Göçükten sabıkalı olan maden 1 işçinin canını aldı, 7’sini yaraladı

Zonguldak’da 2014’ten bu yana 3 kez göçük olan TKK’ye ait bir maden ocağında dün yine bir göçük meydana geldi ve 1 işçi yaşamını yitirdi, 7 işçi yaralandı. İşçilerin yakınları sinir krizi geçirirken, Çalışma Bakanlığı soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Gündem 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Zonguldak’ta maden ocağında meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi, 7 işçi yaralandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında saat 15.20 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle göçük meydana geldi.

Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis, sağlık, UMKE, AFAD ve TTK tahlisiye ekipleri sevk edildi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından maden ocağındaki göçük ile ilgili yapılan açıklamada, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Göçük altında kalan 4 kişiden 1’i hayatını kaybetti, 3’ü yaralı kurtarıldı” bilgisine yer verildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise saat 16.36’da yaptığı açıklamada, “Zonguldak Ereğli’de, kömür madeninde meydana gelen göçük sebebiyle, 1 kişi hayatını kaybetti. 6 yaralımız var. Yaralılar hastaneye nakledilmiş durumda. Ekiplerimiz ambulanslarla görev başında. Acımız büyük” ifadelerini kullandı.

Göçüğün sebebi ‘arka kesimi’

Göçüğün sebebinin ‘arka kesimi’ denilen faaliyet olduğu öğrenildi. Bu faaliyet üretim yapılan yeri rahatlatmak için geride kalan bölümün kontrollü olarak göçertilmesine deniliyor. Edinilen bilgiye göre bu işlemin yapıldığı sırada bölgede çok fazla madencinin olmaması gerekiyor.

Aynı madende daha önce 3 kez daha göçük oldu

Aynı madende daha önce de 2014,2015 ve 2020 yıllarında da göçük oldu. 2014 yılındaki göçükte bir işçi yaralı olarak kurtarıldı. 2015 yılında yaşanan göçükte ise bir işçi yaşamını yitirdi, bir işçi de yaralandı. 2020 yılında yaşanan göçükte de bir madenci yaralandı.

Yaralı işçilere ilk müdahaleleri olay yerinde yapılan yaralılar hastaneye kaldırıldı. Ancak 25 yıllık maden işçisi Ramazan Yıldırım, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. 3 çocuk babası Ramazan Yıldırım’ın Ereğli Devlet Hastanesi önüne gelen yakınları sinir krizleri geçirdi.

Diğer yaralıların Zonguldak ve Ereğli’deki hastanelerde tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Bölgeye gelip incelemelerde bulunan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “Kurtarma çalışması tamamlandı. Ekipler güvenli bir şekilde kuyudan çıkıyor. Bu bir tavan çökmesi çok küçük bir bölmede” dedi.

Vali: 3 kişi panikle yaralandı

Vali Hacıbektaşoğlu, olayda ihmal olup olmadığının belirlenmesi için inceleme yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“4 işçimiz göçük altında kaldı. 3 işçi de maden bölgesinde yaralandı. Ramazan Yıldırım kardeşimiz maalesef kurtarılamadı, hayatını kaybetti. Diğer göçük altında kalan 3 kardeşimizin durumları iyi hastanelere ulaştı. İlk müdahaleleri yapıldı. Diğer kardeşimizin de şuuru açık. 1 yaralı da Zonguldak’ta onun da durumu iyi. Göçük bölgesi dışında yaralanan 3 arkadaşımız var. Onlar zaten kendi imkanlarıyla o panikle parmağında kırık olan var. Başında kaşında yarık olan var. Hastanede ayakta tedavileri yapıldı. 4 kişi göçük altında kalarak, diğer 3 kişi de panikle yaralandılar. Şu anda kurtarma çalışmaları tamamlandı. Tahlisiye ekipleri, vardiyada çalışan işçilerimizi tahliye etti. Şu anda olayın neden olduğuyla alakalı herhangi bir ihmal olup olmadığı inceleniyor. Savcı soruşturmasını yapacak. Başımız sağolsun. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Allah rahmet eylesin Allah sabırlar versin. Büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun.”

Bakan Koca duyurdu: 3 kişi taburcu edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada, “Zonguldak Ereğli’de, kömür madeninde meydana gelen göçük sebebiyle, 1 kişi hayatını kaybetti. 6 yaralımız var. Yaralılar hastaneye nakledilmiş durumda. Ekiplerimiz ambulanslarla görev başında. Acımız büyük” dedi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Zonguldak Ereğli’de, kömür madeninde meydana gelen göçük olayı sebebiyle yaralanan 2 kişi ile olay mahallinde ayağından yaralanan 1 kişi, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Diğer 3 kişinin tedavisi acil serviste devam ediyor. Genel durumları iyi. İlk ambulansımız ilgili alana olayın akabinde 4 dakikada ulaştı. 11 ambulans, 2 UMKE Timi, 1 UMKE Acil Müdahale Aracı ile 45 sağlık personeli görevlendirildi. Sürdürülen arama ve kurtarma çalışmaları ise tamamlanmış durumda. Hastalarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Uzman müfettişler görevlendirildi’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle büyük bir üzüntü yaşıyoruz. Vefat eden işçimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı; yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Kazayı araştırmak üzere bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

CHP’li vekil: Eksik işçi çalıştırılmış

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz konuya ilişkin Cumhuriyet TV’ye yaptığı açıklamada eksik işçi çalıştırıldığını vurgulayarak, “Bu göçüğün oluşmasının nedeni, sayıştay raporlarında uyarısı yapıldığı üzere eksik işçi sayısıyla çalışılması. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun çalışması gereken toplam ideal işçi sayısı 14 bin; ancak mevcutta çalışan işçi sayısı 7 bin 148. Yani, iki işçinin yapması gereken işi sadece bir işçi yapmak zorunda kalıyor. Bu nedenle de maden ocağında iş güvenliği ve işçi sağlığı sürekli olarak tehlike altında kalıyor” ifadelerini kullandı.

Enkaz altında 108 saat: Ailesini tükürüğüyle hayata bağlamışEnkaz altında 108 saat: Ailesini tükürüğüyle hayata bağlamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.