PKK’nın Paris gençlik sorumlusu İstanbul’da yakalandı
Siyaset bugün Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan çağrısını konuştu. Devlet Bahçeli’nin çıkışına, Cumhurbaşkanı Erdoğan destek verdi. CHP ve DEM Parti’den de şartlı destek geldi. Bu sırada avukatları da Öcalan’la görüşmek için başvuru yaptı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen haftaki grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı “örgüte silah bırakma talimatı verip terörün bittiğini ilan etsin” çağrısını, bu haftaki grup toplantısında bir ileri aşamaya taşıdı. Bahçeli, “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Grup Toplantısı’nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saatler sonra Bahçeli’nin çağrısına destek verdi “Hep beraber terörün olmadığı Türkiye’yi inşa edelim istiyoruz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de “partisinin terörün bitmesine tam destek vereceğini” söyledi, bu konuda her şeyin TBMM’de yapılması gerektiğini vurguladı.
MHP lideri Bahçeli, partisinin bugünkü Meclis Grup Toplantısı’nda Öcalan’ın, “örgütü lağvetme ve terörü sonlandırma dirayeti” göstermesi halinde, tecridin kaldırılmasının yolunu da açan, “Umut hakkı”nın kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçeli’nin çağrısına partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda yanıt verdi.
Hatimoğulları, “Kürt sorununun çözüm yolu bellidir. Orta Doğu ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da ağır tecrit altında bulunan sayın Abdullah Öcalan’dır. Çözümün yolu TBMM’dir. Biz inisiyatif almaya hazırız. Bir başlangıç olarak tecrit kaldırılsın” dedi.
Öcalan’a yönelik tecridin 44 aydır sürdüğünü, bu tecridin kaldırılması için yıllardır mücadele ettiklerini belirten Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bırakın tecrit kalksın, sayın Öcalan fiziki olarak çıksın konuşsun. ‘Ne diyeceğini hepimiz görelim’ dedik geçen hafta, bu hafta da yineliyoruz. Vakit kaybedilmeden adım atılsın.”
Tam da bu kürsü yoğunluğunun ortasında Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, Raziye Öztürk, Faik Özgür Erol ve Mazlum Dinç, Abdullah Öcalan’la görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvurdu.
Öcalan hakkında 3 Mayıs 2024 tarihinde Bursa İnfaz Hakimliği tarafından altı aylık avukat görüş yasağı kararı verilmişti. Bu yasak kararıyla birlikte Öcalan’a son sekiz yılda en az 13 kez altı aylık avukat görüş yasağı verilmiş oldu.
Duvar’a konuşan Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, Bahçeli’nin umut hakkı sözleriyle ilgili şunları söyledi:
“Bahçeli’nin çağrısı önemli. Hukukun gereklerini yerine getiren ve ona uyan her çağrı önemlidir. 44 aydır başvurularımız yanıtsız kalıyor. Siyasetin hukuka uyması gerekiyor. Ümitsiz değiliz. Sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bahçeli aslında olması gerekeni söylüyor. Türkiye’nin bir hukuk devletinin yapması gerektiği gibi AİHM kararlarının gereğini yerine getirmesi gerekiyor.”