Sokak röportajında yasağı eleştiren yurttaşın tutuklanması: Özgür Özel ‘kabul edilemez’ buldu

Dilruba Y.’nin İzmir’de sokak röportajındaki açıklamaları nedeniyle tutuklanmasına CHP Genel Başkanı Özgür Özel tepki gösterdi.

Gündem 14 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Dilruba Y.’nin İzmir’de sokak röportajındaki açıklamaları nedeniyle tutuklanması için “Siyasetçilerin halktan gelen en ağır eleştirilere açık olması demokrasinin gereğidir” dedi.

Özel “Elbette ki seçmenlerin siyasi tercihlerine hakaret, kimsenin tasvip edeceği bir tutum değildir. Ancak hiçbir vatandaşın kişisel düşüncelerini ifade ettiği bir meselenin tutuklama tedbirine kadar götürülmesi ölçüsüz, siyasi bir tutumdur. Öyle ki hepimizin gözü önünde, pek çok ağır suçu işleyenlerin, sırf birilerinin koruması altında olduğu için cezasız kaldığı ortamda Dilruba’nın tutuklanmış olması kabul edilebilir değildir. Bu yanlıştan dönülmeli, Dilruba serbest bırakılmalıdır” dedi.

CHP lideri Özel’in talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’nin adli süreci takip ettiği belirtildi.

Ne olmuştu?

“Tüylü Mikrofon” isimli YouTube kanalının yaptığı sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesiyle ilgili konuşan Dilruba Y., kullandığı ifadeler nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Röportajında Instagram’a getirilen erişim engelini eleştiren Dilruba Y. saat sabah 10.00’da gözaltına alınmıştı.

İzmir Adliyesi’ne sevk edilen Dilruba Y. Tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İzmir Barosu Dilruba Y.’nin tutuklanmasına şu ifadelerle tepki göstermişti:

“Eleştiriye tahammülü olmayan iktidar, ifade özgürlüğü elinden alınan insanlar ve tek adam rejiminde geçerli olan kanunsuz cezalar…Yargılama olmaksızın cezalandırmanın yolu olarak verilen ‘tutuklama’ kararlarına bugün bir yenisi daha eklendi. Bugün İzmir’de bir kişi sokak röportajında sadece düşüncelerini ifade ettiği için tutuklandı. Hatırlatırız ki uygulamanın aksine; ‘tutuklama’ bir ceza yaptırımı değil, çok sıkı şartların varlığı halinde uygulanabilecek bir güvenlik tedbiridir. Toplumdaki kişileri susturmaya ve onlara gözdağı vermeye yönelik verilen orantısız, hukuksuz tutuklamaya; ‘alıkoymaya’ derhal son verin. Yasalara uyun!”

Sokak röportajında sert konuştu, kendini cezaevinde bulduSokak röportajında sert konuştu, kendini cezaevinde buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.