Batan gemiden anneye mesaj: Yalan yok, korkuyorum da…

Zonguldak’ta fırtınada batan Kafkametler adlı geminin üçüncü kaptanı Berke Çamurtaş, yaşadıklarını anbean ailesine yazmış. 10Haber o mesajlara ulaştı. İşte 12 kişiye mezar olan gemide o gün dakika dakika yaşananlar.

Gündem 28 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

“Ereğli pilot! Burası Kafkametler, cevap verin. Batıyoruz” 

Bu son acil durum çağrısını Kafkametler gemisinin mürettebatındaki en genç isim, Berke Çamurtaş yaptı. Henüz 24 yaşındaydı, vatani görevini yeni bitirmişti. Bildiği işi, gemiciliği çok seviyordu. Çalışmak için ekim ayında Balıkesir’deki aile evinden ayrıldı, Kafkametler isimli gemide işe başladı. 

Gençti, ama açık deniz tecrübesi vardı. Denizciliğin en zor alışılan şeylerinden birinin aile özlemi olduğunu biliyordu. İletişim kurabildiği her an ailesiyle konuşuyor, yaşadıklarını tek tek anlatıyordu. Geminin battığı, onunla birlikte 12 kişinin öldüğü 19 Kasım günü de yaptığı gibi… 

Türkiye denizcilik tarihindeki büyük facialardan birini o gün yaşadı. 31 yaşındaki Kafkametler Rusya’dan başladığı seferde Türkiye karasularına girdiği 17 Kasım’da kara bulutlar fırtına haber veriyordu. 

Meteoroloji ve AFAD’ın uyarılarıyla birlikte Kafkametler’in bağlı olduğu acente “Sinop’a ya da Ereğli’ye sığının” dedi. Sığınma öneren tek yer acente değildi, Kafkametler’in arkasındaki üç gemi de telsizden “Sinop Limanı’na dön” çağrısı yaptı. 

Fakat Kafkametler, neden bilinmez, İzmir Aliağa Limanı’na doğru yoluna devam etti… Fırtına şiddetini arttırınca da kaptan Karasu açıklarına yöneldi. 

Saat 17.59’da telsiz katibi Çamurtaş annesine “Demir atamadık. Dip bölgesi bu fırtına için uygun değilmiş. Ereğli’ye geri dönüyoruz” dedi. 

Çamurtaş’ın sonraki mesajı ise “Bir ara harbi alabora oluyoruz sandım. Kaptan bile korktu” oldu. Kafkametler mürettebatı için korku dakikaları başlamıştı… 

Ailesine kaptanının gelen uyarıları dikkate almadığını anlatan Çamurtaş Ereğli’de ne yaşayacaklarını bilmediklerini, saat 22.00 sularında Ereğli’de olacaklarını belirtiyor. 

18 Kasım akşamı geminin Ereğli açıklarında olduğu saatlerde üçüncü kaptan Berke Çamurtaş kamarasında dinleniyordu. O saatlerde ajanslar da Zonguldak’ta fırtınadan uçan ev çatılarının, heyelanların haberlerini geçiyordu. Kafkametler Ereğli açıklarına demir atmıştı, ama fırtına ve dalgalar gemiyi dövmeye devam ediyordu…

Çamurtaş kamarasından annesine attığı videoda dalgaların vurduğu Kafkametler’in nasıl sallandığını gösteriyor, acil durumda giymek için hazırladığı elbisenin fotoğrafını atıyordu. 

Gemiden çıkma planını da yapmıştı Çamurtaş, annesini rahatlatmak için “Karaya çok yakınız, denize atlayıp yüzebilirim” diyordu. 

Geminin birçok arızası olduğunu belirten üçüncü kaptan Sinop’ta batan başka bir gemiyi hatırlatıp “Ya onlar gibi ikiye bölüneceğiz ya da alabora olacağız” diyordu. 

10Haber’in ulaştığı o son konuşmalarda, gece 03.00’te genç kaptan annesinden batmamaları için dua isterken ‘Pusulalı yüzüğünü’ sormayı da ihmal etmiyordu. Hatta aynı saatlerde seferi tamamladığında kıdem alıp ikinci kaptan olabileceğini hatırlatıyordu.

Annesiyle son konuşmanın sabahında fırtına şiddetini arttırdı. Kafkametler sürüklenmeye başlayınca Çamurtaş kaptan köşküne koştu. Telsizle defalarca acil durum anonsu geçtiler. WhatsApp’ta sabah 9.30’da çevrimiçi olan Çamurtaş’ın sesini son kez 10.17’de, Karadeniz bölgesindeki gemiler duydu: Parçalanarak batıyoruz. Acil kurtarma talep etmekteyiz. Ereğli pilot! Burası Kafkametler, cevap verin. Batıyoruz

Çamurtaş’ın son çağrısı yüzlerce denizcinin içini dağlarken Kafkametler oturduğu mendirekte boyu 10-15 metreye ulaşan dalgalarla dövülüyordu. 

Denizcilik Genel Müdürlüğü 19 Kasım 14.30’da “Bugün saat 10.29’da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM’ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ’de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür” açıklaması yaptı. Kafkametler’in son sinyali de bu oldu. 

O gün başlayan arama çalışmalarında bugüne kadar beş denizcinin cansız bedenine ulaşıldı. Berke Çamurtaş’ın da aralarında olduğu yedi denizci ise hâlâ aranıyor. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.