Dedeoğulları katliamı davasında ceza onandı
Depreme alışkın olmayan Konya, bir ayda iki kere sallandı. Prof. Dr. Tüysüz ise bu depremin şaşırtıcı olmadığını söyledi ve Türkiye'nin her yerinin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca Tüysüz, bu sarsıntının büyük bir depreme neden olup olmayacağına dair merak edilenlere de yanıt verdi.
Konya’nın Kulu ilçesinde sabah 07.58’de deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 5.1 büyüklüğünde açıklarken AFAD 4.8 olarak duyurdu. 1 Ağustos’ta Konya yine 5.0’lık bir sarsıntı yaşamıştı ve merkez üssü ise bu kez Selçuklu ilçesi olmuştu. Depreme alışkın olmayan Konyalılar ise bu durumu şaşkınlıkla karşılıyor ve sosyal medyada da daha büyük bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceği konuşuluyor.
10Haber’e konuşan Jeolog Okan Tüysüz, Türkiye’nin her yerinin deprem bölgesi olduğunu belirtti ve Konya’daki depremin de şaşırtıcı olmadığını belirtti. Türkiye’nin deprem geçmişine bakıldığında bu tür depremlerin hemen her bölgesinde görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Tüysüz, “Küçük ya da orta büyüklükteki depremler şaşırtıcı değil. Eskişehir Fay Zonu’nun en güneydoğu ucunda olan bir şey ama onunla bağlantılı mı değil mi? Onunla bağlantılı olduğunu düşünen arkadaşlar da var, bağımsız olduğunu düşünenler de var. Henüz bütün verileriyle ortaya konulmuş değil. Başka bir depremi tetikleme riski yok. 5’lik bir deprem büyük bir depremi tetiklemez” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Eskişehir Fay Zonu’nu işaret etti. Önceki depremi anımsatan Görür, “Konya, Kulu-Tavşancalı’da 5,1 deprem oldu . Yakınlarda aynı bölgede aynı büyüklükte deprem Çandır- Selçuklu’da olmuştu. Bugünkü deprem muhtemelen Eskişehir Fay Zonu’nun devamında oluştu” sözlerini kullandı.
Konya, Kulu-Tavşancalı’da 5,1 deprem oldu . Yakınlarda aynı bölgede aynı büyüklükte deprem Çandır- Selçuklu’da olmuştu. Bugünkü deprem muhtemelen Eskişehir Fay Zonunun devamında oluştu (Esat vd 2016), sevgiyle pic.twitter.com/bib8BhgSF7
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) August 29, 2023