Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili karar duruşması ertelendi

İstanbul'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan ve annesi Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırılan Timur Cihantimur'la ilgili mahkemede iade kararı tarafların son yazılı savunmaları sonrasına bırakıldı.

Gündem 16 Ekim 2024
Eylem Tok ve Timur Cihantimur.

Ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’ye çarpıp ölümüne sebep olan Timur Cihantimur ile onu ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesine ilişkin davada yeni gelişme var.

Oğlunu Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) kaçıran Eylem Tok ve Timur Cihantimur dört ayı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor. Dosyayla ilgili en çok merak edilenlerden biri anne oğulun Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği ve edileceklerse bunun ne zaman olacağı.

Son gelişmelere göre anne oğul hakkındaki davada savcılık mahkemeden Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesine karar verilmesini istiyor. Ancak Tok’un çıktığı üç ‘iade’ duruşmasından da bu yönde karar çıkmadı. Son duruşmayla ilgili ayrıntılı haberimiz için tıklayın.

Dün de Boston’da Timur Cihantimur’un iade duruşması vardı. Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin Türkiye’deki dosyasında iddianamenin hazır olmadığını ve soruşturma aşamasında bir ABD vatandaşının iadesinin anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Savcılık makamı ise davada yeterli delillerin olduğunu belirterek 17 yaşındaki Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaklaşık bir saat süren duruşma sonunda Hakim Donald Cabell, Cihantimur’un tutukluluk halinin devamına karar verdi, savunma ve iddia makamından bir hafta içinde kendisine dava hakkında sekiz sayfalık son savunmalarını ve iddialarını teslim etmelerini istedi.

Cabell tarafların yazılı savunmalarını inceledikten sonra Cihantimur’un Türkiye’ye iade talebi hakkında kararını verecek. Bu süre boyunca tutukluluğu ise devam edecek.

Eyüpsultan’daki kaza ve sonrası

Eyüpsultan’da 1 Mart’ta seyir halindeki üç ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan biri üç ATV’ye çarpmış, yaralanan beş kişiden Oğuz Murat Acı hayatını kaybetmişti.

Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur’un kaza yerine gelen annesi Eylem Tok’un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır’a, ardından da ABD’ye gittikleri tespit edilmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığı’nca ABD yetkili makamlarına iletilmiş, Florida federal mahkemesinin kararı üzerine Cihantimur ve Tok, 14 Haziran’da Boston’da polis tarafından yakalanmıştı. 18 Haziran’da ayrı saatlerde ilk kez mahkemeye çıkarılan anne oğulun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

Eylem Tok 9 Ekim’de karar duruşması için hakim karşısına çıkmıştı. Mahkemede hakim aynı şekilde savunma ve iddia makamlarından bir hafta içinde son kez yazılı dilekçe ile savunmalarını yapmalarını istemişti. Eylem Tok için verilen yazılı savunmaların teslim süresi bugün doluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.