Belki bir kazı alanında çalışamayız, büyük keşifler yapamayız ama kitaplar ne için var? Antik uygarlıkların izini sürenler ve arkeoloji meraklıları için seçtiğimiz temel kitaplar alandaki önemli isimlerin rehberliğinde geçmişe yolculuğa davet ediyor.
Arkeofili – Arkeoloji Meraklısının Elkitabı
Erman Ertuğrul
Mundi Kitap, 2024
216 sayfa.
Son gelişmeleri merak eden arkeofililere…
Göbeklitepe’deki insanlar dev taşları oyup bunları belirli bir düzende yerleştirirken ne amaçlıyorlardı? Bir Homo sapiens ve bir Neandertal ilk defa karşılaştığında ne hissetti? Piramitler nasıl yapıldı? Kolezyum gibi Antik Roma yapıları nasıl hâlâ ayakta durabiliyor?
Bu sorular bir kez olsun aklınıza düştü mü? Ya da şimdi sizde merak uyandırdı mı? O zaman dumanı üzerinde tüten bu kitabı not edin deriz. Arkeolog Erman Ertuğrul alanın en merak edilen sorularını en güncel örneklerle yanıtlıyor.
Anadolu Uygarlıkları
Ekrem Akurgal
Phoenix Yayınları, 2014
624 sayfa.
Anadolu tarihine yolculuk
Prof. Dr. Ekrem Akurgal Anadolu Uygarlıkları’nda, Anadolu’nun bu zengin birikimini, M.Ö.2500 – M.S. 395 tarihleri arasında var olmuş uygarlıkların tarihine ışık tutarak okuru geçmişe bir yolculuğa çıkarıyor. Kitapta, Anadolu’nun yetiştirdiği bir aydının gözünden Anadolu’nun kadim uygarlıklarını tanıyacak ve Anadolu tarihinin gizem ve bilgelik dolu koridorlarında kendinizi bulacaksınız.
Oxford Antikçağ Sözlüğü
M. C. Howatson
Çeviren: Faruk Ersöz
Kitap Yayınevi, 2013
1030 sayfa.
Antikçağı merak edenlere
Bu sözlüğün ilk baskısı Sir Paul Harvey’in editörlüğünde 1933’te yayınlandı. Ama onun zamanından bu yana yeni keşifler, yeni değerlendirmeler yapıldı, eski uygarlıklara ilişkin bilgilerimiz büyük ölçüde arttı. Elinizdeki sözlük işte bu bakış açısıyla Margaret C. Howatson’un editörlüğünde gözden geçirilmiş ve genişletilmiş bir versiyonu. Kitap için antikçağ konusunda bilgi edinmek isteyenlerin başucu yapıtı diyebiliriz.