Antalya’da elektronik resital: Monolink’ten Akdeniz kıyısında unutulmaz performans
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği, yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili davada tutuklu yargılanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tahliyesine karar verildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET’in eski Genel Müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de aralarında olduğu sanıkların yargılandığı davanın duruşması Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Beşi tutuklu 12 sanıklı teleferik davasında sanıkların “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” suçlarından 27’şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
Tutuklu Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün ve diğer sanıkların yargılandığı duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve CHP’nin Antalya milletvekilleri, il ve ilçe başkanları takip etti. Davanın ilk duruşmasında yazılı müşteki beyanlarının ardından sanık savunmaları alındı.
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz savunmasının başlangıcında teleferik kazasında yaşamını yitiren Memiş Gümüş’ün ailesine başsağlığı diledi. Kocagöz “Bakımların eksik olduğu iddiasını kabul etmiyorum. 28 Kasım 2023 tarihinden sonra görevde olmadığımdan suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
28 Kasım 2023 tarihinde ANET A.Ş genel müdürlüğü görevinden Kepez Belediye Başkanlığı adaylığı için istifa ettiğini söyleyen Kocagöz savunmasında şöyle dedi:
“Yönetim kurulu istifamın kabulüne karar verdi. Yeni yönetim kurulu başkan ataması yapıldı. Yetki devrini benim yapmışım gibi gösterilmesi hatalıdır. Sosyal güvenlik kurulundan çıkışımın ardından bir ücret almadım. Ticaret gazetesine geç başvurulmasında bir tasarrufum yoktur. Şirkete yaptırılan bakımlarda eksiklik olduğu iddiası için ise 28 Kasım 2023 tarihinden sonra görevde olmadığımdan bu iddiayı kabul etmiyorum. Kaza tarihine kadar 4 ay 17 gün geçmiş. Bu süre zarfında 137 gün günlük, 18 haftalık 4 ay aylık bakım ve aylık ağır bakılar yapıldı. Bu durumda geçmişe yönelik şahsımın suçlanması hatadır. Önceki yıllarda bakım listesi karşılanmıştır. Megatower ile çalışanlarının yetkisiz ve belgesiz çalışması doğru değil. Mühendis değilim, yöneticiyim. Yöneticiler işi ehline devreder. 2017’den beri bu firmayla çalışılmıştır. Bizim şirket olarak bakmamız gereken şey sertifikasyon olarak ISO belgesidir. Bilirkişi raporunu okudum. ‘Ne yapsaydım da bu kazayı önleyebilirdim’ diye düşündüm ama bir sorumluluğum yok. Takdir mahkemenin. 35 yılık devlet memurluğunun 25 yılını yönetici olarak yaptım. Bugüne kadar başımı öne eğecek hiçbir şey yapmadım.”
ANKA’nın aktardıklarına göre duruşmada savunması alınan ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu suçlamaları kabul etmedi. Samsunlu ifadesinde “Teleferik tesisi ANET A.Ş.’nin bir şubesi. 2020’de ANET A.Ş.’de genel müdür yardımcısı oldum. Sonra genel müdürlüğe vekaleten getirildim. Günlük, haftalık ve aylık kontrol bakımlarla üç yıllık bakım ve kontroller gerçekleştirilmelidir. Olaydan 17.30 sıralarında haberim oldu. Önce üst istasyonu açtım. Ekrandaki arızaları gördüm. Operatör arkadaşıma tesisin çalışıp çalışmadığını sorduğumda tesisi resetlemeye çalıştığını anlattı. Olay yerini gördükten sonra kriz masasına katıldım. Gece boyunca kurtarma ekiplerine tesis bilgilerini aktardım” dedi.
Teleferik işletmesinde tekniker olarak görev yapan sanık Özgür Ermiş savunmasında “Teleferiğin bakım işlerinde çalışıyordum. Bakımları tam yaptığımıza inanıyorum. Üç aylık bakım 14 gün sürdü. Bize bakımın 14 günde biteceği, 15’inde hizmete başlayacağı üstler tarafından söyledi” dedi. Ermiş’in avukatı sanığın beraatini istedi.
Teleferiğin bakım ve onarımını üstlenen Megatower isimli şirketin sahibi sanık Serdar Tezcan “Olay anında İzmir’de bulunuyordum. Hemen Antalya’ya geldim. Biz tesisin günlük, haftalık ve aylık bakımları için sözleşme imzaladık. İddiaları kabul etmiyorum, şirketim kayıtlı ve yeterlilik belgesi vardır. Biz kendi personelimizi kendimiz eğitiyoruz. Aralık ayında 156 kalemlik bir bakım listesi ilettim. Ocak ayında 19 kalem olarak bize bildirildi” dedi.
Sanık Suphi Kaplan olay anında teleferiği çalıştıran kişinin kendisinin olmadığını ifade ederek “Ağır bakımları 2,5- 3 ay olması gerekirken 14 günde yapıldı. Benim oradaki unvanım teknikerdir. O gün düşük tork uyarısını 2-3 saat arayla gördüm. Serkan Yellice’ye söyledim; o da gergiden olabileceğini söyledi. Sistemi tekrar başlatmadım. Otomasyon sistemini resetleyince uyarılar siliniyor ve resetledim” dedi.
Müştekilerin dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından müşteki yakınları dinlendi. Mahkeme 14 Nisan’dan bugüne tutuklu bulunan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün tahliyesine karar verdi.