Uyuşturucu baronuna vatandaşlık verildiği ortaya çıktı, Süleyman Soylu haberi yazan gazetecilere kızdı

Hırvat uyuşturucu lideri Nenad Petrak'a, kırmızı bültenle aranmasına rağmen 250 bin dolara daire satın aldığı için TC vatandaşlığı verildiği ortaya çıktı. Bu haber yazılınca eski içişleri Bakanı Süleyman Soylu çok kızdı, gazetecileri şikayet etti.

Gündem 25 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin 400 bin dolara gayrimenkul alanlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı satması, sadece yatırımcıları değil suç örgütü yöneticilerini de Türkiye’ye çekti. Dünya çeşitli ülkelerinde aranan suçlular, T.C. vatandaşı olup kimlik değiştirip gizlenebilmeye ve suç örgütlerini Türkiye’den yönetmeye başladı. Polis son yıllarda böyle çok sayıda suç çetesi liderini Türkiye’de yakaladı.

Normal şartlarda aranan, hele hele Interpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkartılmış isimlerin Türk vatandaşı olamaması gerekiyor. Ama bu engelin de türlü çeşitli yollarla aşıldığına dair bazı örnekler son dönemde ortaya çıkmıştı. İşte bunlardan sonuncusu, kırmızı bültenle aranan Hırvat uyuşturucu taciri Nenad Petrak, Türk vatandaşı olmayı başarmış. Bu skandal, ancak onun yakalanmasının ardından ortaya çıktı. ABD, Almanya, Hırvatistan, İtalya ve Rusya’nın Kırmızı Bülten ile aradığı uyuşturucu baronu Nenad Petrak’ın Türkiye’de 250 bin dolara daire satın alarak vatandaş olduğu ve Nenat Çelik ismini aldığı anlaşıldı.

Birgün yazarı Timur Soykan, Petrak’ın kırmızı bültenle aranmasına neden olan suçlamalara yer verdiği “Baron vatandaş skandalı” başlıklı yazısında Türkiye’den vatandaşlık alma sürecini de aktardı. Yasal olarak Petrak’ın istisnai vatandaşlık almasının mümkün olmadığını belirten Soykan, 18 Kasım’da yapılan operasyonla yakalanan Petrak’ın TC vatandaşı olduğunun gizlendiğine de dikkat çekti. Soykan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Nenad Petrak’ın, Türkiye Cumhuriyeti kimliği, Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ve Vatandaşlık Kararı Onay Duyurusu, tapu belgelerine ulaştım. Bu belgelere göre: Nenad Petrak, Nisan 2022’de İstanbul Yenibosna’daki lüks bir rezidanstan 180 metrekarelik bir daire satın aldı. AKP iktidarı Türk vatandaşlığı için istenilen gayrimenkul değerini 2018 yılında 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirmişti. Nenad Petrak, 250 bin doları aşan değerdeki daireyi satın aldıktan bir ay sonra vatandaşlık için gayrimenkul değeri 400 bin dolara çıkarıldı.

Nenad Petrak, tapu belgesini aldıktan sonra Nisan 2022’de ‘İstisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanmak için İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne başvurdu. İsminde tek bir harf değiştirdi: Nenat. Soyadını ise ‘Çelik’ yaptı. Aralık 2022’de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldı.

İstisnai olarak Türk vatandaşlığı almak için sabıka ya da suç kaydının, hakkında arama kararının olmaması gerekiyor. Vatandaşlık şartı yasada şöyle açıklanıyor: Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından tehdit olmamak, iyi ahlaklı olmak.

Bu koşullar nedeniyle; Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, Göç İdaresi’ndeki istihbarat biriminin, emniyet istihbaratın inceleme yapması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapan kişinin vatandaşı olduğu ülkenin istihbarat birimleriyle temasa geçiliyor. Parmak izi alınıyor, yüz tanıma sistemleri kullanılıyor.

Ama tüm bu şart ve denetimlere karşın Nenad Petrak, Türk kimliği ve pasaportunu aldı. İki ay önce bu kişiye vatandaşlığının durdurulduğu bildirildi. Satın aldığı dairenin rayiç bedelinde sahtekarlık yapıldığı öne sürüldü. Nenad Petrak ise vatandaşlık hakkının elinden alınmasına karşı dava açtı ve halen Türk vatandaşı.”

Soylu çok kızdı, gazetecileri şikayet etti

Bu haberin yayınlanmasına eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çok kızdı ve haberi yazan Timur Soykan dahil gazetecileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına şikayet etti.

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu üç gün önce Tolga Şardan, Saygı Öztürk, Orhan Uğuroğlu ve Cengiz Demirel’in bu konulardaki yazılarının ekran görüntülerini paylaşmıştı. Dün de Tolga Şardan, Timur Soykan, Orhan Bursalı ve Orhan Uğuroğlu’nun köşe yazılarını hedef aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u etiketleyerek “şikayet”te bulunan Soylu “Organize haberler devam ediyor!!! Devletin tüm birimlerini Emniyet İstihbarattan MİT’e, İnterpolden Nüfus’a, Tapu’dan Valiliklere, Bakanlıklardan Cumhurbaşkanlığına kadar töhmet altında bırakan gazetecilerin tüm detaylarını elde ettiği! Kamuoyuna manipüle ederek servis ettiği bu haberlerin doğru bilgilerini herkesin öğrenme hakkı var. Kırmızı bültenle aranan birinin vatandaş olabilmesi hatta ikamet bile alabilmesi kanunen de fiilen de mümkün değildir. İftiralar yalanlar yakıştırmalarla Süleyman Soylu’yu gömelim derken tüm devletin birimlerini aynı zamanda gömüyorlar. Devletin yaptığı bütün mücadeleyi fitne ve iftira ile hedef alan anlayış hastalıklı ve sistematik olarak Türkiye’ye narko devlet iftirası atanların hezeyanıdır” diyerek yine gazetecileri hedef gösterdi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.