Metrohan kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak

İstanbul tarihi bir yapısına daha kavuşuyor. Kentin simge yapılarından Metrohan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonu sonrası kültür sanat merkezi olarak hizmet vermeye başlıyor. Konser ve söyleşilerin düzenleneceği Metrohan'daki tüm etkinlikler ücretsiz.

Kültür Sanat 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Metrohan'ın mimarları Osman Hamdi Bey'in oğlu Edhem Eldem ve Mikayel Nuridyan.

İstanbul tarihi bir binasına daha kavuşuyor. Üstelik bu tarihi binanın 1869 yılına kadar uzanan bir yapı. %23 eğime sahip olan Karaköy yokuşu, bugün olduğu kadar geçmişte de İstanbullular için önemli bir güzergah konumundaydı. %24’lük eğim, hem insanlar hem de yük taşıyan hayvanlar açısından bir süredir çileye dönüşmüştü. Zira özellikle 19. yüzyılın ortalarından itibaren bölgede artan ticari ve sosyal canlılık yeni bir çözümü gündeme getirmiştir. Metro! Metrohan’ın hikâyesi de işte böyle başladı.

Merkezhan’ın hikâyesi 1869 yılında başlıyor

İlk olarak 1869 yılında gerekli izinlerin alınmasıyla birlikte hazırlıklar başladı. 573 metre uzunluğundaki hat Karaköy rıhtımıyla Pera arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 1871 yılında inşa edilmeye başlandı. Dört yıllık bir çalışmanın ardından 1875 yılında metro kullanıma açıldı. Böylece İstanbul, Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosuna sahip kent unvanını aldı.

İki duraklı hattın her iki noktasında da dönemin mimari üslubu doğrultusunda çokkatlı yapı inşa edildi. Bugün Tünel olarak adlandırılan Pera tarafındaki görkemli bina, uzun süre İETT’nin yönetim merkezi olarak da hizmet verdi. Diğer ismi Metrohan olan tarihi yapının mimarları Osman Hamdi Bey’in oğlu Edhem Eldem ve Mikayel Nuridyan’dı. Tarihi yapı, yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kapsamlı bir şekilde restore edildi.

Ezgi Köker, Metrohan’da sahne alacak isimler arasında.

Sanat merkezi olarak faaliyet gösterecek

Restorasyonu sonrasında yeniden açılan Metrohan, nisan ve mayıs aylarında çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Klasik müzikten caza, poptan geleneksel müziğe farklı türden konserlerin gerçekleştirileceği Metrohan’daki tüm etkinlikler ücretsiz olacak.

Bugün başlayacak etkinlikler kapsamında Göksel Baktagir, Burcu Karadağ, Kemenjazz Baki Duyarlar, Sarp Maden Trio, Tuna Kiremitçi – Akustik, Çağrı Sertel, Dilek Türkan, Şirin Pancaroğlu, Gökhan Aybulu, Esen Kıvrak, Sibel Köse, Erdem Sökmen – Ezgi Köker, Elif Çağlar, Burak Bilgili, Nemeth Quartet, Erdal Güney, Sezen Özmen, Neval Güleç, Cenk Erdoğan, Yarkın Duo-Quartet ve Cihat Aşkın sahne alacak.

İstanbul’da 545 tarihi eser depreme karşı restore edildiİstanbul’da 545 tarihi eser depreme karşı restore edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.