Gaye Boralıoğlu’na hakiki edebiyat lezzeti veren 9 neşeli kitap

25 Nisan 2024

'Dünyadan Aşağı', 'Aksak Ritim', 'Meçhul', 'Hepsi Hikaye' gibi kitaplarıyla tanınan usta yazar Gaye Boralıoğlu, "Neşe, ferahlık sağlayan, insana güç veren bir his" diyerek son dönemde okuyup hakiki edebiyat lezzeti aldığı 9 neşeli kitabı seçti.

Gaye Boralıoğlu

Neşeli okumalar

Neşe, yalnızca ferahlık sağlayan bir duygu durumu değil, aynı zamanda insana kuvvet veren, sürüp gideni değiştirme kabiliyeti bahşeden, manevra yeteneği kazandıran bir his. Son yıllarda ne yazık ki yakalamakta güçlük çekiyoruz.
Sıralamada herhangi bir öncelik gözetmeksizin yaptığım aşağıdaki liste, son zamanlarda okuduğum bana neşe veren bazı romanlardan oluşuyor… Kimini hüzünle ama gülümseyerek okudum, kiminde kahkaha attım, kimini kıskandım. Ama hepsi bana hakiki bir edebiyat lezzeti, büyük bir keyif verdi.
İyi okumalar, neşeli günler…
Gaye Boralıoğlu

Yaşam ve Ölüm Yorgunu, Mo Yan, Çeviren: Erdem Kurtuldu, Can Yayınları, 2016.
Dişlerimin Hikâyesi, Valeria Luiselli, Çeviren: Seda Ersavcı, Siren Yayınları, 2017.
Otopsim, Jean-Louis Fournier, Çeviren: Aysel Bora, Yapı Kredi Yayınları, 2019.
Kazkafanın Kitabı, Yiyun Li, Çeviren: Nuray Önoğlu, Türkiye İş Bankası Yayınları, 2024.
Ülker Abla, Seray Şahiner, Everest Yayınları, 2021.
Doppler, Erlend Loe, Çeviren: Dilek Başak, Yapı Kredi Yayınları, 2016.
Volvo Kamyonlar, Erlend Loe, Çeviren: Dilek Başak, Yapı Kredi Yayınları, 2021.
Bildiğimiz Dünyanın Sonu, Erlend Loe, Çeviren: Dilek Başak, Yapı Kredi Yayınları, ilk baskı 2019.
Mal Sayımı, Erlend Loe, Çeviren: Dilek Başak, Yapı Kredi Yayınları, 2023.

Erlend Loe'dan Mal Sayımı: İroniyi anlamayan nesle aşina değilizErlend Loe’dan Mal Sayımı: İroniyi anlamayan nesle aşina değiliz


Gaye Boralıoğlu hakkında
İstanbul’da doğan Gaye Boralıoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sistematik felsefe ve mantık okudu, aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Gazeteci, reklam yazarı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Eylül Fırtınası” filminin senaryosunu yazdı. İlk kitabı ‘Hepsi Hikâye’ 2001’de, Manuel Çıtak’ın fotoğraflarından yola çıkarak yazdığı ‘Meçhul’ 2004’te, ‘Aksak Ritim’ 2009’da, ‘Mübarek Kadınlar’ 2014’te, ‘Dünyadan Aşağı’ 2018’de, ‘Alâmetler Kitabı’ 2021’de İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Bir gençlik romanı olan ‘İçimdeki Ses’ Günışığı Kitaplığı’ndan 2013’te, Ümit Kıvanç ile birlikte kaleme aldıkları ‘Haysiyet’ Kıraathane Kitapları’ndan 2019’da çıktı. Kitapları ve öyküleri çeşitli dillere çevrildi.
‘Mi Hatice’ adlı öyküsü kısa film olarak çekildi ve çeşitli festivallerde ödüller aldı.
‘Aksak Ritim’ ile 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Mansiyonu’nu, ‘Mübarek Kadınlar’ ile 2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, ‘Dünyadan Aşağı’ ile 2019 Duygu Asena Roman Ödülü’nü, ‘Alâmetler Kitabı’yla Türkan Saylan Sanat Ödülü‘nü kazandı. Almancada ‘Der Fall Ibrahim’ adıyla yayımlanan ‘Meçhul’ romanı 2017 Frankfurt Kitap Fuarı’nın ‘Satırlar Arasında’ programına seçildi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.