Bir gecede iki deprem korkuttu: Hem Marmara hem Gümüşhane sallandı
Antalya'daki ölümle sonuçlanan teleferik kazasının nasıl yaşandığı hala muamma. Ancak 2017 yılındaki tartışmalar da göz önüne alındığında uzmanların üzerinde durduğu ihtimal 'yük fazlalığı' oldu. Heyelan ve tekerlek kopması da iddialar arasında.
Ramazan Bayramı tatilinde en çok tercih edilen illerden biri turizmin kalbi Antalya oldu. Antalya’nın Konyaaltı ilçesi de ziyaretçi akınına uğradı ve buradaki teleferik için de vatandaşlar sıraya girdi. Ancak önceki gün akşam saatlerinde Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkıldı. Kabindeki Memiş Enes Gümüş ölürken ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşında bir avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla birlikte binmişti. Onlar kazadan yaralı kurtuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplamda 17 yaralı olduğunu ve tedavi altına alındıklarını açıkladı.
Teleferikte asılı kalan 25 kabin vardı ve 184 kişi havada mahsur kaldı. Onlar da peyderpey kurtarıldı ama sabaha kadar ölümle yaşam arasında beklediler. Bu sırada aşağıda onları kurtaranlar arasında da gerginlik hakimdi. AKUT ile itfaiye ve AFAD ekipleri arasında kurtarma çalışmalarına dair tartışmalar yaşandı.
Peki teleferikteki kaza neden oldu? Bu soruya farklı cevaplar verildi. AFAD Başkanı Okay Memiş 5’inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise “2017’de hizmete açılan teleferikte aynı şirket tarafından bakımların yıllık, aylık ve haftalık olarak yapılmasına rağmen yaşanan olumsuz olay hepimizi derinden üzmüştür” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da teleferiğin son yıllık bakımının 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihlerinde yapıldığını söyledi.
Akşam saatlerinde ise savcılığın kaza için yaptığı soruşturma kapsamında bir bilirkişi raporu ortaya çıktı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda, olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendiriliyor.
Yani taşıyıcı elemanlar yetersiz olduğu için bu facia yaşanmıştı.
Şimdi teleferiğin hizmete girdiği tarihe dönelim. Sarısu-Tünektepe hattında yapılan teleferik 2017 yılında hizmete açıldı. O dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Menderes Türel’di.
Dönemin belediye başkanı teleferiği ‘Türkiye’nin en ucuzu’ olarak tanıtıyordu ve şöyle anlatıyordu:
“Bizim teleferiğimiz yaklaşık 1706 metre uzunluğunda, 3 bin 604 metre kablo uzunluğu var. 36 kabini var. Hepsi 8 kişi kapasiteli. Saatte 1200 kişi taşıyabiliyor. 9 dakikalık süre içinde 605 rakıma Tünektepe’ye ulaşılabiliyor. Bugün itibariyle deneme sürüşleri tamamlandı. Antalyalıların hizmetine açılıyor. Resmi açılışı önümüzdeki hafta Başbakanımızın katılımıyla olacak. O açılışa kadar Antalyalıları ücretsiz taşıyacağız. Açılışın ardından ücretli olacak. Bir kişi 15 TL, 2 kişi 20 TL olarak düzenlendi. Türkiye’nin en ucuz teleferik taşıma ücretidir. 260 bin peyzaj, toplam bütçe 14 milyon 694 bin 818 TL oldu. Oldukça ekonomik bir rakama gerçekleşti.”
Teleferiğin yapıldığı dönemde 10Haber’in edindiği bilgiye göre; Antalya’da tartışmalar da sürüyordu. Çünkü uzmanlar direklerin taşıma kapasitesi üzerindeki yükü kaldıramayacağını söylüyordu. Ayrıca kurtarma malzemelerinin de alınması gerekirken alınmadığını belirtiyordu. Ancak direklerin zayıf olduğu vurgulansa da teleferik işletmeye açıldı.
CHP olayın ardından Antalya’ya heyet gönderdi. Bu inceleme heyetinin içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer de bulunuyor. 10Haber’e konuşan Taşçıer’e göre kazanın nedeninin yükle alakası yok. “Kabinler normalde 7 kişilik, çocuklar varsa 9 kişi de oluyor” diyen Taşçıer AFAD’ın heyelan olduğu için kazanın meydana geldiğini aktardığını bir de tekerleğin koptuğu iddiası olduğunu anlatıyor. Henüz bilirkişi raporu çıkmadığı için kesin bir açıklama yapmanın mümkün olmadığını belirten Taşçıer kendilerindeki raporlara baktıklarında da bakımla ilgili teknik bir sorun olmadığını ifade ediyor.
Kurtarma çalışmalarında yer alan AKUT’un başkanı Yılmaz Sevgül ise ilk izlenimlerinin kaza nedeninin yük fazlalığı nedeniyle oluştuğu yönünde olduğunu belirtiyor. Teknik olarak dört kişinin binebileceği kabinlerin daha fazla insan taşımasından dolayı bu kazanının yaşandığı ihtimali üzerinde durduklarını söyleyen Sevgül bölgede lodosun hakim rüzgar olduğunu ve kaza anında lodosun olmadığını, lodos olsa daha kötü sonuçların doğabileceğini ifade ediyor.
Öte yandan 22 saat süren çalışmalarda mahsur kalanlar kurtarıldı. DHA’nın haberine göre havada saatlerce kurtarılmayı bekleyenlerden ve ambulansta tedavi gören bir genç kazayı hiç beklemediklerini, bir anda olduğunu söyledi. Ayrıca kurtarılan genç kabinde yedi kişi olduklarını da aktardı.
Antalya'da yaşanan teleferik kazasından kurtulanlar o anları anlattı
Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait teleferik hattındaki meydana gelen kazada alt bölümü kopan kabinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten düştü. Olayda 1 kişi yaşamını yitirirken, 7 kişi de yaralandı.… pic.twitter.com/C9QieErHzf
— Demirören Haber Ajansı (@dhainternet) April 13, 2024
Memiş Enes Gümüş ise adli tıptaki işlemlerden sonra Bağarası Mahallesi’ndeki mezarlığa defnedilecek. Akrabası ailenin diğer üyelerinin durumunun iyi olduğunu belirtti ve “Memiş, halamın oğlu. Bayram tatili için Antalya’daki akrabalarının yanına gittiler. Teleferiğe binmişler. Maalesef kazada halamın oğlunu kaybettik. Eşi ile çocukları hastanede. Eşinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç mahsur kalanlar kurtarıldıktan sonra son duruma ilişkin açıklama yaptı. Tunç’un açıklamasına göre 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Ayrıca Tunç kazanın nedenine dair de konuştu. Buna göre; bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda, olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendiriliyor.
Tunç olayla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
“Soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır.
Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir.
İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.”
Antalya’da teleferik düştü: 1 kişi öldü, havada asılı kalan 184 kişiden 137’si kurtarıldı