Yargıtay’a gönderilen Başsavcı Uçar’ın yerine gelen isim belli oldu

HSK kararnamesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na Gökhan Karaköse, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na Zafer Koç getirildi.

Gündem 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yargı krizinin son perdesi Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesiyle tamamlandı.

Bu gelişmeyi aktarmadan önce yargı krizinde neler yaşandığını hatırlayalım.

Kararın perde arkasında yargıda yaşanan kavga var. Her şey geçen ekim ayında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakim Sidar Demiroğlu ve İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun hakkındaki rüşvet iddialarıyla ilgili HSK’ya dilekçe göndermesiyle başladı. Dilekçe yargı dünyasında şok etkisi yarattı. Ardından Bekir Altun ve Sidar Demiroğlu da HSK’ya ayrı ayrı dilekçe gönderdi. Uçar’ın dilekçesindeki iddialarla ilgili Sidar Demiroğlu hakkında soruşturma açıldı, Demiroğlu aralık ayında açığa alındı. Demiroğlu açığa alınması konusunda Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in HSK’ya baskı yaptığını söyledi.

Yargıda yaşanan dilekçeler savaşından sonra gözler eylül ayından bu yana beklenen mazeret kararnamesine çevrilmişti. Birçok hakim ve savcının tayinini ilgilendiren dilekçe yargıda yaşanan kriz nedeniyle sürekli erteleniyordu. HSK’ya gönderilen rüşvet dilekçelerinden sonra İstanbul grubu olarak bilinen yapıda yer alan hakim ve savcıların pasif görevlere gönderileceği yargı kulislerinde konuşulmaya başlanmıştı.

Kararnameyle Uçar’ın ekibi gönderildi

Beklenen kararname 21 Aralık’ta yayımlandı ve yargı kulislerinde konuşulanın tam tersi oldu. İstanbul grubu olarak bilinen yapıya hiç dokunulmazken bu grupla kavgalı olduğu bilinen İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı İsmail Uçar’ın yakın çalışma ekibi pasif görevlere gönderildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili Mesut Erdinç Bayhan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine getirildi. Yine Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman düz savcı olarak Bakırköy adliyesine atandı. Yakın zamanda emekliye ayrılan ve hakkında çeşitli iddialar olan Dilan Polat soruşturması savcısı Gökalp Kökçü ise Erzurum’a gönderilmişti.

Anadolu Adliyesi’nden kalan Başsavcı İsmail Uçar’la ilgili kararın ne olacağı merak konusuydu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç dün o kararı açıkladı. Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili İhsan Kamil Akçadırcı Hakimler Savcılar Genel Kurulunca Yargıtay üyeliğine seçildi.

Yargıtay’a gönderilen İsmail Uçar’ın yerine HSK kararnamesiyle Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç atandı.

HSK Birinci Dairesinin kararnamesine göre Yargıtay üyeliğine seçilen Ahmet Akça’nın yerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, Yargıtay üyeliğine seçilen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın yerine de Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç getirildi.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığına Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Gökçe, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na da Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci atandı.

Yargıda rüşvet ihbarı yapan Anadolu Yakası Savcısı Yargıtay'a atandıYargıda rüşvet ihbarı yapan Anadolu Yakası Savcısı Yargıtay’a atandı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.