Tarihi altın madalyon İsviçre’den Türkiye’ye iade edildi
20 yılda 12 bin 164 tarihi eser Türkiye'ye iade edildi. 20 yıl boyunca her gün neredeyse iki eserin Türkiye'ye geri getirilmesi anlamına geliyor. 14 Kasım UNESCO Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü bu önemli mücadeleyi bir daha hatırlatıyor.
British Museum, Louvre Müzesi, Berlin Pergamon ya da Metropolitan. Dünyanın en büyük müzelerinde Türkiye’den kaçırılan çok sayıda tarihi eser bulunuyor. UNESCO 1970’lerden bu yana tarihi eser kaçakçılığı konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor.
Her yıl 14 Kasım’da kutlanan Uluslararası UNESCO Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kültürel mirasın çalınması, yağmalanması ve yasa dışı yollarla ticaretinin dünyada nasıl yaygın bir sorun olduğunu hatırlatmak açıdan büyük öneme sahip. Türkiye tarihi eser kaçakçılığı konusunda en büyük mağduriyet yaşayan ülkelerden biri. 19. yüzyıldan bu yana Anadolu’nun dört bir yanındaki kaçak kazılarla yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesi için sürdürülen mücadele ivme kazanmış durumda.
Son 20 yılda tarihi mirasının iade edilmesi için sürdürülen hukuki mücadele sayesinde 12 bin 164 tarihi eser Türkiye’ye iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı gibi kurumlar bu süreçte eserlerin iadesi konusunda yürütülen çalışmalarda yer aldı.
Tarihi eser kaçakçılığına karşı farkındalığın artırılması konu hakkındaki bir diğer önemli olgu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde yedi farklı şehirde gerçekleştirilen Kaçış Yok serisiyle de kamuoyunun dikkatini çekmeyi ve desteğini sağlamayı hedefliyor. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan müzelerde de 14 Kasım’a özel söyleşi ve konferanslar düzenleniyor, şehir ekranları ve billboardlara afişler ile donatılıyor.