Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un son durumu ne? Mağdur ailenin avukatı konuyla ilgili ne söyledi?
Birçok yargı kararının adeta bir tarifeyle ücretlendirildiği konusunda bir Cumhuriyet başsavcısının ihbarıyla başlayan tartışmaya Adalet Bakanı günler sonra dahil oldu: İddialarla ilgili müfettişlerimizi görevlendirdik.
BirGün gazetesinden Timur Soykan, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın 6 Ekim 2023 günü Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği’ne gönderdiği ihbar mektubundan yola çıkarak yaptığı haber, ‘yargıda çürümüşlük’ tartışması başlatmıştı. Önce habere erişim engeli getirilmiş, ardından erişim engelinin de haberleştirilmesi yasaklanmıştı. Dün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da tartışmaya katıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderilen ihbar dilekçesinde bahsedilen iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bakan Tunç, verilen izin üzerine HSK Teftiş Kurulu’nca müfettiş görevlendirildiğini belirtti.
Bakan Tunç sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Hakimler ve Savcılar Kurulu, Anayasa ve mevzuatımızdan aldığı yetki ile bahse konu iddiaları titizlikle araştıracak, yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda gerekli işlem tesis edilecektir. Somut delillerle ortaya konulan ve suç teşkil eden hiçbir iş ve eylem karşılıksız kalmayacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bununla birlikte; söz konusu ihbar dilekçesi ile gündeme getirilen bazı iddialarla ilgili olarak genelleme yapıp adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı teşkilatımızın tüm mensuplarını töhmet altında bırakacak ve adalete güveni zedeleyecek açıklamalar ve yorumlardan kaçınmak gerekir. İster yargı içinden ister dışından; yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili olarak yanlış tutum ve davranışlara tevessül edenlere asla müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın haberlere konu olan ihbar dilekçesinde yargıda rüşvet, iş takibi, aracılık, usulsüzlük konusunda sistemli bir usulsüzlük olduğu konu edilmiş; bazı hakim ve savcıların isimleri açıkça yazılmıştı.