Yine sağanak yine aynı manzara: Üç kentte evler su altında kaldı
Antalya'da bir kişinin öldüğü teleferik kazası için 36 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede 12 şüpheli "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma" iddialarıyla suçlanıyor.
Ramazan Bayramı tatilinde en çok tercih edilen illerden biri Antalya’ydı. Konyaaltı ilçesi de ziyaretçi akınına uğradı ve buradaki teleferik için vatandaşlar sıraya girdi. Ancak 12 Nisan akşam saatlerinde Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin 5 No’lu direği yıkılıp kabinlerden birinin üstüne düştü. Kabindeki Memiş Enes Gümüş ölürken ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşında avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla birlikte binmişti. Onlar kazadan yaralı kurtuldu.
Kazayla ilgili soruşturmada aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 7 kişi de gözaltına alındı. Olayla ilgili iddianame Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 36 sayfalık iddianamede Tünektepe Teleferik İstasyonu’nda sistemin 9 taşıyıcı direğinden 5 numaralı direğin orta noktasındaki flaşların bağlantılı bölümünden kopması sonucu yıkılarak 28 numaralı kabine çarptığı belirtildi.
Çarpma nedeniyle kabinin alt bölümünün hasar alarak kırıldığı belirtilen iddianamede Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan ve teleferik işletmesini yapan ANET AŞ firmasının genel müdürü, genel müdür yardımcısı, teknikten sorumlu makine mühendisi, iş güvenli uzmanı, bakım onarım ve teknik işleyiş hizmeti veren Mega Tower AŞ’nin işveren ve işveren vekillerinin, şirket bünyesinde teleferik tesisinde bakım ve onarım işlerinden sorumlu teknik personelin ve şirketin iş güvenliği uzmanının teleferikte meydana gelen kazada etkisinin olduğu kaydedildi. Kocagöz de ANET AŞ firmasının genel müdürlüğünü yaptığı için tutuklanmıştı.
Şüpheli S.K’nin teleferik tesisinde elektrik teknikeri olarak çalıştığı anlatılan iddianamede şüphelinin dosyasında ilkokul diplomasının yer aldığı ancak ustalık veya mesleki yeterlik belgesinin bulunmadığı ifade edildi. Kocagöz’ün 28 Kasım 2023’te teleferik istasyonunu işleten ANET AŞ’de genel müdür olarak görev yaptığı ancak Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre bu yetkisinin 19 Şubat 2024’te son bulduğu belirtilen iddianamede “Her ne kadar görev yaptığı süre içinde teleferikle ilgili işlem ve bakımların yapılması amacıyla ANET AŞ Genel Müdür Yardımcısı A.B.S’ye imza yetkisi vermiş ise de bu yetki devri yapılan işlemlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmamıştır” dendi.
Mega Tower AŞ’nin yapmış olduğu bakımları kabul yetkisinin ve Mega Tower AŞ’nin personelinin bahsedilen işleri yapmaya ehil kişiler olup olmadığını araştırma yetkisinin genel müdür sıfatıyla Kocagöz’de bulunduğuna işaret edilen iddianamede buna rağmen tesisin bakım ve onarımından sorumlu şüpheli S.K, K.K. ve O.K’nin bu işleri yapmaya yetecek herhangi bir mesleki belgesinin bulunmadığı ve genel müdür sıfatıyla Kocagöz’ün bu sorumluluklarını da ihmal ettiği kaydedildi.
İddianamede Kocagöz’ün işletmenin izah olunan ve gereği gibi kurulmayan, kurumsal görevini ifa etmeyen birimlerinin sebep olduğu soruşturmaya konu olaydan sorumlu olduğu, tüm bahsedilen bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde kazanın yaşanmasında “asli kusurlu” olduğu ifade edildi.
İddianamede Kocagöz’le birlikte genel müdür yardımcısı A.B.S, E.K.B, S.T, O.E, S.Y, S.K’nın da “asli kusurlu” olduğu, diğer şüpheliler O.K, K.K, H.A, Ö.E. ve A.A’nın ise “tali kusurlu” oldukları belirtildi. Şüpheliler, iddianamede yer alan ifadelerinde, teleferikte meydana gelen kazada herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığını savunarak atılı suçlamaları kabul etmediklerini dile getirdi. İddianamede, şüphelilerin “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” ve “trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma” suçlarından 27’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Teleferik kazasında uzman raporu: ‘Şartnamelere uyuldu’ belgesi yok