Dünyanın en eski batığı görüntülendi. Yakında Kemer’de sergilenecek
İnsanlığın sıfır noktası olarak anılan Göbeklitepe'de ağustosta keşfedilen takvim yılın keşiflerinden biri olarak kabul edildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe'de ortaya çıkarılan takvim bilinen en eski zaman çizelgesi konumunda.
Göbeklitepe dünyanın gündeminde yer edinmeye devam ediyor. Ağustos ayında bölgedeki kazılardan gelen bir haber tüm dünyada heyecan uyandırmıştı. Göbeklitepe’deki arkeolojik kazılarda bilinen en eski takvimin ortaya çıkarılmıştı. Kuyruklu yıldız çarpmasını anımsatan tarih öncesi bu takvim ArtNews’un 2024’ün En Önemli Arkeolojik Buluntular listesine girdi.
Arkeologlar, oymaların yaklaşık 13 bin yıl önce Dünya’ya çarpan kuyruklu yıldız parçalarını kaydetmek için geliştirildiğine inanıyor. Anıt üzerindeki oymalar hem ayın evrelerini hem de güneş döngülerini takip ediyor. Kuyruklu yıldız çarpması beraberinde birçok büyük hayvanın neslinin tükenmesine yol açan minyatür bir Buzul Çağı getirmişti. Bu yeni çağ aynı zamanda insanların yerleşik hayata geçmeye başlaması ve Bereketli Hilal olarak da anılan Mezopotamya’da ilk tarımsal faaliyetlerin başlamasını sağlamıştı.
Bu tarihi keşfe kayıtsız kalmayan Art News dünya genelinde yılın öne çıkan diğer buluntularını da sıraladı. Suudi Arabistan’da gün yüzüne çıkarılan 4 bin yıllık antik yerleşim, Napoli kıyıarınının biraz açıklarında keşfedilen 2 bin yıllık tapınak ve Mısır’ın tarihi başkenti Luksor’daki yeni mumyalar bunlardan sadece birkaçı.
İki hafta önce tamamlanan restorasyon sonrasında kapılarını yeniden ziyarete açan Notre Dame Katedrali’nde çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan heykeller de yılın önemli buluntulardan bazıları. Öte yandan Endonezya’daki arkeolojik araştırmalarda 51 yıl öncesine ait bir mağara resmi de gün yüzüne çıkarıldı. Bu, şu ana kadar bilinen en eski mağara resmi olma özelliği taşıyor. Son olarak da Atina yakınlarında Demir Çağ’ın bilinen en eski konut kalıntısı da gün yüzüne çıkarıldı. Evin yaşının yaklaşık 3 bin olduğu tahmin ediliyor.