Yurdun dört bir yanında İsrail protestoları: ABD Adana’da konsolosluk kapattı

Gazze’deki hastane bombalamasının ardından Türkiye’nin neredeyse her ilinde İsrail protestoları düzenlendi. Kürecik Radar Üssü'nde düzenlenen protestonun ardından ABD, Adana Konsolosluğu'nu geçici olarak kapattığını duyurdu.

Gündem 19 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail-Filistin savaşı Gazze’deki Ehli Arap Hastanesi’nin bombalanması ve 500’ü aşkın sivilin katledilmesiyle başka bir boyuta girerken Türkiye’nin her yerinden İsrail’e karşı tepki yükseldi.

İstanbul’da birçok demokratik kitle örgütü öncülüğünde yüzlerce yurttaş İsrail Konsolosluğu’na yürüdü, Ankara’da İsrail Büyükelçiliği önünde protesto eylemi düzenlendi, Doğu ve Güneydoğu’nun neredeyse her ilinde yağmura rağmen buluşan kalabalıklar hayatını kaybeden Gazzeliler için gıyabi cenaze namazı kıldı, Kürecik Üssü’nün de protestolara sahne olmasının ardından ABD Adana Konsolosluğu’nu ikinci bir duyuruya kadar kapattığını ilan etti…

İstanbul’da boykot çağrısı yükseldi

İstanbul’da meslek örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar Levent Metro çıkışında bir araya gelerek yakındaki İsrail Konsolosluğuna yürüdü.

İstanbul Emek Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya gelip “Gazze’de katliam var! İsrail’i durdurun” pankartı açan kitle yürüyüş boyunca sık sık “Kınamak yetmez İsrail’e boykot”, “Emperyalizm yenilecek direnen haklar kazanacak”, “Katil İsrail Filistin’den defol” , “Filistin’de düşene dövüşüne bin selam”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganı attı.

İstanbul’da İslami STK’lar da ayrı eylem düzenledi. İstanbul’da İsrail Konsolosluğu önünde toplanan gruplar konsolosluğa ‘havai fişek’ attı.

Yürüyüşe doktorlar da beyaz önlükleriyle katıldı.

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde düzenlenen eylem ile İslami STK’ların bir araya geldiği protesto olmak üzere iki ayrı eylem vardı.

İstanbul’da bir ölüm ve İsraillilerin göçü var

Levent’te bulunan İstanbul Başkonsolosluğu önünde yapılan protesto eylemleri sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nuri Tüfekçi’nin babası Eshabil Tüfekçi son yolculuğuna uğurlandı. İstanbul Valisi Davut Gül aileye taziye ziyaretinde bulundu.

İstanbul Valiliği de açıklama yaparak bir yurttaşın protestolar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini doğruladı, beş kişinin de gözaltına alındığını duyurdu.

Öte yandan Türkiye genelinde başlayan protestoların ardından, Türkiye’den ayrılmak isteyen İsrail vatandaşları için Tel Aviv’den kalkan Arkia Havayolları’na ait bir uçak İstanbul’a indi. Dün birkaç sefer halinde ülkelerine dönen İsrailliler havaalanında uzun kuyruklar oluşturdu.

Büyükelçilik önünde slogan ve dualar

Ankara’da İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan vatandaşlar Gazze’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. İsrail’i lanetleyen ve Gazze’ye yönelik saldırıların bir an önce sonlandırılmasını isteyenler Kur’an-ı Kerim tilaveti ve okunan duanın ardından dağıldı.

Ayrıca Diyarbakır, Mardin ve Van başta olmak üzere Doğu’da birçok ilde yağmur altında meydanlarda buluşan yurttaşlar Gazze’de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ankara’daki protestoda bir grubun hilafet bayrağı açması kitlenin bir süre kendi içinde anlaşmazlık yaşamasına neden oldu.

Kürecik’teki taşlı eyleme biber gazlı müdahale

Malatya’da da birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar İsrail’in Gazze’de hastaneye düzenlediği ve 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıya tepki göstermek amacıyla ABD’nin Kürecik Radar Üssü’nde protestoda bulundu. Eylemin ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri radar üssünden ayrılırken 50 kişilik bir grup çevre güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine taş attı. Güvenlik önlemi alan polis ve jandarma ekipleri biber gazı ile müdahale ederek grubu dağıttı.

Kürecik’teki eylemde üsse doğru havai fişeklerin de ateşlenmesi jandarma ve protestocuları karşı karşıya getirdi.

ABD Adana Konsolosluğu’na kilit vurdu

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Konsolosluğu ve Adana Konsoloslukları protesto eylemlerine sahne olunca ABD de harekete geçti.

Protestolar üzerine ABD Büyükelçiliği Adana Konsolosluğu’nun bir sonraki duyuruya kadar kapalı olacağını açıkladı.

Büyükelçilik vatandaşlarına yönelik uyarılarda da bulundu.

‘Eylemler şiddete dönüşebilir’ endişesi

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önümüzdeki birkaç hafta boyunca Türkiye genelinde İsrail ve Gazze’deki olaylarla ilgili büyük gösterilerin yapılması bekleniyor. Barışçıl olması amaçlananlar da dahil olmak üzere herhangi bir toplantı şiddete dönüşebilir. Protesto faaliyetleri polis varlığının artmasına, yolların kapatılmasına ve trafikte aksamalara neden olabilir. ABD’nin Adana Konsolosluğu bir sonraki duyuruya kadar halka kapalı kalacaktır. ABD vatandaşları Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ndeki randevularını yeniden planlayabilir.”

Gazze'deki insanlık dramı sonrası İstanbul'daki konserler ertelendiGazze’deki insanlık dramı sonrası İstanbul’daki konserler ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.