Türkçede yayımlanan Booker ödüllü kitaplardan bir seçki

5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Geçen hafta 2024 Booker Ödülü'nün uzun listesi açıklandı, geri sayım başladı. Bu vesileyle biz de isminin önüne "Booker Ödülü kazananı" eklemiş yazarların peşinden gittik, Türkçede yayımlanan Booker'lı kitaplardan bir seçki hazırladık.

Halk Adamı
Chinua Achebe
Çevirmen: Nazan Arıbaş Erbil
İthaki Yayınları, 2021
roman, 176 sayfa.
2007 Man Booker Uluslararası Ödülü kazananı ‘Halk Adamı’nın ilginç bir özelliği var: Nijerya’nın ilk askeri darbe teşebbüsünden günler önce yayımlanan roman, beceriksiz bir yönetim ve çaresiz bir halka dair ikaz niteliğinde bir roman.
Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. ‘Halk Adamı’ ise yozlaşmış bir demokrasiyi anlatan çarpıcı bir eser.
Kültür Bakanı, eski öğretmen M. A. Nanga tam bir halk adamı olarak tanınmasına rağmen aynı zamanda sinsi bir fırsatçıdır da. Eski öğrencisi Odili, Nanga’yı ziyaret edince hayal kırıklığına uğrayıp siyasete atılır. Odili’nin idealizmi bir süre sonra arzularıyla çarpışacak, öğretmen ve öğrencinin rekabeti ülkelerini kaosa sürükleyecektir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.