Karadeniz’de sel ve heyelan: 1 ölü

Meteoroloji  tarafından 'turuncu' kod verilen Karadeniz'de kuvvetli sağanak; Zonguldak, Bartın, Düzce ve Bolu başta olmak üzere birçok ilde hayatı felç etti. Dereler taştı, evler ve işyerleri su altında kaldı, Samsun'da ise 1 kadın sel suları içinde ölü bulundu.

Çevre 10 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Meteorolojinin günlerdir sel uyarısı verdiği Karadeniz bölgesinde ciddi bir afet yaşanıyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesinde önceki gün sağanak yağış meydana geldi ve Aşağımusalla Mahallesi’nden geçen Abdal Deresi’nin su seviyesi yaklaşık 4,5 metreye yükseldi. Bu sırada dere kenarında görülen Türkan Yılmaz’dan da bir daha haber alınamadı ve vatandaşlar kadının sele kapılabileceğinden şüphelendi. Bunun üzerine Türkan Yılmaz’ı aramaya başlayan ekipler, dün sabah saatlerinde Yılmaz’ın cesedini dere kenarında buldu.

Samsun’da Türkan Yılmaz isimli kadının cesedi dere kenarında bulundu.

Dün Ordu da sağanak yağışa teslim olan iller arasındaydı. Kent merkezinden geçen dereler taşınca Karadeniz Sahil Yolu Giresun ve Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Bu yollar uluslararası konuma sahip olması nedeniyle önemliydi. Öte yandan bazı iş yerlerinin içerisinde 1 metreye yaklaşan toprak yığınları oluştu. Üst kesimlerden sel suları ile birlikte gelen toprak ve çamur cadde ve sokaklar ile iş yerlerini bastı. Belediye işçileri ve işletme sahiplerinin, iş yerlerindeki temizlik çalışması sürdürüyor. Gece boyunca devam eden yağışın durması ile ekiplerin çalışması da yoğunlaştı. Ulaşıma kapanan yolların açılması için çalışmalar sürüyor.

Ordu’da bazı iş yerlerini su bastı.

Ordu Valisi Tuncay Sonel, Altınordu ilçesine metrekareye 92 kilogram, Fatsa ilçesine 120 kilogram, Perşembe ilçesine de 130 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Ordu’da kent merkezinde taşan dereler yolları su altında bıraktı.

Kapatılan trafik yollarının açıldığını duyuran Sonel, “Altınordu Akçatepe kırsal mahallemizde mahsur kalan Hüseyin Topuz (66) isimli vatandaşımız kolundan yaralı olarak kurtarılmıştır, Kökenli kırsal mahallemizde mahsur kalan Hacer Şensoy (73) isimli vatandaşımız ekiplerimizce kurtarılarak güvenli yere alınmıştır. Herhangi bir can kaybımız çok şükür bulunmamaktadır. Tüm ekiplerimizle birlikte 19 ilçemizde sahadayız” dedi.

Zonguldak’ta heyelan meydana geldi, bazı yollar trafiğe kapatıldı.

Zonguldak’ta ise Kozlu ilçesi Ilıksu Mahallesi’nde Ilıksu Deresi taştı. Derenin taşmasıyla mahalledeki yollar göle dönerken, bazı iş yerlerini su bastı. Tarım alanları da su altına kaldı. Ayrıca Ilıksu mevkisinde iki ayrı noktada heyelan oluştu. Yolun Zonguldak merkez istikameti ağaç, toprak ve kaya parçalarıyla kapandı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi mevkisinde ise yola kayalar düştü.

Zonguldak’ta meydana gelen heyelan nedeniyle yollara toprak yığıldı.

Polis ve jandarma ekipleri hastaneye gidenlere geçiş izni verirken, diğer araçların geçişine izin verilmedi. Yolda mahsur kalan sürücülerin geri dönüşü tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor. Bölgede Karayolları, belediye, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Hacıahmet köyünde HES santraline su taşıyan kanalın üzerinde bulunan köprünün ayaklarının ağaçlarla kapanması nedeniyle su taşkını oluştu

Dün akşam saatlerinde Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Hacıahmet köyünde HES santraline su taşıyan kanalın üzerinde bulunan köprünün ayaklarının ağaçlarla kapanması nedeniyle su taşkını oluştu. Kastamonu İl Özel İdaresi ekipleri tarafından köprünün altında kapanan yer açılarak taşkının giderilmesinin ardından su seviyesi düşmeye başladı. Olayda yaralanan olmadı.

Bolu tüneli yağmur göleti yüzünden kapatıldı

Bolu’da dün gece saatlerinde başlayan ve gün boyunca devam eden sağanak sebebiyle şehrin birçok noktasında su birikintileri oluştu.

Bolu Dağı Tüneli’nin girişinde İstanbul istikametinde oluşan büyük su birikintisi nedeniyle sürücüler uzun süre kontak kapatmak durumunda kaldı.

Türkiye’nin en önemli geçiş noktalarından biri olan TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde de su birikintileri sürücüleri olumsuz yönde etkiledi.

Yağış nedeniyle Bolu Dağı Tüneli’nin girişinde İstanbul istikametinde sağ şeritte su birikintisi oluştu. Oluşan birikinti nedeniyle karayolları ve trafik polisi ekipleri önlem amaçlı sağ şeridi kapattı.

Karayolları ekiplerinin tahliye çalışmaları sürerken bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. Otoyolun Bolu geçişinde etkisini sürdüren sağanak yağış sebebiyle ise sürücüler yavaş ilerledi.

Sağanak yağışın etkili olduğu bölgede kısa süre sonra polis ekipleri tarafından Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul istikameti trafiğe kapatıldı.

Ordu ve Giresun'da sel, heyelan, fırtınaOrdu ve Giresun’da sel, heyelan, fırtına

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.