Yönter dahil 25 MHP’li için suç duyurusu

Öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş davasına günler kala 25 MHP ve Ülkü Ocakları yöneticisi hakkında "örgüt kurmaktan" suç duyurusunda bulunuldu. 25 isim arasında MHP'li İzzet Ulvi Yönter de yer alıyor.

Gündem 27 Haziran 2024

Avukat Dilek Ekmekçi MHP ve Ülkü Ocakları’nın önde gelen isimleri hakkında Sinan Ateş cinayetinde rolleri olduğu ve kendisini tehdit ettikleri için “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” iddiasıyla suç duyurusu yaptı. Suç duyurusundaki 25 isim arasında MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter de bulunuyor.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş 30 Aralık 2022’de Ankara’nın Çankaya ilçesinde motosikletli iki kişinin silahlı saldırısı sonucunda hayatını kaybetti. Cinayette ilk günden itibaren MHP ve Ülkü Ocakları üye ve yöneticilerinin ismi geçti. Suikastın azmettiricisi olmakla suçlanan Tolgahan Demirbaş Ülkü Ocakları’nın genel merkez yöneticisiydi, yakalandığı ev ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yakında danışmanlık görevinden aldığı eski milletvekili Olcay Kılavuz’a aitti. Bir diğer Ülkü Ocakları yöneticisi Emre Yüksel de aynı dosyadan tutuklu. Cinayetin tetikçisi Eray Özyağcı’nın Ankara dışına Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a ait makam aracıyla çıktığı ortaya çıktı. MHP lideri Devlet Bahçeli de o günden beri her konuşmasında partisinin bu cinayetle ilişkilendirilmesine tepki gösteriyor. Son olarak davada MHP avukatlarının hazır bulunacağını söyledi.

1 Temmuz’da Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Sinan Ateş davası öncesinde sosyal medyada suikastta parmağı olduğu iddiasıyla MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılı isimler hakkında binlerce paylaşım yapıldı.

Yönter’in de aralarında bulunduğu 25 isme ‘örgüt’ suçlaması

Sinan Ateş suikastına dair dava dosyasında yer alan bulgular ve bağlantılar üzerine kamuoyunu bilgilendiren isimlerden biri Avukat Dr. Ceza Hukukçusu Dilek Ekmekçi’ydi. Ekmekçi Ateş cinayetindeki MHP ve Ülkü Ocakları izlerine dair haberleri sosyal medya hesabından duyurdu.

Ateş paylaşımlarının ardından ülkücülerin kendisini hedef aldığını, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter tarafından tehdit edildiğini söyledi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Ekmekçi 25 ismin soruşturulmasını ve kamu davası açılmasını talep etti. Ekmekçi ayrıca 6284 sayılı kanuna göre de tedbir talep etti.

Sinan Ateş dosyası üzerinden adı sık sık gündeme gelen Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Altun hakkındaki iddiaların da yer aldığı suç duyurusunda İzzet Ulvi Yönter, MHP MYK üyeleri Şahin Gürz, Tamer Çakıroğlu ile Nevzat Ünlütürk, MHP İstanbul İl Başkanı Serter Selim, MHP İstanbul il başkanının da aralarında olduğu 25 isme “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kamu görevlisine hakaret, hakaret, tehdit, iftira, huzur ve sükun bozma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamaları yöneltildi.

Suç duyurusundaki şüpheli isimler arasında oğlunun göçmen kaçakçılığından tutuklanmasının ardından istifa eden MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güven Adıgüzel de yer aldı.

Ateş iddianamesinde yer almayan 17 kişi

Ateş’in öldürülmesinden bir buçuk yıl sonra hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti.

22 sanığın yer aldığı davanın ilk duruşması 1 Temmuz’da Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Sanıklar “tasarlayarak öldürme,” “öldürmeye teşebbüs” “suça azmettirme” ve “suça yardım etme” suçlarından yargılanıyor.

Ateş ailesi ve avukatları iddianamede MHP’nin ve Ülkü Ocakları’nın tüm delillere rağmen korunduğu görüşünde. 145 sayfalık iddianamede bilirkişi raporu dahil onlarca delilin değerlendirilmediğini söylüyor.

Soruşturmada bugüne kadar aralarında tetikçi Eray Özyağcı, eylemi organize eden Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve avukat Serdar Öktem ile üç polisin de olduğu 22 kişi tutuklandı.

Olayla ilgili hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden yurtdışına çıkış yasağı getirilen 17’si hakkındaki soruşturmanın ayrı dosyayla sürdürüleceği belirtilmişti. 17 isim arasında hakkında suç duyurusu yapılan İzzet Ulvi Yönter ve başka MHP’li isimler olduğu iddia ediliyordu.

Sinan Ateş dosyasında çarpıcı konuşmalar: Ölürsen kimse seni hatırlamazSinan Ateş dosyasında çarpıcı konuşmalar: Ölürsen kimse seni hatırlamaz

Adalet Bakanı Tunç'tan Sinan Ateş davası açıklaması: O tarafa bu tarafa çekmemek lazımAdalet Bakanı Tunç’tan Sinan Ateş davası açıklaması: O tarafa bu tarafa çekmemek lazım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.