Yıllar sonra: Cumartesi Anneleri karanfil bırakıp ilk kez ‘özgürce’ ağlayabildi

Cumartesi Anneleri 2018 yılından beri Galatasaray Meydanı'na çıktıkları her hafta gözaltına alınıyordu. Ancak bu hafta polis müdahale etmedi, Cumartesi Anneleri kaybedilen yakınlarının akıbetini sorabildi. Bu gelişme Bakan Yerlikaya ile HEDEP'li vekil Ayan arasındaki konuşmayı hatırlattı.

Gündem 11 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Hafıza Merkezi

Cumartesi Anneleri gözaltına alındıktan sonra haber alamadıkları ve öldürülen ancak ne mezarını ne de faillerini bulabildikleri yakınlarının akıbetini merak ediyor. Bu nedenle 1995 yılından bu yana her hafta Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’na çıkıyor, ama polis özellikle 700. haftadan sonra müdahale edip onları gözaltına alıyordu. O 700. haftada yapılan eylemde 46 kişi gözaltına alınmış, haklarında dava açılmıştı. 2018 yılındaki bu eylemin davası halen sürüyor. Bir sonraki duruşma ise 5 Nisan 2024’te görülecek.

Bu dava sürerken Cumartesi Anneleri adına İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri AYM’ye bireysel başvuru yaptı. Yüksek Mahkeme de toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti. AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri her hafta yine gözaltına alındı. Ta ki geçen haftaya kadar. Geçen Cumartesi polisler yine engellemek istedi ama bir süre sonra izin verdi ve Cumartesi Anneleri haftalar ve haftalar sonra Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakabildi.

Ardından Meclis’te de yeni bir gelişme oldu. HEDEP Milletvekili Dilan Kunt Ayan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınmasına dair fotoğrafları gösterdi. Yerlikaya da “Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray önünde tam İstiklal Caddesi’nin girişinde olan yerde değil ama bizim alternatif yerlerimizde toplanmaları için geçen hafta sağlıklı bir istişare gerçekleştirildi. Bu hafta da tekrar bir araya gelecekler. Bu hafta herhangi bir gözaltı olmadı, biliyorsunuz. Görüşüyoruz. Cumartesi Anneleri ile ilgili iyi niyetliyiz. Onlar da zaten mağdur. Sayın Cumhurbaşkanımız da aynı şeyi söylemişti. Biz onun da cümlesinden hareketle bu meseleyi en güzel şekilde çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum” dedi.

Yerlikaya’nın bu açıklamasının ardından bu hafta Cumartesi Anneleri’ne izin verilip verilmeyeceği merak ediliyordu. Cumartesi Anneleri her hafta olduğu gibi ellerinde karanfillerle yine alana çıktı ve bu kez müdahaleyle karşılaşmadı. Karanfilleri bıraktılar, bir de basın açıklaması yaptılar.

Yerlikaya'dan Cumartesi Anneleri yanıtı: Yaşadıkları mağduriyettirYerlikaya’dan Cumartesi Anneleri yanıtı: Yaşadıkları mağduriyettir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.