Meclis’te ‘terör’ uzlaşısı: DEM Parti hariç tezkerede fire yok
Yeni yargı paketinin detayları ortaya çıktı. Denetimli serbestlik kriterlerinden soyadı değişikliğine, istinafa başvuru süresinden AYM'nin görevlerine toplam 105 maddede değişiklik öngörülüyor.
Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen 8. yargı paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. 22 farklı kanunda 105 maddeyi değiştiren taslak metne göre bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. İstinaf ve temyiz başvuru süreci uzatılacak, hakaret suçu uzlaşma kapsamından çıkarılacak.
Hürriyet’ten Ebru Karatosun imzalı habere göre taslağın detayları şöyle:
– Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilecek. Her hükümlüye bir yıl yerine cezayla orantılı olarak uygulanacak. Hükümlü cezasının en az yüzde 40’ında ceza infaz kurumunda kalacak. Yani bir ay ceza alan kişi 12 gün ceza infaz kurumunda kalacak. Denetimli serbestlik süresi üç yılı aşamayacak.
– AYM’nin iptal kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda kadına erkeğin soyadını alma zorunluluğunu içeren madde yeniden düzenleniyor.
– Anneye baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı verilecek.
– Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
– Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açılabilecek.
– Hakkında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlü mahkûm olduğu süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmesi halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.
-İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri yedi günden iki haftaya çıkarılacak.
– Hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Şikâyete tabi hakaret suçunda şikâyet süresi bir yılı geçmeyecek.
-Ağır ceza mahkemesinin tazminat istemiyle ilgili kararına karşı istinafa başvuru yapılabilecek. Bölge adliye mahkemesinin kararı kesin olacak.
-Birden fazla baronun bulunduğu illerde barolara gönderilecek adli yardım ödeneği oranı yeniden belirlenecek.
-Noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında yapılması sağlanacak. Araç tescil işlemi karşılığında noterlerce tahsil edilen ücretin yüzde 10’u Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacak. Noterliklerde yapılan işlemler için alınacak vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri ve noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri kredi kartıyla ödenebilecek. Noterlere görevleri süresince yeşil pasaport verilecek.
– Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukukundaki yargılamalar, manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine Tazminat Komisyonu’na yapılabilecek.
– Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış AYM’de derdest olan bireysel başvuru ile mahkemenin ‘incelemenin sürdürülmesini haklı kılan neden görülmediği’ gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurularla ilgili de Tazminat Komisyonu’na müracaat edilebilecek.
Düzenlemeler 1 Nisan 2024’ten sonra verilen kararlar için geçerli olacak.