İstanbul Tiyatro Festivali Beyoğlu’nu ele geçiriyor
Baharın müjdecisi olan 42. İstanbul Film Festivali'nin programı açıklandı. 7 Nisan'da başlayacak festivalde 163 film gösterilecek. Festivalin sürprizi Korhan Yurtsever'in 'Kara Kafa' filmi. 12 Eylül rejiminin yasaklayıp yok ettiği film, yıllar sonra bulundu ve ilk gösterimi festivalde yapılacak.
Bir klişedir. “Bahar İstanbul’a İstanbul Film Festivali ile gelir” denir. Havaya bahar kokusu yayılmaya başladığı şu günlerde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali’nin programı da açıklandı. 7-18 Nisan arasında düzenlenecek festivalde 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden, 160 yönetmenin 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek.
Festivalde gösterimler Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi’nde, Şişli’de CineWAM Premium+City’s Nişantaşı’nda ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nde yapılacak.
Beyoğlu’nun merkez olduğu günler geride kaldı. Son yıllarda festival havası daha çok Kadıköy’de yaşanmaya başlamıştı. Bu gerçek kabul edilmiş olacak ki festivalin açılışı da Süreyya Operası’nda yapılacak. Ki bu festival tarihinde bir ilk. 6 Nisan gecesi düzenlenecek Açılış Töreni’nde Kayhan Yıldızoğlu’na ve Nevra Serezli’ye Sinema Onur Ödülleri takdim edilecek. Festivalin açılış filmi de Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması-Dram kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan ‘Hırçın/Scrapper’ olacak.
Festivalde merak edilen önemli konulardan biri bilet fiyatları. Hemen açıklık getirelim. Biletler 90 TL. Ama öğrenciler için bu fiyat geçerli değil. Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasıyla öğrenciler 11.00, 13.30, 16.00 ve 19.00 seanslarındaki filmlerin biletlerini 10 TL’ye alabilecek. Öğrenci olmayanlar içinse durum şöyle: Hafta içi 11.00 seansındaki film bilet fiyatı 50 TL. Hafta içi gündüz seanslarında (11.00, 13.30, 16.00) gösterilecek film biletleri ise 70 TL. 65 yaş ve üzeri sinemaseverler içinse tüm seanslardaki bilet fiyatlarında yüzde 25 indirim var. Biletler 31 Mart Cuma günü satışa çıkacak.
Gelelim filmlere… Önce en heyecanlısına. Festival programında öyle bir film var ki onun gösteriliyor olması bile büyük olay. Korhan Yurtsever’in yasaklı ve kayıp filmi ‘Kara Kafa’dan bahsediyoruz. ‘Fırat’ın Cinleri’ sonrası Almanya’da çektiği ama 12 Eylül askeri rejimi tarafından kopyasına el konulan ve kaybedilen film, yıllar sonra bulundu ve restore edildi. İlk gösterimi Berlin Film Festivali’nde yapıldıktan sonra Türkiye’de ilk defa film festivalde gösterilecek.
‘Kara Kafa’ gibi kopyası restore edilen bir diğer film ise ‘İntikam Meleği-Kadın Hamlet’. İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını Türk sinemasına kazandırmaya devam ediyor.
Sinemaseverler Dünden Bugüne Türk Klasikleri bölümünde bu yıl Metin Erksan’ın senaryosunu yazıp yönettiği, Hamlet rolünü Fatma Girik’in üstlendiği, 1976 yapımı ‘İntikam Meleği-Kadın Hamlet’i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.
Zaman içinde kült mertebesine ulaşan ‘İntikam Meleği-Kadın Hamlet, 42. İstanbul Film Festivali kapsamında geçen yıl hayatını kaybeden Fatma Girik anısına gösterilecek. ‘İntikam Meleği-Kadın Hamlet’, 11 Nisan Salı günü saat 19.00’da Cinewam City’s Nişantaşı’ndaki gala gösteriminde seyirciyle buluşacak.
