Demirtaş’tan Kürt sorunu mesajı: Barışın muhatapları Öcalan ve Erdoğan

Selahattin Demirtaş uzun süredir devam eden sessizliğini bozdu. Kürt sorunu konferansına gönderdiği mesajda çözümün muhataplarının Erdoğan ve Öcalan olduğunu söyledi.

Siyaset 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin düzenlediği “Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı”nda Selahattin Demirtaş ile Selçuk Mızraklı’nın mesajı okundu. Mesajda barışın muhatabı olarak Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gösterildi.

Gönderilen mesajda ülkelerinin gasp edildiği öne sürülerek “Kürt halkının kimseden bir talebi de yoktur. Çünkü talep etmek hiyerarşik bir ilişkiye gönderme yapar. Kürtler talep etmek yerine, gasp edilen özgürlüklerini geri almak istiyor. Bizim açımızdan Ankara, Tahran, Bağdat veya Şam birer talep makamı değildir, çözümün muhatabıdırlar. Tartışma konumuz ise anavatanımız Kürdistan’ın fiili, zoraki işgaliyle ortaya çıkan gasp hukukunun nasıl sonlandırılacağıdır. Bizler, Türkiye’de siyaset yapan Kürt siyasetçiler olarak bu gasp hukukunun son bulması için demokratik, barışçıl, siyasi mücadeleyi tercih ettik ve bunun bedellerini ödüyoruz. Ancak karşılaştığımız tüm zorbalıklara, adaletsizliklere, hukuksuzluklara rağmen siyasi mücadelede, diyalog ve müzakerede ısrarcıyız. Konuşarak, tartışarak varılacak adil bir uzlaşmanın sonucunda onurlu bir barışın kurulmasından yanayız. Bunun koşullarının er geç sağlanacağından kuşkumuz yoktur” denildi.

Muhataplar: Erdoğan ve Öcalan

Kürt sorunun çözümünde esas olarak Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhatap olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
Elbette Kürt sorununun çözümü, resmi olarak bir masa etrafında konuşulacaksa -ki bizce gecikilmeden konuşulmalıdır- masada Türkiye Cumhuriyeti devletini temsilen Hükümet olmak zorundadır. Hükümet de bugün itibarıyla Sayın Erdoğan şahsında temsil edildiğine göre, bu işin birinci muhatabı Sayın Erdoğan’dır. Yine geçmiş deneyimlerden bilinen, kabul gören ve devletin de resmi hafızasında meşruiyeti kayıt altına alınmış Sayın Öcalan bir başka muhataptır. Ancak böylesine köklü ve grift bir sorun iki şahsiyetin tek başına çözebilecekleri bir mesele de değildir. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisinin bizzat kendisi, Meclis’teki tüm siyasi partiler, Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, aydınlar, kadın hareketleri, sendikalar, barolar gibi tüm toplumsal yapılar da konunun tarafı ve muhatabıdırlar.”

Selahattin Demirtaş: DEM Parti ve AKP'nin görüşmemesi büyük eksiklikSelahattin Demirtaş: DEM Parti ve AKP’nin görüşmemesi büyük eksiklik

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.