Çocukların tatilde keyifle okuyacağı yeni çıkanlar arasından seçilmiş 10 güzel kitap

14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Kurban Bayramı'yla birlikte okullar da tatile girdi; şimdi kitap okumak için daha çok vakit var. 10Haber Kitap'ın çocuk kitapları eleştirmeni Devrim Yılmaz, yeni çıkanlar arasından çocukların tatilde keyifle okuyacağı 10 güzel kitap seçti.

                                         

Kendin Gibi
Gökçe İrten
Doğan Çocuk, 2023
4-7 yaş, 32 sayfa.
Herkes bir kuğu kadar iyi yüzebilir mi? Peki ya bir su aygırı kadar iyi koşup timsah kadar iyi saklanabilir mi? Köstebek kadar iyi koku alıp penguen kadar derinlere dalabilir mi herkes? Ama asıl soru bu değil. Kuğu, penguen, timsah ya da köstebek yapamadıkları şeyler için üzülür mü? Asıl soru bu.

Postacı Fare’nin Olağanüstü Yolculukları
Marianne Dubuc
Çeviren: Ece Nahum
Redhouse Kidz, 2024
3-7 yaş, 28 sayfa.
Önceki serüvenlerinden tanıyanlar bilir, paketlerini dağıtırken Postacı Fare’ye hiçbir şey engel olamaz. Sadece bu dünyanın değil fantastik diyarların posta işleri de ondan sorulur. İster denizkızlarının yaşadığı denizlere dalsın ister Canavarlar Ülkesi’ne gitsin.                                   Marianne Dubuc’ün çizimlerindeki ayrıntı zenginliği, keşfedilmeyi bekleyen onlarca detay çocukları yepyeni hikâyeler oluşturmaya teşvik ediyor.

Satın Al

Kirpi Masalı
Can Göknil
Can Çocuk, 2024 (6. baskı)
4-7 yaş, 32 sayfa.
Ressam ve yazar Can Göknil, 50 yıldır masalların büyülü dünyasını muhteşem desenleriyle renklendiriyor. Türkiye’nin ilk resimli çocuk kitaplarından Kirpi Masalı yarım asrı geride bıraktı. Dikenlerinden dolayı herkesin uzak durduğu dost canlısı mor kirpinin hikâyesi ilk günkü kadar güncel ve leziz.

Kim Bu Konuşan
Gaye Dinçel, Özlem Arslanoğlu Sağol
Bilgi Çocuk Yayınları, 2024
4-7 yaş, 36 sayfa.
Zeynep’e göre dayısının yazdığı öyküdeki ejderha siyah değil beyazmış. Dayısının dev diye bahsettiği dinozor ise otobur bir yavruymuş daha. Korsan kız öyküsüyse tam bir fiyasko Zeynep’e göre; çünkü o korsan değil balıkçıymış aslında. Zeynep tüm bunları nereden mi biliyor? Hepsiyle konuşmuş da oradan.

Bilim Şenliği Şampiyonu
Alain Raimbault
Çeviren: Şafak Tahmaz
İlksatır Çocuk Yayınları, 2024
8-10 yaş, 71 sayfa.
Bilimi büyüleyici bulanlar vardır, tıpkı Marie Neige gibi. Kendisi bitki ve hayvan hücrelerinden meteorolojik olaylara, bulutlardan mikroorganizmalara kadar bilime dair her şeye tutkun. Bilim insanı olma hayalini gerçekleştirmek için okuldaki Bilim Şenliği Yarışması’nı kazanmalı. Buraya kadar her şey yolunda. Peki ama bu uğurda kardeşini kobay olarak kullanmaya kalkarsa?

Dünyada Bir Başına
Birsen Ekim Özen
Xlibris Kitap
8-10 yaş, 111 sayfa.
İstanbul’un orta yerinde, lise olarak kullanılan tarihi bir köşkte yaşıyor hayalet Füruz. Öğrencilerin arasında dolaşıyor, onların dünyalarını keşfediyor. Öyle uzun zamandır aralarında ki, insan ruhunun röntgenini çekebileceğini söylerken haksız sayılmaz. Ve bir gün okula Füruz’a tıpa tıp benzeyen bir genç gelir, gizemlerle dolu hikâyesiyle birlikte.

Bir Atomun Yaşamı
Luca Sciortino
Çeviren: Aydagül Ferillo
Dinozor Çocuk, 2024
8-10 yaş, 160 sayfa.
Küçük Pio soğuk ve sonsuz uzay boşluğundan sesleniyor bizlere. 13 milyar küsur yaşındaki hidrojen atomu Pia’ya kulak verenleri baş döndürücü bir yolculuk bekliyor. Maddesiz ve hiçbir yaşam belirtisi olmayan zamanlardan milyarlarca yıldız, galaksi ve gezegenlere uzanan bir yolculuk.

Hayali
A.F. Harrold
Çeviren: Ebru Gündem Kızıldağ
İthaki Çocuk, 2024
8-12 yaş, 230 sayfa.
Amanda’nın hayali arkadaşı Rudger’ın silinmekten ya da yutulmaktan kurtulmasının tek yolu var; hayali arkadaş avcısı Bay Kirazkuşu’yla mücadele etmek. Ama onu hayal edecek arkadaşı yokken bunu nasıl başarabilir? Mizah ve gerilimin bu yaratıcı karışımı benzersiz illüstrasyonlarla bezeli.

Kırlangıç Bayırı Çocukları
Julia Green
Çeviren: Azade Aslan
Günışığı Kitaplığı, 2024
10-13 yaş, 200 sayfa.
Julia Green, modern yaşamın konforundan ve alışkanlıklarından uzakta yaşama tutunmaya çalışan bir çocuğa odaklanırken her şeye rağmen geleceği yeniden kurmanın ipuçlarını işaret ediyor. Isabelle ve babası peş peşe atılan bombalarla bir anda savaş alanına dönen Roma’dan kaçıyorlar. Hem de annesini, ablasını ve biricik arkadaşını geride bırakarak. Bir süre sonra babasını da kaybedince ıssız yaban hayatının ortasında yapayalnız kalıyor Isabelle.

Parlak Denizin Ardında
Lauren Wolk
Çeviren: Ayşe Tuba Ayman
Genç Timaş, 2024
10-13 yaş, 287 sayfa.
Lauren Wolk’un 20. yüzyılın başlarında cüzzam hastalarının gönderildiği Penikese Adası’nın hikâyesinden ilhamla kaleme aldığı Parlak Denizin Ardında kimlik, yuva ve ailenin gerçek anlamına uzanan dokunaklı bir yolculuk. Daha bebekken bir kayığa konup denize bırakılan ve küçük bir adaya varan Karga geçmişini aramaya koyulur ama acı bir ihtimal vardır; o da Penikese Adası’nda doğmuş olması.

Satın Al

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.