Karadeniz sele teslim: ‘Risk sürüyor’

Karadeniz'in birçok ilinde kuvvetli yağışlar nedeniyle dereler taştı, sel meydana geldi. Ayrıca bazı yerlerde yaşanan heyelanlar ulaşımı engellerken ev ve iş yerleri sular altında kalan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Çevre 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Bartın'da şiddetli yağış sele neden oldu.

Karadeniz’in birçok ilinde sağanak yağışlar sele neden oldu ve dereler taştı. Aynı zamanda bazı yollarda heyelan meydana gelirken ev ve iş yerlerini de su bastı. Bu illerden biri olan Ordu günlerdir sağanak ile mücadele ediyor. Yağışların en fazla zarar verdiği ilçe olan Altınordu’ya dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da gitti. Karadeniz Sahil Yolu’nun Altınordu ilçe merkezi güzergahında devam eden çalışmaları inceleyen Bakan Uraloğlu, ilgililerden bilgi aldı.

Ordu’nun Ünye, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde su taşkınları yaşandı.

Sağanağın devam ettiği ilde, Altınordu ilçe merkezi güzergahında su birikintileri oluştu. Ayrıca Bülbül Deresi’nin de debisi yeniden yükselince İl Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğüne bağlı personel de bölgede olası durumlara karşı güvenlik önlemi aldı.

Kastamonu’nun Cide ilçesinde şiddetli yağışlar nedeniyle bazı evleri su bastı.

Kastamonu’nun Cide ilçesi de yağışlardan olumsuz etkilenen ilçeler arasında. Kentte iki gündür devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak nedeniyle Memiş Mahallesi’nden geçen Memiş Deresi ile Kumluca Mahallesi’nden geçen Irmak Deresi taştı. İki mahallede giriş ve bodrum katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Su birikintileri nedeniyle yollar ve bazı bahçeler su altında kaldı.

Cide’deki su baskınları yolları da kullanılmaz hale getirdi.

Cide-Bartın kara yolu da su taşkını nedeniyle ulaşıma kapandı, sel suyunun denize sürüklediği manda öldü. Suyun çekilmeye başlamasıyla Cide-Bartın kara yolu, yeniden trafiğe açıldı. Kastamonu Valisi Avni Çakır, “Bölgede ulaşılamayan hiçbir yer yok. Köylerimizde yağışa bağlı heyelanlar mevcut, onunla alakalı tüm ekiplerimizi sevk ettik, gerekli çalışma yapılıyor. Derebucağı köyümüzün yolunda suyun getirdiği rüsubat bulunuyor. Temizleme çalışması sürüyor. Ulaşım yan hatlardan devam ediyor” dedi.

Zonguldak’ta Kozlu ilçesi Ilıksu mevkisindeki derenin taşması sonucu köye giden yol ulaşıma kapandı.

Zonguldak’ta da sağanak sele neden oldu ve bazı ev ile iş yerlerini su bastı. Devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesi’nde kuaför dükkanı işleten Filiz Boz mahallenin su altında kalması nedeniyle iş yerinde mahsur kaldı. Filiz Boz’un mahsur kaldığı dükkan zaman içerisinde suyla dolarken kapıları da sıkıştı. Kadının imdadına ise komşuları tam zamanında yetişti. Boz, “Psikolojik olarak şu an bitik durumdayım. Daha önce burada 1998’de yaşanmıştı. O zaman ben 15 yaşında çocuktum. O anları da hatırlıyorum ama bu sefer bizzat, birebir kendim yaşadım” diye konuştu.

Zonguldak’ta çöpler sel nedeniyle denize sürüklendi.

Öte yandan sel sırasında sürüklenen atıklar ise denize gitti ve denizin yüzeyi çöplerle kaplandı. Bu arada dereden akan çamurlu su da denizin rengini değiştirdi.

CHP heyeti de dün Zonguldak’a giderek incelemelerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Karadeniz’de yedi kenti etkileyen sel felaketi için CHP’li belediyelerin seferber olduğunu belirterek, “Belediye ekiplerimiz AFAD ve bölgedeki belediyeler ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütüyor” dedi.

Bartın-Zonguldak kara yolu Gecen köyü mevkisindeki sanayi sitesi sular altında kaldı.

Bartın da kuvvetli yağışların etkisi altında kalan illerden biri. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Bartın’a gelerek vatandaşlarla görüştü incelemelerde bulundu. Zaman zaman metrekareye 250 kilogram yağış düşen yerler olduğunu bildiren Yerlikaya, Bartın’ın da metrekareye 150-250 kilogram arasında kuvvetli yağış aldığını söyledi. Ayrıca Yerlikaya, “137 vatandaşımızı helikopterle, botlarla, iş makineleriyle Bartın ilimizde kurtardık” açıklaması yaptı.

Ayrıca Yerlikaya, “Doğu Karadeniz’de sel riski sürüyor. Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli hemşehrilerimize sesleniyorum, saatte 100 kilometreye yağış düşmesi bekleniyor. Yağışlar bu gece yarısına kadar sürecek” uyarısında bulundu.

Öte yandan Bartın Valiliği, sağanağın ardından selin yaşandığı ilde halk sağlığının korunması amacıyla 3 gün süreyle denize girmeyi yasakladı. İl genelinde 10-11-12 Temmuz’da denize girilmeyecek.

Bakan Yumaklı selden etkilenen Düzce’de incelemelerde bulundu basına açıklama yaptı.

Düzce’de de sel nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, kentte selden etkilenen yerleri inceledi ve Düzce’de herhangi bir can kaybının yaşanmadığı, kayıp vakasının bulunmadığını söyledi. Bakan Yumaklı, an itibarıyla Düzce için yağış anlamında beklenen riskin söz konusu olmadığını belirterek, “Şu anda gözlerimiz Doğu Karadeniz tarafında. Oradaki arkadaşlarımız da tamamıyla AFAD koordinasyonunda gerekenleri yapıyorlar. Bu süreçte depremde de büyük yük taşıyan Devlet Su İşlerimizin ‘yeşil karıncaları’ da sahada, hep olacak inşallah” diye konuştu.

Düzce’de tarım alanları da sular altında kaldı.

Karadeniz'de sel ve heyelan: 1 ölüKaradeniz’de sel ve heyelan: 1 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.