Zihinsel engelli çocuk, istismarı ses kaydıyla kanıtladı ama…

Tunceli'de 63 yaşındaki akrabasının cinsel istismarına maruz kalan zihinsel engelli S.E., yaşadıklarını anlattı ama kimse inanmadı. Sonunda ses kaydı alan çocuğun iddiaları mahkemeye taşındı ama sanık 10 ay ceza aldı.

Gündem 20 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Tunceli’nin Hozat ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki S.E. geçen yıl Mayıs ayında okula gitmek için minibüse bindi. Araçta akrabası Zeynel Yıldız da vardı ve S.E. orada Yıldız’ın cinsel istismarına maruz bırakıldı. S.E. yaşadıklarını yakınlarına anlattı, ama altı yıl önce alınmış ‘hafif derecede zihinsel engelli’ raporu vardı, ona kimse inanmadı.

63 yaşındaki Zeynel Yıldız ise cinsel istismarlarını sürdürüyordu.  Yakınları ciddiye alıp şikayetçi olmayınca S.E. birilerine yaşadıklarının ses kaydını dinletti. Bunun üzerine S.E.’nin bir yakını ses kaydını alıp savcılığa gitti ve S.E. Çocuk İzlem Merkezi’nde ifade verdi.

Suçlamaları reddetti

Bu gelişmelerin ardından Zeynel Yıldız 20 Aralık’ta gözaltına alındı ama suçlamaları reddetti. Yıldız S.E.’yi hayvan getirip götürürken gördüğü zamanlar olduğunu, köyden Hozat’a servisle gidip gelirken S.E. ile bazen denk geldiklerini, ancak servisin her zaman dolu olduğunu, araç içinde kesinlikle S.E.’ye yönelik dokunma ve benzeri eylemleri olmadığını, böyle bir şeyin olması halinde araçtakilerin de olaya şahit olacağını söyledi.

Telefona alınan ses kaydı hakkında da konuşan Zeynel Yıldız bahsedilen ‘Zeynel Amca’ adlının kendisi olduğunu kabul etti. Olay günü hayvanlarını akşam üzeri eve götürdüğü sırada S.E.’yi bahçelerinin yanında gördüğünü  ve S.E.’nin görüşme teklifinde bulunduğunu, ancak kendisinin bunu kabul etmediğini savunan Zeynel Yıldız ses kaydındaki konuşma içeriğini ise reddetti. İfadenin ardından Zeynel Yıldız tutuklandı.

‘Sarkıntılık düzeyini aştı’

Soruşturma tamamlandıktan sonra Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı Zeynel Yıldız hakkında iddianame hazırladı. İddianamede Zeynel Yıldız hakkında ‘Çocuğun cinsel istismarı suçu’ndan ceza istendi. İddianamede yer alan ses kaydının çözümlemesinde Zeynel Yıldız’ın S.E.’ye yönelik cinsel içerikli söylemlerde bulunduğunun tespit edildiği, mağdurla şüpheli arasında mağdurun iftira atmasını gerektirir bir husumet bulunmadığı değerlendirildi. Şüphelinin savunmasının da suçtan kurtulmaya yönelik olduğu belirtilen iddianamede Zeynel Yıldız’ın S.E.’nin vücuduna farklı zamanlarda dokunduğu, bunun da sarkıntılık düzeyini aştığı belirtildi. Bununla birlikte S.E. hakkında hazırlanan adli değerlendirme raporu bulgusu da iddianameye girdi. Raporda S.E.’nin “yaşına uygun fiziksel görünüm ve sözel beceri düzeyinde olduğu, ifadelerinin tutarlı olduğu, özel bölgelerinin, iyi kötü dokunmanın, mahremiyet bilincinin bulunduğu” bilgisi yer aldı.

10 ay ceza verildi

Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında dava açılan Zeynel Yıldız, ikinci duruşmada adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dünkü  karar duruşmasında taraf avukatları hazır bulunurken tutuksuz sanık Zeynel Yıldız gelmedi. Sanığın istismardan ceza alması gerektiğini belirten S.E.’nin ailesinin avukatı “Müvekkilimin beyanları bütün aşamalarda istikrarlı ve herhangi bir çelişki bulunmamaktadır. Aksine sanığın savunmaya yönelik her aşamada farklı beyanları mevcut. Bu tür dosyalarda görgü tanığı aramak, hayatın olağan akışına aykırıdır. Elazığ Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından verilen görüşme raporu da istismarı doğrular niteliktedir. Dolayısıyla biz sanığın farklı zamanlarda birden çok kez cinsel taciz ve cinsel istismar suçlarında hüküm veren eylemlerde bulunduğunu ve bu yönlü de cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Sanık Zeynel Yıldız’ın avukatı yaptığı savunmada çocuğun yaşadığı durumu uzun süre anlatmamasının istismar olmadığı kanıtı olduğunu ileri sürerek müvekkilinin beraatini istedi. Mahkeme, savunmaların ardından Zeynel Yıldız’a ‘cinsel taciz’ suçundan 10 ay hapis cezası verdi.

Polis memuru cinsel istismardan tutuklandıPolis memuru cinsel istismardan tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.