ODTÜ’lü öğrenci üniversite etkinliğinde tecavüzden tutuklandı

Muğla'da üniversiteler arası yelken etkinliğinde tecavüze uğrayan öğrenci karakolda ifade verirken baronun kendisine avukat atayabileceğine dair bilgilendirilmedi. Üstelik söylediği tutanaklara da geçmeyen kadın yeniden ifade verdi.

Genç kadın ne yapacağını bulmaya çalışırken aynı durumdaki kadınların haberlerini okuyarak avukat buldu. O kabuslarla uyanırken arkadaşlarıyla adliyeye gelen şüpheli tutuklandı.

Gündem 18 Eylül 2024
Kadın hakları eyleminden bir kare.

Hacettepe Üniversitesi dördüncü sınıf öğrencisi 25 yaşındaki D.K. 8 Eylül’de üç üniversitenin Yelken toplulukları tarafından düzenlenen etkinliğe okulunu temsil etmek için katıldı. Etkinlikte ODTÜ’de okuyan 1. sınıf öğrencisi Y.E.Ö. de vardı. İddiaya göre bu öğrenci D.K.’ya tecavüz etti. Genç kadın olayın ertesi günü şikayetçi oldu ve soruşturma başlatıldı. Tanıklar dinlendi ve ODTÜ’lü Y.E.Ö. 10 Eylül’de tutuklandı. 11 Eylül’de de genç kadının ”cinsel saldırıya uğradığının tespit edildiğine” ilişkin rapor geldi.

Tecavüze uğradıktan sonra ne yapacağını bilemeyen kadın buna daha önce maruz kalan kadınlarla ilgili haberleri okurken avukat Alev Öztürk’ten haberdar oldu. Geceleri uyuyamayan, kabuslarla uyanan, bu yüzden psikolojik destek alan kadın 12 Eylül’de bu avukatla adliyede buluştu. İlk ifadesinde avukat atanmadığı için tek başına ifade vermişti. Avukatıyla birlikte ifadesine ilk ifadesinde yazılmayanları da ekledi. Adliyeye gittiğinde şüpheli de oradaydı, arkadaşları da yanındaydı ve erkekler çok rahattı.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli hakkında ”Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı nitelikli cinsel saldırı” suçundan hakkında dava açılmasına ilişkin fezlekeyi 16 Eylül’de Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

“Avukatıma ulaşana adar hiç bilmediğim bir şehirde yapayalnızdım” diyen D.K. aynı durumdaki kadınlara sesleniyor:

“Susmayın. Saldırının mağduru ya da mağdurun yaşadıklarına tanık olan biriyseniz sessiz kalmayın. ‘İftiraya uğrarım, bana inanmazlarsa’ diye korkmayın. Yaşadığınız saldırının tek ve en büyük tanığı sizsiniz. Mücadele etmekten asla vazgeçmeyin.”

Kadının avukatı Alev Öztürk müvekkili şikayetçi olduğu sırada kolluk kuvvetlerinin baronun kendisine avukat atayabileceğini söylemediğini anlatıyor. “Müvekkilim birçok şiddet mağduru kadın gibi kendi çabaları ile avukat desteği almaya çalıştı” diyen Öztürk adalete erişmeye çalışan kadının yaşadığı zorluklara bir kez daha şahit olduğunu anlatıyor. Ülkede kadınların her gün her yerde erkeklerden şiddet görürken yasaların uygulanmaması nedeniyle hukuki destek alamadığını söyleyen Öztürk birçok kadının çaresizlikten şikayetçi dahi olamadığını anlatıyor.

Kadına şiddetle mücadele eden kadın avukatların, derneklerin, STK’ların kamuoyu oluşturmada, kadın dayanışmasının şiddet mağduru kadınların adalete erişiminde çok önemli olduğunu vurgulayan Avukat Öztürk şüphelinin tutuklu olduğunu, düzenlenen fezleke sonrası Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da kısa sürede iddianamenin hazırlanmasını beklediklerini söylüyor.

Doktora tecavüz eden başhekime 15 yıl hapis ve tutuklamaDoktora tecavüz eden başhekime 15 yıl hapis ve tutuklama

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.