AYM Başkanı: Uzaktan kumandalı yargıç olmaz
11 hak savunucusunun yargılandığı aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da bulunduğu 4 kişinin ceza aldığı Büyükada Davası, Yargıtay’ın bozma kararının ardından tekrar görüldü. Mahkeme, sanıkların beraatlerine karar verdi.
İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde yapılan toplantıya ilişkin 11 hak savunucusunun yargılandığı ve 2020 yılında karara bağlanan dava Yargıtay’ın mahkumiyet kararını bozmasının ardından yeniden görüldü.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasından 6 yıl 3 ay, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran ise “Silahlı terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etme” iddiasından ayrı ayrı 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yedi hak savunucusu ise beraat etmişti.
Kılıç, Haziran 2017’de gözaltına alınmış ve 14 aydan uzun süre tutuklu kalmış, İdil Eser, Özlem Dalkıran ve Günal Kurşun ise üç aydan uzun süre tutuklu kalmıştı.
Yargıtay’ın bozma kararının ardından bugün 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise mahkeme heyeti, Taner Kılıç, İdil Eser, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran’ın da beraatine karar verdi. Mahkeme karar gerekçesinde ‘delil yetersizliği’ olduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard tarafından yapılan açıklamada, “Bugünkü karar, akıl almaz boyutlarda bir haksızlığa son verdi. Mahkumiyet kararları nihayet bozulduğu için büyük bir rahatlama duyuyoruz; ancak bu kararların verilmiş olması yıllar sonra bile akla mantığa sığmıyor” dedi.