Müziğin 40 yılı araştırıldı: Şarkılar artık daha öfkeli

Bilim insanları 1980-2020 yılları arasında yazılmıış 12 bin İngilizce şarkıyı dinledi. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Şarkılar artık daha öfkeli. Üstelik içinde daha çok tekrar var.

Kültür Sanat 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Avusturya’nın Innsbruck Üniversitesi’nde müzik hakkında kapsamlı bir araştırma yapıldı. Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. 1980-2020 yıllarını kapsayan araştırma kapsamında 12 bin İngilizce şarkı incelendi. Bu araştırmaya göre şarkılar artık daha öfkeli. Araştırmadan elde edilen bir diğer bulguysa şarkılarda daha çok tekrarın olduğu yönünde.

Dergide yer alan araştırma İngilizce dilinde söylenmiş rock, rap, country ve r&B türlerindeki şarkıları kapsıyor. 1980 öncesinin popüler şarkıları ile kıyaslandığında sonraki 40 yıllık süreçte şarkı sözlerinde dikkat çeken bir diğer unsur ise sözlerdeki basitlik. Bu geniş kapsamlı araştırmaya göre olumsuz duyguların en çok artış gösterdiği tür ise rap. Bu tür aynı zamanda öfkede de zirveyi kimseye bırakmadı.

En ümitvar şarkılar country müzikte

ABD’nin geleneksel müziği country ise bu türler içinde olumsuz duygulardan en az etkilenen tür oldu. bir diğer deyişle türler içinde en ümitvar olanı country müziği. Son dönemde Beyoncé’un yayınladığı ‘Texas Hold’Em’ şarkısı ekseninde tartışma konusu olan bu müziğin dinleyici kitlesinin daha muhafazakar ve kırsala hitap ettiği biliniyor.

Avusturya’daki Innsbruck Üniversitesi’nden araştırmacı Prof. Dr. Eva Zangerle şarkılardaki öfke artışını değişen toplumsal dinamiklerine bağlıyor. Zangerle’ye göre toplumsal ve kültürel değişimin bir yansıması olarak şarkı sözleri de daha öfkeli hale geldi. Bu değişimin bir diğer sonucu ise şarkıların daha bireysel hale gelmesi. Buna basit söz dizimini de eklemek mümkün. Prof. Dr. Zangerle’ye göre 40 yıl önce yaygın olan plağın yerini günümüzde dijital platformların alması şarkılara erişimi kolaylaştıran bir unsur olurken müzikten keyif alma biçimlerini de değiştirdi.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer sonuçsa eskiye duyulan özlem, yani nostalji. Bu süreçte 1980 öncesinin rock şarkılarına olan ilgi azalmak bir yana giderek arttı. Bu sonuca göre yakın dönemde bestelenen rock şarkıları eskilerin yerini tutamamış. Şarkı sözlerinde öfke ve tekrarlayıcı nakaratlar görünüşe göre en çok da rock müzik dinleyicilerini rahatsız etmiş.

Yılın 88. günü şerefine: Dünya Piyano Günü kutlu olsunYılın 88. günü şerefine: Dünya Piyano Günü kutlu olsun

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.