Picasso’nun en büyük portresi toprakta

Sanatçı Dairo Gambarin, Picasso'nun ölümünün 50. yıldönümü anısına, resssamın bir otoportresini traktörü iltoprağa işledi. Sanatçı, çalışmanın, Picasso'nun en büyük portresi olduğunu söylüyor. Gambarin'in toprak portreleri arasında Donald Trump, Barack Obama ve Joe Biden gibi isimler de var.

Kültür Sanat 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İspanyol ressam Pablo Picasso aramızdan ayrılalı 50 sene oldu. Tam da ölümünün üzerinden yarım asır geçmişken son günlerde Picasso’nun mirası tartışılıyor. Ama bu tartışma henüz İtalya’ya uğramamış anlaşılan. Çünkü İtalyan sanatçı Dairo Gambarin, Picasso’nun ölümünün 50. yıldönümü anısına, İspanyol ressamın bir otoportresini toprağa işledi.

Gambarin, Picasso’nun 1907’deki otoportresinden ilham alarak İspanyol ressamın dünyadaki en büyük portresini traktörü ile yarattığını söylüyor. Gambarin bu tür çalışmaların yabancısı değil. Daha önce de traktörünü Nelson Mandela, Leonardo Da Vinci ve Dante’nin portrelerini oluşturmak için kullandı. 

Siyasileri toprağa kazıyor

1958’de Verona’da doğan multidisipliner sanatçı siyasileri de sanatına konu etmeyi seven biri. 2013 yılında Gambarin, ailesine ait 25 bin metrekarelik bir alanda Papa Francis’in bir görüntüsünü yaratırken, Başkanlar Donald Trump, Joe Biden, Barack Obama ve John F. Kennedy’nin hepsinin yüzlerini de toprağa işlendi. 2016 ABD başkanlık seçimlerinden önce Gambarin, traktörünü bir tarlayı Donald Trump’ın portresine dönüştürmek için kullandı. Ayrıca Trump’ın seçim rakibi Hillary Clinton’ın da benzer bir portresini çizmişti.

Gambarin’in çalışmaları portrelerle sınırlı değil. İklim krizine dikkat çeken çalışmaları da bulunan Gambarin, geçen yıl, sanatını İtalya’da son 70 yılın en kötü kuraklığı hakkında bir mesaj göndermek için kullanmıştı. Sanatçı, içinde büyük harflerle ‘su tasarrufu’ yazan bir küre bulunan büyük bir su damlası hazırlamıştı. Gambarin, “Sanat, ruhun, düşüncenin ve yaratıcı hayal gücünün bir macerasıdır. Yalnızca bu yolculukla özgür iradeyle yüzleşme cesaretine sahip olanlar, bütünlüklerini riske atanlar, bu çok yönlü gerçekleri keşfedebilirler” diyor. 

Ey Picasso! Melek misin şeytan mı?Ey Picasso! Melek misin şeytan mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.