AYM ihtarına rağmen: Ali İsmail’i döven polise ‘basit yaralamadan’ ceza

Ali İsmail’i döven grup arasında olan polis için AYM’nin “eziyet yasağının ihlalini gözeterek yeniden yargılayın” uyarısı sonrasında yerel mahkeme, polise sadece basit yaralamadan ceza vermişti. Yargıtay da mahkemenin kararını yerinde buldu.

Gündem 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Sanık polis, yeniden yapılan yargılamada 7 ay cezaya çarptırıldı.

Gezi protestoları sırasında Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz hakkındaki davada beraat eden polis Hüseyin Engin için ailenin başvurusu sonrası Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti. Yeniden görülen davada savcı polise kasten yaralama suçundan ceza verilmesini talep etmiş, ailenin avukatı ise Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda sanığın insanlığa karşı suçtan cezalandırılmasını istemişti. 17 Ocak 2023’te kararını açıklayan mahkeme sanık polis Hseyin Ergin’in basit yaralama suçundan 7 ay 15 gün hapsine hükmetmişti.

Yeniden yargılamada yerel mahkeme “basit yaralama” dedi, Yargıtay onayladı.

Yerel Mahkeme ‘eziyet’ görmedi

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 17 Ocak’taki hükmüne ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Daire, inceleme sonucu yerel mahkemenin sanık polis Hüseyin Ergin’in 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararını onadı. Yargıtay kararında, “sanık polis Hüseyin Ergin’in, Ali İsmail Korkmaz’a yönelik eyleminin, dava dışı sanıkların eylemlerinden bir süre sonra gerçekleştiği, bağımsız eylemler arasında fasıla bulunduğu” aktarıldı,” sanığın eylemi ile maktulün ölümü arasında illiyet bağı bulunmadığı” ifade edildi.
Dairenin kararında, “Anayasa Mahkemesinin “eziyet yasağının ihlali” kararının maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı savunularak, bu nedenle yerel mahkeme hükmünün onanmasının kararlaştırıldığı” belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, Ağustos 2022’de Ali İsmail Kormaz’ın ailesinin ‘eziyet yasağı ihlal edildi’ başvurusunu kabul edip sanık polis Hüseyin Engin’in tekrar yargılanmasına karar vermişti.

Ali İsmail Korkmaz davasında müebbet hapis istemiyle yargılanan diğer sanık polis Mevlüt Saldoğan hakkında ‘ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 13 yıl hapis cezası veren mahkeme, ‘iyi hal’ gerekçesiyle bu cezayı 10 yıl 10 aya indirmişti.

‘Hukuk garabeti’

Ali İsmail Korkmaz’ın abisi Avukat Gürkan Korkmaz kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi. Söz konusu kararı bir “hukuk garabeti” olarak niteleyen ağabey Korkmaz, şunları kaydetti:

“Hüseyin Engin yönünden mahkeme beraat kararı vermişti. İtirazlarımız sonucunda Anayasa Mahkemesi  o beraat kararı bozuldu. AYM eziyet yasağının ihlal edildiğinden kararı bozdu. Ve yargılama yeniden yerel mahkemede görülmeye başlandı. AYM’nin eziyet atfına karşın ‘basit yaralamadan’ ceza verildi. Üst sınırdan ceza vermediler. Yerel mahkeme ve Yargıtay bu dosyada da AYM kararını tanımamış oldu.”

Korkmaz ayrıca, “Bu karar bizim adalet duygumuzu yaraladı. Biz hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine tazminat, polise yeniden yargılamaAli İsmail Korkmaz’ın ailesine tazminat, polise yeniden yargılama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.