğlu gözaltındaBaba filmi gibi: Uyuşturucu baronunun ‘örnek iş insanı’ bilinen oğlu gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.