Çocuklara kitap sevgisi kazandıracak en güzel 15 kitap

28 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Çocukların düş dünyalarını zenginleştirmenin yolu kitaplardan geçiyor. 10Haber Kitap'ın deneyimli çocuk kitapları eleştirmeni Devrim Yılmaz, çocuklara kitap sevgisi aşılayacak en güzel 15 kitabı seçti. Ayrıca 8 kitaplık 'Bunlar da var' listesi ekledi

Öykü Ağacı
Claudio Gobbetti, Diyana Nikolova
Çeviren: Lori Sis Kalaycı
Arden Yayınları
5-9 yaş, 40 sayfa.
Hem çok yaşlı hem de hiç yaşlanmayan düş bahçıvanı rehberimiz ile kitapların düşler ülkesinde tomurcuklanıp okurların rüyalarına uzanan büyülü yolculuğuna çıkıyoruz. Tüm öykülerin öyküsünü anlatan Öykü Ağacı “tanık olduğunuz bu görkemli yolculuk sizinle tamam, düşler ülkesinden kopup gelen öyküler sizin hayallerinizi, rüyalarınızı süslediği müddetçe anlamlı” diyor.

Aç Bu Küçük Kitabı
Jesse Klausmeier, Suzy Lee
Çeviren: Sima Özkan
Meav Yayınları
3-9 şay, 34 sayfa.
Bu küçük kitabı açtığınızda ne mi bulacaksınız? Başka bir kitap ve başka bir kitap ve başka bir kitap… Küçük kırmızı kitap bir uğurböceğinin hikâyesini anlatıyor. Uğur böceğinin elinde kurbağanın hikâyesini anlatan küçük yeşil kitap, kurbağanın elindeyse başka bir kitap, başka bir hikâye var. Kitaplar küçüldükçe anlattıkları büyüyor büyüyor büyüyor, sonunda gökkuşağına, devin hikâyesine ve tahmin edemeyeceğiniz bambaşka hikâyelere varıyor.

Hepsi Bir Hikâye
Jeff Mack
Çeviren: Alara Beykan
Günışığı Kitaplığı
5-7 yaş, 36 sayfa.
Bir grup korsan kütüphaneyi basıyor ve kendi halinde sessiz sedasız kitabını okuyan ufaklığın başına çuvalı geçireceklerken daldaki aslanın kükremesiyle tabanları yağlıyorlar. Tam paçayı kurtardı derken önce kaykaylı bir fil sürüsünün ortasında kalıyor ufaklık, sonra da Elvis Presley kılığına girmiş bir uzaylı tarafından gökyüzüne ışınlanmaya çalışılıyor. Peki ama tüm bunlar olurken etraftaki onca insan neden kıllarını bile kıpırdatmıyor?

Okuma Karşıtları Kulübü
Lodovica Lodovica Cima, Ilaria Urbinati
Çeviren: Filiz Özdem
Yapı Kredi Yayınları
9-12 yaş, 68 sayfa.
Kitap okumak denen şeyin tamamen öğretmenlerin uydurduğu, gayet bayıcı, yavaş ve sıkıcı bir zırvalık olduğunu düşünen Leo, Matti, Vic ve Ste hiç üşenmeyip bu konuda gizli bir kulüp kuruyorlar. Amaçları kitap okuma işine bir son vermek. Arkadaşlarının kütüphaneden ödünç aldıkları kitapları aşırıp saklamak ve etrafa kitap karşıtı gizemli mesajlar bırakmakla başlıyorlar işe. Peki, kulübün başkanı aşırdıkları kitaplardan birini yanlışlıkla okursa ne olur dersiniz?

Kitapları Seven Çocuklar
Peter Carnavas
Çeviren: Şiirsel Taş
Redhouse Kidz
4-7 yaş, 32 sayfa.
Ozan ve Elif kitapları çok seven iki kardeş. Ama onlarınki öyle böyle bir sevgi değil, yüzlerce kitapları var ama bir evleri bile yok. Anne babalarıyla birlikte bir karavanda yaşıyorlar. Yüzlerce kitapla dolu karavanı hayal edin; yeri geliyor kapı ve pencerelerden dökülen kitapların altında kalıyorlar. Ve işte bu yüzden bir gün tüm kitaplarından vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Küçücük evlerinde yer açılıyor açılmasına ama bu defa da çocuklarla anne babalarının aralarına da aşılması zor bir boşluk giriyor. Peki hem Ozan ve Elif’in hem de anne babalarının isteği aynı anda mümkün olamaz mı?

Bunlar da Var!

Bu Kitabı Yasaklayın, Alan Gratz
Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız? Katherine Rundell
Çarli Maytap ve En Sevdiği Kitap, Julia Donaldson- Axel Scheffler
Tek Başıma Okumaktan Korkmuyorum, Oliver de Solminihac
Kitap Nasıl Okunur /Kitaptan Nasıl ve Ne Zaman Çıkılır? Daniel Fehr
Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı, Rocio Bonillla
Gelmiş Geçmiş En Kötü Kitabım, Allan Ahlberg- Bruce Ingman
Bir Çocuk Kitabı Nasıl Yapılır? Rodoula Pappa-Kostas Markopoulos
Sadece Bir Kitap mı?, Jeanne Willis
Kanatlı Sayfalar, Vassilis Papatheodorou

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.