Fırtına yurdun kıyılarını dövmeye devam ediyor: İstanbul’da 1 ölü

Türkiye kıyılarında hafta başından bu yana fırtına etkisini sürdürüyor. Gece boyunca Marmara ve Ege'de etkisini artıran fırtına gündüz de yaşamı olumsuz etkiledi. İstanbul’da devrilen direğin altında kalan bir kişi hayatını kaybetti.

Çevre 29 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Devrilen direğin altında kalan motosikletli kurye hayatını kaybetti.

İstanbul genelinde dün akşam saatlerinde başlayan fırtına ve sağanak yağış etkisini sürdürüyor. İstanbul Valiliği fırtına nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Valilik açıklamasında “Saat 02.44 de Kağıthane İlçesi Emniyet Evleri Mahallesi Büyükdere Caddesi’nde direk devrilmesi sonucu yaralanan vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir” denildi. Hayatını kaybeden kişinin 20 yaşında bir motokurye olduğu belirtiliyor. Valilik açıklamasında saat 13’e kadar yaşanan olumsuzluklar sıralandı:

– İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanında seferler planlandığı şekilde devam ediyor.

– Yedisi İDO, beşi BUDO 17 sefer olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi, boğaz iki yönlü trafiğe kapatıldı.

– Ekipler İstanbul genelinde 9 su baskını, 27 çatı uçması, 43 ağaç devrilmesi, 1 toprak kayması, 66 tehlike arz eden parça ve 2 direk devrilmesi olmak üzere 148 olaya müdahale etti.

– Saat 01.07’de Bakırköy İlçesi Zeytinburnu sahilinde “Kadriye Ana” isimli yakıt yüklü gemi kıyıya yakın bölgede karaya oturdu, gemi mürettebatı Sahil Güvenlik ekipleri tarafından tahliye edildi. Olayda yaralı ve can kaybı yok.

– Saat 02.44’te Kağıthane ilçesi Emniyet evleri mahallesi Büyükdere caddesinde direk devrilmesi sonucu yaralanan bir vatandaş kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

– Saat 10.42’de Eyüpsultan İlçesi Esentepe mahallesi Gaziosmanpaşa caddesi üzeri inşaat alanında meydana gelen toprak kayması sonucunda üç gecekondu tedbir amaçlı boşaltıldı, evlerde yaşayan vatandaşlar otellere ve misafirhanelere yerleştirildi.

Yıldırım nedeniyle binanın çatısında yangın çıktı.

14 katlı binanın çatısına yıldırım isabet etti

Kadıköy Fenerbahçe Mahallesi Alageyik Sokak’ta bulunan 14 katlı metruk binanın çatısına saat 18.00 sıralarında yıldırım düştü. Mahalle sakinleri bir gürültü duydu fakat ne olduğunu anlayamadı. Bir süre sonra çıkan yangın nedeniyle yükselen alevler fark edildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Alevler kısa sürede tüm çatıyı sardı. Bölgeye gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale etti.

Tarihi binada çökme

Sultanahmet Peykhane Sokak’ta bulunan ve yıllardır kullanılmayan tarihi binanın üst katında akşam saatlerinde kısmi çökme meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, binanın etrafına şerit çekerek çevrede güvenlik önlemi aldı. Esnafın binada kalanlar olduğunu söylemesi üzerine ekipler, arama kurtarma köpeği ile binada arama yaptı. Çalışma sonucu binada kimsenin olmadığı tespit edildi.

Avcılar’da dalgalar mendireği aştı

İstanbul’da gece saatlerinde başlayan fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalar Ambarlı Balıkçı Limanı’nda mendireği aşarak bariyerleri ve demir tel örgüleri devirdi. Barınakta hasar oluştu.

Deniz suyu barınaktan tekrar teknelerin olduğu bölüme doldu. Şiddetli etkisini bu sabaha kadar da sürdüren fırtına denizdeki çöpleri de sahile taşıdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSTAÇ ekibi dalgalarla gelen atıkları toplamaya çalıştı.

