Zonguldak’ta kaçak madenler can aldı: Farklı ocaklarda çalışan iki işçi aynı gün yaşamını yitirdi

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen iki farklı maden ocağında işçiler yaşamını yitirdi. Mustafa Kuru göçük altında kaldı. Satılmış G. de gece saatlerinde başka bir maden ocağında 'yüksekten düşerek' hayatını kaybetti.

Gündem 18 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin başlıca havzalarından Zonguldak’ta halen Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocaklarının yanı sıra ‘özel firmalar’da da üretim yapılıyor. Bu sahalarda son resmi verilere göre yer üstü ve altı olmak üzere sekiz bine yakın işçi çalışıyor.

Emekçiler yasa dışı ocaklarda günlüğü bin ile iki bin TL arasında değişen yevmiyelerle güvencesiz çalışmak zorunda. Bu ocaklar devlet denetiminin dışında ve şartlar tamamen işletmecilerin insafına kalmış durumda.

Resmi kayıtlara göre yalnızca Zonguldak’ta son 10 yılda ruhsatsız işletilen, güvenlik tedbirlerinden yoksun ocaklarda 44 madenci hayatını kaybetti.

Bugün bu ölümlere yenisi eklendi. Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte 51 yaşındaki Mustafa Kuru yaşamını yitirdi. Aynı ilçede 32 yaşındaki Satılmış G. de gece saatlerinde  başka bir ocakta ‘yüksekten düşerek’ hayatını kaybetti.

Gazetecilere saldırı

Bu arada işletme sahibi olduğu düşünülen ve çalışmalar sırasında orada duran kişiler göçük olayını haberleştirmeye giden basın mensuplarına saldırdı. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti yaşananları kınadı:

“Kurtarma ekiplerinin müdahalesi ve çalışmaları toplumsal dayanışma ve devletin kriz yönetim kapasitesi gibi konuları gündeme taşır. Bu sebeple olay yerine giden üç gazeteci arkadaşımız fiili saldırıya varana kadar hakaret ve küfürlere maruz kalmıştır. Olayı tarafsız ve objektif bir şekilde haberleştirmek için görevlerini yerine getiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Kartı sahibi meslektaşlarımızın böyle bir durumla karşılaşması camiamızı derinden üzmüş ve aynı zamanda tepkilere neden olmuştur.”

Dört kaçak ocak kapatılmıştı

Yıl başından beri yapılan denetimlerde ise en az 157 kaçak maden ocağı tespit edildi. En son yine Kilimli’de ruhsatsız işletildiği tespit edilen dört kaçak ocak kapatılmış, ocaklarda 70 metre ray, üç vagon, iki vinç, havalandırma sistemi, keser, kürek gibi aletler ve 14 kaçak kömüre elkonarak maden kapatılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.