Yargıda bu kez FETÖ krizi: 450 hakim-savcı göreve iade edilmiş, HSK itiraz ediyor, Danıştay oralı değil

FETÖ bağlantılı oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 450 yargı mensubunun Danıştay 5. Dairesi tarafından görevine iade edilmesiyle başlayan kriz sürüyor. Danıştay’ın HSK’nın karara itirazını gündeme almadığı ortaya çıktı.

Gündem 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yargı dünyası Danıştay 5. Dairesi’nin FETÖ’den ihraç edilmiş 450 ismin göreve iade edilmesiyle karıştı. Sabah’tan İlker Turak’ın haberine göre göreve iadesinin yanısıra tazminat ödenmesine de karar verilen isimlerle ilgili Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaptığı itirazın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda henüz gündeme dahi alınmadığı ortaya çıktı.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütün yargı yapılanmasına HSK ağır darbe vurmuş, çok sayıda yargı mensubu örgütle bağlantılı oldukları gerekçesiyle başlatılan idari soruşturmalar sonunda meslekten ihraç edilmişti.

Ankesör aramaları, HTS kayıtları, tanık beyanları, ByLock içerikleri ve emniyet analiz raporları gibi şeyler doğrultusunda HSK Genel Kurulunca hakimlik mesleğinden ihraç edilenler kararın iptali için Danıştay’da dava açmış, Danıştay 5. Dairesi meslekten ihraç edilen 450 ismin mesleğe dönmelerine karar vermişti. Daire bu isimlere tazminat ödenmesine de hükmetti.

Danıştay karara gerekçe olarak meslekten ihraca dayanak gösterilen belge ve bilgilerin bu isimlerin FETÖ ile bağlantısını kurmak için yeterli olmadığını gösterdi.

Danıştay 5. Dairesi iptal kararı verdiği 450 ismi HSK’ya gönderdi. HSK ise İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre göreve iade kararlarını 30’uncu gün sonunda uyguladı ve kararlara da itiraz etti. Ancak sürede itirazın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda gündeme dahi alınmadığı öğrenildi.

Mahrem imamla irtibatlı yargıç göreve iade edildi

Göreve iade edilen isimlerden B.B.’nin Emniyet birimlerince düzenlenen raporda örgütün tepe yönetiminde yer alan Osman Karakuş ile defalarca telefon görüşmesi yaptığı, HTS analiz çalışmaları neticesinde düzenlenen raporda FETÖ kapsamında soruşturma yürütülen bir kısım kişilerle görüşmesi olduğu tespiti yer aldı. B.B.’nin ByLock yazışmalarında da adının geçtiği, sivil imamlarla görüştüğü belirlendi.

Görevine iade edilen isimlerden bir diğeri hakim M.Ç. oldu. Hakim M.Ç.’nin HTS Analiz Raporunda FETÖ’den işlem yapılan kişilerle görüştüğü belirlendi. M.Ç.’nin ifadesinde FETÖ’nün ‘Kimse Yok Mu’ derneğine bağış yaptığını söylediği de yer aldı. HSK, M.Ç’yi bu şekilde meslek şeref ve onurunu, memuriyet nüfuz ve itibarını bozduğu gerekçesiyle ihraç etmişti.

Bu kripto vurgununda hepsi var: TSK, general, FETÖ, kripto paraBu kripto vurgununda hepsi var: TSK, general, FETÖ, kripto para

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.