Florya sahilde de dev dalgalar oluştu

Florya sahilinde ise fırtınanın etkisi ile dev dalgalar oluştu. Dalgalar denizde bulunan taş ve yosunları sahil yürüyüş yoluna taşıdı.

Florya Balıkçılar Çarşısı’nda ise esnaf sandalyeleri üst üste bağlayarak önlem aldı.

Kadıköy’de kayalardan kopan parçalar sahil yoluna geldi

Kadıköy’de fırtına nedeniyle denizde oluşan dalgalar kayalardan kopan parçaları sahil yoluna taşıdı.

 Kadıköy sahilinde oluşan dalgalar kum ve kaya parçalarını sahil yoluna taşıdı. Bağcılar’da sağanak yağışın etkisiyle yağmur sularıyla dolan alt geçitte araçlar ilerlemekte zorlandı. Avcılar Ambarlı Balıkçı Limanı’nda dalgalar mendireği aşarak bariyerleri ve demir tel örgüleri devirdi.

Bağcılar’da sağanak yağış etkili oluyor. İkitelli Kavşağı Halkalı Caddesi’ndeki alt geçit yağmur sularıyla doldu. Araç sürücüleri alt geçitte ilerlerken zor anlar yaşadı. Trafik kontrollü olarak zaman zaman tek şeritten sağlandı.

Silivri’de bir iş yerinin çatısı uçtu

Yaşanan fırtınayla Silivri’de bir iş yerinin çatısı uçtu; metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu. Piri Mehmet Paşa Mahallesi’nde sahil şeridi dalgaların yükselmesi nedeniyle sular altında kaldı. Fırtınanın etkisiyle kaldırım taşları yerinden söküldü. Sahil şeridinde bulunan dükkanların masa ve sandalyeleri denize sürüklendi.

Fırtınadan etkilenen bir çocuk parkı kullanılamaz hale geldi.

Silivri Semizkumlar mahallesinde kuvvetli yağış sonrası dere taştı. Dere yatağının çevresindeki ev ve yolları su bastı. Bölgede tahliye çalışması başlatıldı.

İstiklal Caddesi’nde sağanak etkili oldu

Sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Tuzla’da balıkçı tekneleri alabora oldu. Beyoğlu Hasköy Caddesi’nde biriken yağmur suları nedeniyle araçlar güçlükle ilerledi. Şişli’de ise fırtınanın da etkisiyle trafik levhası devrildi.

Sarıyer’de caddeyi su bastı

Sarıyer İstinye’de sağanak yağışın ardından Balabandere Caddesi’ni su bastı. Bir araç mahsur kaldı. Belediye ekipleri caddedeki suyu tahliye etmek için çalışma başlattı.

Bağcılar’da ilkokulun yanındaki inşaatın istinat duvarı çöktü

Bağcılar’da bir ilkokulun yanında bulunan inşaatın istinat duvarı çöktü. Okuldaki öğrenciler tedbir amaçlı evlerine gönderildi.

Okulda bulunan olan öğrenciler ise tedbir amaçlı evlerine gönderildi.

Yavuz Selim İlkokulu’nun yan tarafında bulunan inşaatın istinat duvarı sağanak yağışın da etkisiyle çöktü. İnşaat çalışanları açık kalan kısımları brandayla kapatarak önlem almaya çalıştı. İnşaatın temeli ise sağanak yağış nedeniyle suyla doldu. Çökmenin meydana geldiği adrese ihbar üzerine belediye ekipleri gelerek incelemelerde bulundu.

Bakırköy’de sahil yolunu su bastı, üç araç mahsur kaldı

Bakırköy’de yağışın ardından sahil yolunun bir kısmını su bastı. Üç araç mahsur kaldı. İBB ekipleri tarafında kurtarılan araçlarda hasar oluştu.

