Saraçhane izlenimleri: Nasıl geldiler, nasıl dağılıp evlerine gittiler?

Yaklaşık bir haftadır hem toplumsal muhalefetin hem de siyasetin gündeminde olan Taksim dün sadece turistlerin ve polislerin gezebildiği bir koridora döndü. CHP’nin günlerdir yurttaşları çağırdığı yere ‘uğrayıp’ gitmesi, yoğun abluka kadar konuşuldu.

Gündem 2 Mayıs 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Saraçhane'deki polis barikatı

Yaklaşık bir haftadır hem toplumsal muhalefetin hem de siyasetin gündeminde olan Taksim dün sadece turistlerin ve polislerin gezebildiği bir koridora döndü. CHP’nin günlerdir yurttaşları çağırdığı yere ‘uğrayıp’ gitmesi, polisin sert müdahalesi kadar çok konuşuldu.

1977’deki kanlı 1 Mayıs’ın ardından Türkiye İşçi Sınıfı için sembolikleşen Taksim Meydanı, bir haftadır tüm ülkenin gündemindeydi. Sendikalar ve meslek odaları Taksim’de kutlama yapacağını söylemiş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel Taksim’e giden Saraçhane yoluna çağrı yapmış, Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı Taksim’de kutlamaya izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Tam da bu restleşmenin eşliğinde 1 Mayıs sabahına uyanan Taksim’de olan biteni 10Haber an be an izledi.

Dün sabah saatleri itibariyle Taksim değil Taksime giden yolların tümü polis barikatlarıyla kapatıldığı için adeta İstanbul’un bir bölümü abluka altındaydı.

İşte Taksim’in 1 Mayıs’ı:

Saraçhane’de CHP: Bir varmış bir yokmuş…

Sabah 8.30’da sol örgütler ve sendikalar Yenikapı Marmaray durağından Saraçhane’ye doğru yürümeye başladı. Saraçhane’ye giden yolda polis geniş güvenlik önlemleri almıştı. Ancak bu güzergahta hiçbir sıkıntı yaşanmadı.

CHP örgütü ise Aksaray ve Fatih tarafından alana girdi.

Alana sol örgütler dışında sendika olarak KESK, DİSK ve KAMU-İŞ’e bağlı sendikalar geldi. Ancak geçen yıl Maltepe’de yapılan mitinge göre hem sendikaların katılımı hem de sol örgütlerin katılımı çok azdı. Herkes alana CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gelmesini bekliyordu. Çünkü Özgür Özel bir haftadır “Taksim’e yürüyeceğim” diyordu. Bu sözler alana gelenlerde Taksim’e gitme açısından bir umut oldu.

Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu 10.30 gibi alana geldi. Bir süre Vezneciler yönündeki CHP kortejinde duran ikili daha sonra İBB binası önüne geldi. Özgür Özel burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması öncesi başta gazeteci arkadaşlar ve kitle olmak üzere herkes Özgür Özel’in Taksim konusunda ısrarcı olacağını düşünüyordu. Ancak Özgür Özel “Taksim’in bugün değilse bile yarın özgürleşeceğini” söyledi ve makam arabasına binip gitti, Saraçhane’den ayrıldı.

Bu öyle silik bir gidişti ki ben dahil alandaki birçok gazeteci Özel’in alanı terk ettiğini değil Taksim için son bir temas yapmaya gittiğini ve geri geleceğini düşündü. Alanda sadece CHP İl Başkanı Özgür Çelik kaldı. Kısa süre sonra Özgür Çelik de alandan ayrılıktan sonra meydanda ne CHP ne de CHP milletvekilleri kaldı.

DİSK otobüsü yuhalanarak uzaklaştı

Belli bir süre sonra bazı sol örgütler Taksim’e doğru giden yol üzerindeki polis barikatına yürüdü. Ardından DİSK Başkanı Arzu Çerkesoğlu ve tertip komitesi barikata gelerek emniyet yetkilileri ile görüştü. Ancak görüşme sonuç vermedi. Ardından eylem tertip komitesi tekrar alana döndü ve DİSK otobüsünde konuşmalar yapılmaya başlandı.

Ancak kitlenin gözü barikattaydı. Tertip komitesi konuşurken özellikle gençlerden oluşan sol örgütler polis barikatına yükleniyordu. Otobüs üstündeki konuşmalarda bitti. DİSK otobüsü ve sendika üyeleri alandan ayrıldı. DİSK otobüsü alandan ayrılırken alanda bulunan örgütler tarafından yuhalandı.

DİSK’in de alandan ayrılmasından sonra alanda sadece sol örgütler, polis ve gazeteciler kalmıştı.

Polis ufak biber gazı müdahaleleriyle barikata yüklenenleri adım adım geriletti. Bazı gruplar polise taş da attı. Bu tarz eylemleri takip edenler bilir, polis her taşlama olayında daha sert müdahalede bulunurdu. Ancak bu eylemde beklenenin altında bir müdahalede bulundu. Sonunda ilk başta Saraçhane surlarında bulunan polis İBB binası önüne kadar gelmişti. Alana Fatih’ten, Vezneciler’den, Aksaray’dan gelen kitle sadece Aksaray yönünden alanı terk etmek zorunda kaldı.

İşin sonunda ne Taksim’e gidildi ne de işçinin, emekçinin yaşadığı sorunlar konuşuldu.

1 Mayıs’la ilgili diğer haberlerimiz, izlenim ve köşe yazılarımız şöyle:

Ölümler 1 Mayıs’ta da durmadı: Üç işçi çalışırken hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.