Tosuncuğun Uruguay’dan getirilen sağ kolu tutuklandı

Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın sağ kolu olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay'dan Türkiye'ye iade edilmişti. Adliyeye sevk edilen Kaya, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gündem 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye tarihinin en ilginç vurgunlarından biri olan Çiftlik Bank davasında geçen cumartesi günü yeni bir gelişme yaşandı. Çiftlik Bank’ın mimarı olan ve 3 Temmuz 2021’de Brezilya’dan Türkiye’ye iade edilerek tutuklanan Mehmet Aydın’ın sağ kolu olarak bilinen Osman Naim Kaya, Uruguay’dan Türkiye’ye iade edildi. 2018 yılında Uruguay’da tutuklanan Kaya, kara para aklama suçundan burada tutuklanmış ve 4,5 yıl ev hapsi cezasına çarptırılmıştı. Ancak Uruguay’ın mevzuatı gereğince Kaya, cezası bitene kadar Türkiye’ye iade edilmiyordu.

Uruguay, 8 Nisan’da Türkiye’nin “Kara para aklama”, “vergi kaçırma”, “suç örgütü üyesi olma”, “dolandırıcılık” gibi suçlardan aradığı, hakkında da kırmızı bülten çıkarttığı Kaya’nın iade talebini kabul etti ve Kaya önce Brezilya’ya götürüldü ardından da Türkiye’ye getirildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sorgulanan Kaya, emniyetteki ifadesinde Mehmet Aydın’la sosyal medyadan tanıştıklarını belirtti. Ayrıca Kaya, Uruguay’a gelen Aydın ile ailesine ev ve araç alımında danışmanlık yaptığını söyledi.

Bu işlemler nedeniyle de Mehmet Aydından yaklaşık 537 bin dolar para aldığını söyleyen Kaya, Çiftlik Bank ile hiçbir alakası olmadığını iddia etti ve Çiftlik Bank kurulurken Uruguay’da bulunduğunu ve Paraguay’a da hiç gitmediğini ileri sürdü. Ayrıca Mehmet Aydın ile de herhangi bir şirkette ortaklığının olmadığını iddia etti.

Savcılıkta da ifadesi alınan Osman Naim Kaya “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “kara para aklamak” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Nöbetçi sulh ceza hakimliğinde ifadesi alınan Kaya, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tosuncuğun Uruguay'daki kolu Türkiye'ye getirildiTosuncuğun Uruguay’daki kolu Türkiye’ye getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.