Menekşe sahili İstanbul Caddesi’nin bir kısmını su bastı.  Yeşilköy istikametinde de 3 araç mahsur kaldı. Su baskını nedeniyle cadde polis ekipleri tarafından trafiğe kapatılırken, mahsur kalan araçlarda hasar oluştu. İBB ekipleri araçları kurtarırken, su tahliye edildi.

Zeytinburnu’nda karaya oturan gemi kurtarıldı

Zeytinburnu Sahili’nde karaya oturan Kadriye Ana isimli yakıt tankeri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı romörkör tarafından çekildi. Geminin onarım için Tuzla Tersanesi’ne götürüleceği öğrenildi.

Bursa’da ağaçlar devrildi, uçan çatı otomobilin üzerine düştü

Kentte etkili olan lodos nedeniyle, ağaçlar yollara ve park halindeki araçların üzerine devrilirken, uçan bir çatı parçası park halinde otomobile zarar verdi.

Bursa’da, saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan lodos hayatı olumsuz etkiledi. Merkez Osmangazi ilçesi Millet Mahallesi Derya Caddesi üzerinde orta refüjdeki baz istasyonu ise şiddetli lodos etkisiyle devrildi. Bursa Valiliği, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Kestel ve Gürsü ilçelerinde okulların 1 günlük tatil edildiğini açıkladı.

250 yıllık çınar ağacı yola devrildi

Kentte etkili olan lodos nedeniyle Osmangazi ilçesine bağlı Çekirge Mahallesi Kanal Caddesi üzerindeki 250 yıllık çınar ağacı kökünden kopup yola devrildi.

Asırlık çınar ağacının dalları yolun karşısındaki bir iş yerinin demir korkuluklarına hasar verdi.

İhbarla bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edilirken, tedbir alan ekipler ağacın dallarına keserek yoldan kaldırdı. Kapanan yol, temizleme çalışmalarının ardından tekrardan ulaşıma açıldı.

Bodrum’da yelkenli karaya oturdu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, etkili olan kuvvetli rüzgarda yelkenli tekne sürüklenip karaya oturdu, bazı balıkçı tekneleri ise hasar gördü.

Ayrıca Bodrum-Datça ve Yunanistan-İstanköy arası feribot seferleri iptal edildi.

Tekirdağ’da deniz taştı

Tekirdağ’da, lodos nedeniyle sahil sular altında kaldı, bazı işletmelerde hasar oluştu. Kuvvetli rüzgar ağaçları devirirken, Marmarareğlisi ilçesinde, tekneler sahile sürüklendi, Çorlu’da da cadde ve sokakları su bastı.

Balıkesir’de 110 ev ve iş yerini su bastı

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Kaz Dağları’nda metrekareye 350 kilogram, Altınoluk Mahallesi’nde ise metrekareye 60 kilogram yağış düştüğünü açıkladı.

Balıkesir’in Edremit ilçesi Altınoluk Mahallesi’nde sağanağın neden olduğu taşkınlar nedeniyle 110 ev ve iş yerini su bastı. Evlerinde mahsur kalan 11 kişi tahliye edildi. Rüzgarda sürüklenip, köprünün altına takılan balıkçı teknesi alabora olup, battı.

Birçok noktada elektrik kesintisi

Fırtına yurdun birçok noktasında elektrik kesintilerine de sebep oldu. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde elektrik direkleri ve ağaçlar devrildi. Sahil bölgesine elektrik verilemiyor. Sakarya’nın Arifiye ilçesinde de fırtınadan kaynaklı elektrik kesintisi yaşanıyor. Bursa’nın Osmangazi ilçesi Dikkaldırım Mahallesi’nde de dün akşam saat 20.00 sıralarında başlayan elektrik kesintisi haberin yayına girdiği saatte hâlâ devam ediyor. Uludağ Elektrik’i arayan vatandaşlar “Çalışmalar sürüyor” mesajıyla karşılaşıyor.

Öte yandan İstanbul, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’da da elektrik kesintileri yaşandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.