Teleferik kazası soruşturması: Kepez Belediye Başkanı dahil beş kişi tutuklandı

Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin gözaltına alınan 14 kişiden beşi tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski AK Partili yeni CHP'li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de var.

Gündem 14 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin turistik merkezi Antalya üç gün önce bayram kalabalığında çok büyük bir facia yaşadı. Şehir merkezindeki liman ve Konyaaltı bölgesinden Antalya şehir merkezine hakim konumdaki Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkıldı ve bir teleferik kabinine çarptı. Tabanı kopan kabin yere çakıldı, bir kişi hayatını kaybetti, ikisi çocuk 10 kişi de yaralandı. Ama facia bundan ibaret değildi. O sırada havadaki kabinlerde 184 kişi vardı. Saatlerce havada kalan 184 kişinin tamamının kurtarılması 23 saat sürdü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ANET A.Ş. tarafından işletilen teleferikteki kazayla ilgili 14 kişi ‘taksirle adam öldürmek ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gözaltına alınan 14 kişiden beşinin tutuklandığını, sekizi için adli kontrol kararı verildiğini, bir kişinin de serbest bırakıldığını bildirdi.

Eski AK Partili, yeni CHP’li belediye başkanı da tutuklandı

Tutuklananlar arasında eski AK Partili yeni CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de var.

Kocagöz 2004-2019 döneminde AK Parti’nin yönettiği Kepez Belediyesi’nde ilk 10 sene başkan yardımcılığı yapmıştı. Kocagöz  2014-2019 dönemindeyse yine AK Parti’den Kepez’de ve büyükşehirde meclis üyeliği yapmıştı.

2019’daki yerel seçimlere iki ay kala dönemin AK Partili Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından tüm görevlerinden alındığı duyurulan Kocagöz ihraç edilince CHP’ye geçti. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den birinci sıradan meclis üyesi adayı yapılan Kocagöz, Muhittin Böcek’in belediye başkanlığını kazandığı seçimlerin ardından ANET’in başına getirildi. 2024 seçimlerindeyse Kepez Belediye Başkanı oldu.

Kazada ihmal kimin?

Teleferik 2017 yılında hizmete açıldı. O dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel’di.

10Haber’in edindiği bilgiye göre teleferiğin yapıldığı dönemde Antalya’da tartışma da sürüyordu. Çünkü uzmanlar direklerin taşıma kapasitesinin üstündeki yükü kaldıramayacağını, kurtarma malzemesi de alınması gerekirken alınmadığını söylüyordu. Ancak bu duruma rağmen teleferik işletmeye açıldı.

2019’daysa belediye CHP’ye geçti. CHP birinci parti olarak 2024 seçimlerinde de Antalya’da zafer kazandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek kazayla ilgili “2017’de hizmete açılan teleferikte aynı şirket tarafından bakımların yıllık, aylık ve haftalık olarak yapılmasına rağmen yaşanan olumsuz olay hepimizi derinden üzmüştür” dedi. Bölgede inceleme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da teleferiğin son yıllık bakımının 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihlerinde yapıldığını söyledi.

Ancak savcılığın tutuklamaya talep sevk yazısı şöyle: ”Yerel seçim ve bayram bahaneleriyle ağır bakımda teklif edilen makaraların değişiminin ötelendiği, alınan ifadelerden yerel seçim ve bayram tatili bahane edilerek 156 kalem parçanın değişmesi teklif edilmesine rağmen 19 parçanın değiştirilmesi ile yetinildiği, bu hususta ANET isimli firma tarafından ihmal gösterildiği anlaşılmaktadır.”

Kazadaki ihmalleri incelediğimiz ayrıntılı haberimiz için tıklayın.

Teleferikte mahsur kalanlar kurtarıldı: Kaza 'geliyorum' dedi mi? 10Haber araştırdıTeleferikte mahsur kalanlar kurtarıldı: Kaza ‘geliyorum’ dedi mi? 10Haber araştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.