Narin cinayeti çıkmazı: Bakan Yerlikaya’ya göre ‘çok geçmeden’ olay açıklığa kavuşacak
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu yılın ilk 10 ayında 104 bombalı saldırının önlendiğini açıkladı. Yerlikaya FETÖ'ye yönelik operasyonlarda ise 8 bin 286 şüpheli gözaltına alınırken bin 343’ü tutuklandığını duyurdu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Komisyonda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesi görüşüldü.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya komisyon üyesi milletvekillerine bakanlık faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.
Bakan Yerlikaya Türkiye’nin gündeminden terörü çıkarmaya kararlı olduklarını belirterek şöyle konuştu:
“40 yılı aşkın süredir ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden, 40 bini aşkın vatan evladımızı şehit eden, hain, bölücü terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen operasyonlar ile güvenlik güçlerimizin ortaya koyduğu alan hakimiyeti neticesinde, hamdolsun terör bitme noktasına geldi. Artık terör nedeniyle kapalı tek bir yaylamız, terkedilmiş tek bir köyümüz, mezramız, tek bir kulübemiz dahi kalmadı. AK Parti hükümetlerimizin, 21 yıldır devam eden istikrarlı politikaları, Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımızın güçlü desteği ve milli tavır sergileyen diğer siyasi partilerle beraber terör ve terörizme karşı büyük bir başarı kazandık.”
Bakan Yerlikaya geçmişte adı terör ile birlikte anılan Cudi ve Gabar’ın bugün petrolle, ülkenin zenginliğiyle birlikte konuşulduğunu hatırlattı.
PKK ile mücadele operasyonlarını anlatan Yerlikaya şunları söyledi:
“1 Ocak 2023- 1 Kasım 2023 itibarıyla bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik 3 bin 54’ü şehir, 16 bin 702’si kırsal olmak üzere toplam 19 bin 756 operasyon yapıldı. Kırsalda yapılan operasyonların 43’ü büyük, 417’si orta, 16 bin 242’si küçük çaplı operasyonlardı. Yapılan bu operasyonlarda; 84’ü ölü, 525’i sağ, 5’i yaralı ve 107’si teslim olmak üzere 721 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonlar kapsamında 6 bin 11 şüpheli gözaltına alınırken, 1178’i tutuklandı, 1297’si hakkında adli kontrol kararı verildi.”
Yerlikaya, 1 Kasım itibarıyla FETÖ’ye yönelik 5 bin 875 operasyon yapıldığını söyleyip şu bilgileri paylaştı:
“8 bin 286 şüpheli gözaltına alınırken 1343’ü tutuklandı, 1400’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. DEAŞ’e yönelik 1149 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda 227 terörist etkisiz hale getirildi. 2 bin 57 şüpheli gözaltına alınırken, 524’ü tutuklandı, 507’si hakkında adli kontrol kararı verildi. Son 10 ayda 104’ü bombalı eylem olmak üzere, toplam 126 eylem, güvenlik güçlerimizin fedakar çalışmaları neticesinde önlendi. Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonların bir ayağını da terörizmin finansmanı ile mücadele oluşturmaktadır. Bu alanda da ilgili birimlerimiz yoğun bir faaliyet içindedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son terörist etkisiz hala getirilinceye kadar Türkiye’nin huzuru için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.”
Narkotik suçlarla mücadele çalışmalarına değinen Bakan Yerlikaya Narkotik Veri Analiz Sistemi (NARVAS) ile gelen bütün ihbarların doğru kabul edilip işlem başlatıldığını söyledi ve şöyle devam etti:
“İhbarlar yoğun olarak nerelerden yapılıyorsa, kolluk kuvvetlerimiz o bölgede yoğunlaşıyor. Hangi saatlerde, hangi sokak başında, hangi noktada uyuşturucu satışı yapılıyor, en ücra yerleri dahi tespit edip, suçluları yakalıyoruz. Proje ile suç haritaları hazırlayarak riskli bölgeleri tespit ediyor, narko alan bölgeleri oluşturuyor, önleyici faaliyetleri sonuç odaklı konumlandırıyor, elde edilen verilerle planlı ve projeli çalışmalar yapıyor. En doğru zamanda, en doğru yerde konumlanarak zehir tacirlerine göz açtırmıyoruz. NARVAS projesinin 1 Ocak 2024 itibarıyla da 81 ilimizde yaygınlaştırılması planlanmaktadır.”
Yerlikaya düzensiz göçle mücadeleye ilişkin açıklamasında, göçün çağın en önemli küresel konularının başında geldiğini belirterek “Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 254 bin 904, ikamet izni ile kalanlar 1 milyon 129 bin 614, uluslararası koruma kapsamında kalanlar 259 bin 468 olmak üzere ülkemizde toplam 4 milyon 643 bin 986 düzenli göçmen bulunuyor. Hep ifade ettik, bizim asıl mücadele alanımız düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle” dedi.
Deprem bölgesindeki Bakanlık faaliyetlerinin sürdüğünü aktaran Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Depremin akut döneminde, o en zor anlarda, depremzedelerimize çadırlarda ve tesislerde geçici barınma sağlandı. Bireyselde 586 bin çadır, 350 çadır kentte ise 59 bin çadır olmak üzere toplamda 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedemiz kaldı. 20 Eylül itibarıyla çadırda kalan vatandaşımız bulunmuyor. Bunun yanı sıra; 1 milyon 188 bin 218 vatandaşımızı da tesislerde misafir ettik. Tesislerimizde barınan depremzedemiz de kalmadı. Bugün itibariyle, 371 konteyner kent, 199 bin 675 kurulu konteynerde toplam 622 bin 85 vatandaşımız kalıyor.”