İliç’te ilkokul mezunu bile olmayanlar ‘sorumlu’ gösteriliyor
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasından zarar görmeden kurtulan Hikmet Kiki yaşadıklarını anlattı. İliç'teki maden faciasını hatırladıklarını söyleyen Kiki çok korktuklarını söyledi.
İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokak’ta önceki gün saat 19.30 sıralarında toprak kayması yaşandı. Toprak kaymasının zarar verdiği üç evle beraber tedbir amaçlı 27 konut daha boşaltıldı, 114 kişi tahliye edildi. Vatandaşların bazıları otellere bazıları da akrabalarının yanına gitti. Ancak kentte sağanak yağış gün boyunca kesintisiz devam etti ve evlerinden çıkan vatandaşlar endişeli.
Mahalle sakinlerinden Ayşe Özkan büyük bir tehlike atlattıklarını söyledi ve “Bu bölge kentsel dönüşümle yenilenecek dediler. Biz de evimizi kentsel dönüşüme verdik. Önce 3 sıra şeklinde evler yapılacağını söylediler sonra cami daha sonra da yüzme havuzu olacak dediler ama kaldı. Yalnızca bir sıra ev yaptılar ara verdiler” dedi. Toprak kayması sırasında mahallede olan kadın herkesin çok korktuğunu söyledi ve ağlayanlar olduğunu anlattı. Ayşe Özkan “Korktuk, Aşağıda komşularımız var, yaşlılarımız var, kanser hastası komşumuz var. Hepsini alıp toplayıp götürdüler. Vallahi biz de gece sabaha kadar oturduk” dedi.
Toprak kaymasının ardından tahliye dilen evin sahibi Hikmet Kiki ise o anda Erzincan’daki İliç maden faciasını hatırladıklarını anlattı. Maden faciasında siyanürlü toprak yığını kaymış ve dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aynısını yaşayacaklarını düşündükleri için çok korktuklarını anlatan Hikmet Kiki “Çünkü toprak akar, aktığı gibi evleri de alır götürür. Şu gördüğünüz yer burası eskiden taş ocağıydı, ben 55 senedir buradayım. Bu alanı toprakla doldurdular. Burayı doldurmak için günde binlerce kamyon toprak getiriliyordu. Dün geceyi komşular da geçirdik. Akrabalarına giden, otele yerleştirilenler var. Şimdi toprakta bir gevşeme var bu yüzden endişeliyiz. Eşyalarınızı da alamıyoruz. İçeriye girmemize izin verilmiyor. Yetkililerden bir an önce bir çare istiyoruz” diye konuştu.
Öte yandan olayla ilgili İstanbul Valisi Davut Gül de bir açıklama yaptı. Gül açıklamasında şunları söyledi:
“Arkamızda da gördüğünüz üzere burası riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Burada yer alan tek katlı evlerden 3 tanesi toprak kayması sebebiyle zarar gördü. Diğer evler de gerek yağmurdan gerekse de toprak kaymasında etkilenmemesi için tedbir amaçlı boşaltıldı. Önce 14 ev boşaltılmıştı şu an itibariyle 30 ev boşaltıldı. Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı. Bunlar toplamda 114 kişiye denk geliyor. Şu an yaptığımız evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde evlerine çıkartacağız. Herhangi bir can kaybı ve yaralımız yok. Buradaki operasyon tamamen tedbir amaçlı. Vatandaşlarımızın olası can kaybı ya da yaralanması olmaması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinesinde bütün kurumlarımızla birlikte yaptığımız bir organizasyon.
Toprak kayması inşaat çalışması yapılan yerdeki meyilli arazilerde. Buradaki bölgenin genelinde bir toprak kayması tespit etmedik. Daha önce bilinen tespit edilen riskli yapı olarak da kayıtlarda olan ve yıkılması gereken fakat şimdiye kadar hak sahipleri ve belediyle arasında anlaşma olmadığı için taşınması geciken yapılar. Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım.”