Yarışmalara gelirsek. Uluslararası Yarışma’da 10 film yer alıyor. Başkanlığını Portekizli yönetmen João Canijo’nun üstlendiği jüride yapımcı Dora Bouchoucha, yönetmen Teona Strugar Mitevska, yönetmen Alexandre O. Philippe ve oyuncu Maeve Jinkings yer alıyor. Jürinin ödüller için değerlendireceği filmler ise şöyle:
Festivalin Ulusal Yarışması’nda 11 film bulunuyor. Emin Alper’in başkanlığını yaptığı, Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner’in yer aldığı jüri bu 11 film arasında seçim yapacak. Hangi filmler var derseniz, buyurun filmlere.
Keşif heyecanı sunan Ulusal Belgesel Yarışması’nda sekiz film bulunuyor. Ayrıca yarışma dışı olarak da ‘Almanya Türküleri’ (Nedim Bora Hazar), ‘Gök Kubbenin Sevdaları’ (Mesut Tufan) ve ‘Tavuri’ (Derviş Zaim) belgeselleri seyirciyle buluşacak. Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alan filmler ise şöyle:
2012 yılında yaşamını yitiren yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına 2013 yılından bu yana verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nde dört film yarışacak. Bunlar ‘Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu’ (Barış Fert), ‘Bars’ (Orçun Köksal), ‘Yüzleşme’ (Filiz Kuka), ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’ (Umut Subaşı).
Sinema tarihine geçen ‘Şeytan’ filminin 50. yıldönümü olması nedeniyle festivalde farklı türde başyapıtlara imza atan usta yönetmen William Friedkin’e özel bir bölüm açılıyor. ‘Şeytan’ ile birlikte yönetmenin dokuz filmi bu bölümde seyirciyle buluşacak. ‘The Boys in the Band’, ‘Kanunun Kuvveti’, ‘Dehşetin Bedeli’, ‘Devriye’, ‘Yaşamak ve Ölmek’, ’12 Kızgın Adam’, ‘Böcek’ ve ‘Katil Joe’ gösterilecek yapımlar arasında.
İstanbul Film Festivali’nin geleneksel bölümlerinden biri haline gelen Genç Ustalar’da genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmler yer alıyor. Bu filmleri malum genç jüri değerlendirip ödüllendiriyor. Türkiye’de ikamet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi’nin önündü 15 film var. Bu filmler şöyle.
Berlin Film Festivali’nin en iyisi bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde! Nicolas Philibert’in prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan filmi ‘Küçük Evren’ festival programında yer alıyor. Christian Petzold’un Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi ‘Kızıl Gökyüzü’, festivalin uluslararası yarışmas jüri başkanlığını üstlenen João Canijo’nun Gümüş Ayı Jüri Ödülü’nü kazanan filmi ‘Kötü Yaşamak’, Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi Angela Schanelec’in yönettiği ‘Müzik’, Alman Sineması’na Bakış kategorisinin en iyi filmi Steffi Niederzoll imzalı ‘Tahran’da Yedi Kış’ ve Philippe Garrel’e En İyi Yönetmen ödülünü getiren ‘Pulluk’ festivalde Türkiye prömiyerlerini gerçekleştirecek. Sekiz yaşındaki başrol oyuncusuna En İyi Başrol Oyuncusu ödülünü kazandıran Estibaliz Urresola Solaguren imzalı ‘20.000 Arı Türü’Genç Ustalar Bölümü’nün dikkat çeken filmlerinden.
Sadece film gösterimleri yok festivalde. TÜBİTAK’ın Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili projesi kapsamında, Film Festivalleri Sempozyumu yapılacak. İstanbul Film Festivali’nin işbirliği ve ev sahipliğinde 7-8-9 Nisan tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenecek sempozyumun teması film festivalleri, fonlar ve sinema endüstrisi.
Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için: https://film.iksv.org/
22 Kasım 2024 - Cadılar dost oluyor, Paris’te tango şimdi başlıyor!
15 Kasım 2024 - Savulun Roma’nın kaderini değiştirecek adam arenaya çıkıyor
8 Kasım 2024 - Ara tatilin sürprizi: Robot da olsa insan insandır!
5 Kasım 2024 - Trump mı kazanacak yoksa Harris mi? Sinemacılar sonuçları açıklıyor!
4 Kasım 2024 - ‘Yandaki Oda’ Oscar’da karşınıza çıkarsa şaşırmayın!