Tartışmalı filmde kazanan Netflix oldu

Netflix filmi 'Cuties' için çocuk istismarı suçlaması yapılmış, ABD'de bir savcı şirkete dava açmıştı. Teksas'ta görülen davayı "kötü niyetli bir kovuşturmaya maruz kaldığını" savunan Netflix kazandı. RTÜK de filmi yayınlatmamıştı.

Kültür Sanat 21 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Netflix’in Fransız yapımı filmi ‘Cuties/Minnoşlar’ filmi 2020’de yayınlandıktan hemen sonra tartışma başladı. Eleştiriler Maïmouna Doucouré’nin yönetmenliğini üstlendiği filmin çocukları cinsel obje olarak göstermesi ve müstehcen görüntüler içermesineydi. Birçok kişi sosyal medyadan Netflix’i boykot çağrısı yaptı, #CancelNetflix (Netflix’i iptal edin) kampanyası başlatıldı.

Film muhafazakar ailesine isyan edip bir dans grubuna katılmaya karar veren Amy adında on bir yaşındaki Fransız-Senegalli kızın hikâyesini anlatıyor. Herhangi bir seks sahnesi olmayan film reşit olmayan oyuncuların “kışkırtıcı şekilde” dans ettiği bir sahne nedeniyle tartışma yarattı. Yönetmen Maïmouna Doucouré ise filmi sosyal medyada genç kızların cinselleşmesine dikkat çekmek için yaptığını söyledi.

‘Cuties’ Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması – Drama dalında En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanmıştı.

Teksas Bölge Savcısı Lucas Babin Netflix’e “bir çocuğu tasvir eden müstehcen görsel materyal tanıtımı” suçlamasıyla soruşturma açtı. Netflix  suçlamaları reddederek temyiz başvurusunda bulundu. Variety’nin haberine göre Teksas eyaletinde görülen davayı “kötü niyetli bir kovuşturmaya maruz kaldıkları”nı ileri süren Netflix kazandı.

Sundance Film Festivali’nden Dünya Sineması – Drama dalında En İyi Yönetmen Ödülü ile dönen filme yönelik tartışmalar RTÜK’ün de dikkatini çekmiş, filmin katalogdan kaldırılmasına karar verilmişti. Netflix ise filmi kataloğundan kaldırıp açıklama yapmıştı:

“RTÜK’ün ‘Cuties/Minnoşlar’ filmine yönelik taleplerini değerlendirdiğimiz bu süreçte filmin Türkiye’deki yayın tarihini erteleme kararı aldık. Saygılarımızla.”

Film şu an Netflix Türkiye kataloğunda yer almıyor.

Netflix'ten 'Squid Game' ikinci sezonundaki hatalarını telafi etmesi bekleniyorNetflix’ten ‘Squid Game’ ikinci sezonundaki hatalarını telafi etmesi bekleniyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.