KYK asansöründe ölüm iddianamesi: Dört kişiye 22,5 yıla kadar hapis istendi

KYK yurdunda düşen asansörde ölen Zeren Ertaş dosyasında iddianame hazır. Savcı olayın asli kusurlusu olduğunu söylediği tutuklu dört kişi için 3 yıldan 22,5 yıla hapis cezası istedi.

Gündem 10 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı Efeler ilçesindeki Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Güzelhisar Kız Yurdu’nda 25 Ekim gecesi asansör düştü. Asansörde 16 kişi vardı ve bunlardan biri de Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş’tı. İddiaya göre asansörden çıkmaya çalışan Zeren sıkıştı ve öldü. Türkiye’nin hemen her yerinde bu olayın ardından protestolar başladı ve öğrenciler yurtlarının önünde toplandı. Haberimizin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Zeren Ertaş’ın ölümüne dair soruşturma kapsamındaysa yurt müdürü açığa alındı ve olayla ilgili müfettiş görevlendirildi. Bakım firması sahibi Mustafa Büyükyapıcı ve dört mühendis de tutuklandı. Olayla ilgili iddianame Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı tutuklu dört sanık için ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan üç yıldan 22,5 yıla kadar hapis talep etti. Ayrıca tutuksuz sanık elektrik mühendisi N.M. için de iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. İddianamede bilirkişi raporundan bazı bölümler, olay yerinden çekilen fotoğraf ve video kayıtları var.

İddianame valiyi yalanladı

16 kişilik olan asansöre 16 kız öğrencinin bindiği belirtilen iddianamede asansörün öğrencilerin binmesinden sonra zemin kattan bodrum kata doğru düşmeye başladığı, Zeren Ertaş’ın asansörden çıkmaya çalıştığı sırada ise asansör kabini ile duvar arasında sıkışarak hayatını kaybettiği belirtildi.

Olayın ardından açıklama yapan Vali Yakup Canbolat’ın ilk sözleri yurttaki 15 kişilik asansöre 16 kişinin binildiği yönündeydi. Bu açıklama da oldukça tepki çekmiş, “15 kişilik asansöre 16 kişi binilirse hemen zemine mi çakılır?” tartışması başlamıştı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de bunun mümkün olmadığını söylemişti.

Zeren Ertaş’ın ayrıntılı otopsi raporunun da yer aldığı iddianamede genç kızın ölümünün sıkışmaya bağlı sebeplerden olduğu, olayda iki öğrencinin de hafif yaralandığı kaydedildi. Kazanın asansör bakım firması yetkilisi tutuklu sanık Mustafa Büyükyapıcı’nin asansörün fren sistemi olan ‘UCM’ sistemini önceden devre dışı bırakması nedeniyle meydana geldiğine dikkat çekilen iddianame Büyükyapıcı’yı asli kusurlu olarak değerlendirdi.

KYK yurdunda yine asansör krizi: Öğrenciler 'tehdit edildik' dediKYK yurdunda yine asansör krizi: Öğrenciler ‘tehdit edildik’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.