Uyuşturucu satıcılarının yeni yöntemi: Kitap içine gizleyip kargoyla gönder

Türkiye'de her geçen gün artan uyuşturucu tüketimine karşı emniyet güçleri operasyonlarını arttırırken torbacılar sosyal medyanın gücünü kullanarak kargo hizmeti duyuruları yapıyor.

Gündem 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye’de son günlerde uyuşturucu satıcıları izledikleri farklı yöntemlerle gündemde. Kimi aracın içine gizli bölme yaptırıyor, kimi motorsikletli kurye kullanıyorlar. Şimdi de Telegram’da ezber bozacak, filmleri aratmayacak bir yöntem duyurdular.

İsim ve numaralarını gizlemek için Telegram’ı kullanan torbacılar uyuşturucuları paketleme yöntemlerine ilişkin videoları “İyi seyirler” diyerek paylaştı.

Görüntülerde uyuşturucu satıcısının uyuşturucuyu paketleyip kitapta hazırladığı gizli bir bölmeye yerleştirdiği gözüküyor.

Ayrıca, uyuşturucu satıcısı suçlular, Telegram grubunda üç farklı gönderim seçeneği olduğunu yazıp özellikle gençleri ağına düşürmeye çalışıyor.

Yöntemler aynı ilde bir yere gizlemek, kargo firmasıyla göndermek ve otobüsle sevkiyat.

Torbacılar bu yöntemleri ‘Gömü hizmeti’, ‘Otobüs ile gönderim’, ‘Kargo ile alışveriş’ olarak adlandırıyor.

Yeni nesil yöntemlerden en dikkat çekeni ‘Gömü hizmeti’ olarak adlandırılan. Torbacılar uyuşturucu maddeyi aynı şehirde müşterilerin bildiği bir adrese saklıyor ve konum ve fotoğraf atarak onun bulmasını sağlıyor.

Uyuşturucu olayı sayısı da şüpheli sayısı da artıyor

Uyuşturucu satıcılarının yöntemleri bir bir deşifre olurken polis de bu suçluların peşini bırakmıyor.

Türkiye’de uyuşturucunun merkezinde olduğu olay sayısı üç yıldır yükseliş eğiliminde.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın 2022 Raporu’na göre meydana gelen olay sayısı 2020’de 159 bin, 2021’de 215 bin 2022 de ise 246 bine yükseldi.

Şüpheli sayılarında da benzer bir yükseliş yaşanıyor. 2021’de uyuşturucu suçundan işlem yapılan 215 bin kişiden 36 bin kişi ticaretle suçlanırken geçen yıl 246 bin şüpheliden 37 bin 85 kişiye uyuşturucu ticaretinden işlem yapıldı.

Gümrükte yakalanan uyuşturucu oranı yüzde 88 düştüGümrükte yakalanan uyuşturucu oranı yüzde 88 düştü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.