Dikkat Kapınız Çalabilir: Her komşu bambaşka bir hikaye

15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Öğretmen yazar Nehir Yarar, 'Dikkat Kapınız Çalabilir’de solmaya yüz tutan komşuluk bağlarını çocuk kalbi, çocuk bakışıyla anlatıyor. Her kapının ardındaki bambaşka hikâyelere, hayatlara dikkat çekerken çocuklarda da merak uyandırmayı başarıyor.

Küreselleşme, dijitalleşme, mekânsal dönüşüm ve akabinde gelen sosyokültürel değişimler derken tüm bunlar en büyük darbeyi insan ilişkilerine vurdu. İlişkilerin sanallaştığı dünyadan komşuluk da nasibini aldı ve başımızla şöyle bir selam verip geçmeye kadar indirgendi. Oysa güven, sevgi, dayanışma üzerine kurulu, çat kapı gitmekten çekinilmeyen, sosyalleşmenin yapı taşları komşuluk ilişkilerinin değeri paha biçilmez. Ve ne yazık ki, günümüz çocukları büyük ölçüde bu değerden mahrum büyüyorlar.

Öğretmen ve yazar Nehir Yarar son kitabı ‘Dikkat Kapınız Çalabilir’de solmaya yüz tutan komşuluk bağlarını çocuk kalbi, çocuk bakışıyla anlatıyor. Komşuluk deyince aklımıza pek çok güzel şey gelir ama ilk akla gelenlerden farklı bir pencere de açıyor Yarar. Zira her kapının ardında bambaşka hikâyeler, bambaşka hayatlar vardır. Bizlere bu gerçeği hatırlatırken çocuklarda da merak uyandırmayı başarıyor.

Atlas sekiz daireli bir apartmanda oturuyor. Komşularının çoğunu tanıdığı söylenebilir. Ama işte, ismini bilmeye, iki laflayıp geçmeye ne kadar tanımak denirse. Oysa öğretmenin verdiği ‘Komşunu Konuştur’ adlı ödev tanımanın da komşuluğun da anlamını çok başka bir boyuta taşıyacak Atlas için.

“Komşularımızın benim için sürprizleri olabilirmiş anneanne, benim de bu sürprizleri keşfetmem gerekiyormuş.”

Böyle diyor Atlas anneannesine ve bir keşif heyecanıyla başlıyor komşularının kapılarını çalmaya. İlk ziyaretini yaptığı Melahat Teyze’yle birlikte Gambiya – Moritanya milli maçını izledikten sonra şöyle not düşüyor defterine:

“Yetmiş iki yaşında bir futbol aşığı. Hiç bilmediğim takımların maçını heyecanla izliyor. O gerçekten sürprizlerle dolu.”

Evet, gerçekten büyük sürpriz ama bu kadarla sınırlı değil. Bu sürprizin ardında, sohbetleri esnasında keşfettiği başka şeyler var Atlas’ın. Zevkler, eğlenceler konusunda konulan sınırlara kafa yormaya başlıyor mesela. Derken sınırlar konusu bir diğer komşuları Selahattin Beyler’de de devam ediyor. Oğlu asker olan Selahattin Bey’le konuşurken kuşların, kedilerin sınırları olmadığını, özgürce gezebildiklerini fark ediyor.

Fotoğrafçı Makbule Abla, çocuklarını depremde kaybeden Necla Hanımla Necati Bey, Kedili Özlem Teyze… Çaldığı her kapının, dinlediği her hikâyenin ardında benzersiz keşifler yapıyor Atlas. Sevgiye, acıya, mutluluğa, özleme, şefkate kısacası hayata ve yaşamaya dair. Ödevinin sonuna eklediği gibi; “komşular tanıdığımız en iyi öğretmenlerdir.”

Dikkat Kapınız Çalabilir
Nehir Yarar
Resimleyen: Rüya Erkan Öcek
İthaki Çocuk, 2024
8-10 yaş, 64 sayfa.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.