İsrail’in saldırıları Beyrut’taki sanat yaşamını da vurdu

İsrail'in saldırıları sonrası Beyrut'taki pek çok galeri kapandı. Çalışanlar ve sanatçılar ülkeyi terk etti. Ancak bu saldırılara rağmen pes etmeyenler de var. Beyrut'taki bir galerinin sahibi "sanat insanlar için bir kaçış alanı" diyor.

Kültür Sanat 2 Kasım 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırıları sonrasında bu kez de Lübnan’ın başkenti Beyrut’u hedef alıyor. Kentin farklı yerleri İsrail tarafından bombalanırken bu saldırılarda sivil can kayıpları da giderek artıyor. Günlük yaşamı da etkileyen bu saldırılardan sanat da üstüne düşen payı alıyor.

Lübnan’da yayınlanan Agenda Culturel ‘e göre Lübnan’da 92 sanat galerisi, 103 müze ve 102 kültürel alan bulunuyor. İsrail’in saldırıları sonrasında pek çok kurum kapanmış olsa da diğerleri çevredeki yıkıma karşı bir nefes alma imkânı sağlamak için daha kısıtlı bir saat aralığında açık kalmaya devam ediyor. 17 Eylül’den bu yana devam eden saldırılarda İsrail, Hizbullah’ın kalesi olarak gördüğü Baalbek antik kenti ve Beyrut’un güneyindeki Dahiye mahallesi gibi bölgeleri bombalıyor. Saldırılar, çoğu Beyrut’ta olmak üzere 1.2 milyondan fazla insanı yerinden etti.

‘Sanatı nasıl canlı tutacağımızı bulmaya çalışıyoruz’

Bu durum karşısında Beyrut’taki Saleh Barakat Galerisi, birçok insanın evlerinden uzaklaşmaktan kaçınması nedeniyle güvenliği ön planda tutarak sınırlı saatlerde açık kalmaya karar verdi. Galerinin kurucusu Saleh Barakat, The Art Newspaper’a yaptığı açıklamada “Sanatsal ve kültürel çerçeveyi nasıl canlı tutacağımızı bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Beyrut’taki Saleh Barakat Galerisi her İsrail’in saldırılarına rağmen açık kalmaya devam ediyor.

Galerinin sahibi Saleh Barakat, modern Arap sanatının öncüsü olarak tanımlanan Iraklı sanatçı Dia Azzawi’nin sergisini iptal etmiş olsa da, onun yerine yerel sanatçıların yer alacağı yeni bir sergi hazırlıyor. “Beyrut’ta çok sayıda insan var ve bu insanların nefes almaya ihtiyacı var. Sanat alanları insanların siyasetten uzaklaşmasını, kaçmasını sağlıyor” diyor. Barakat ayrıca zamanını sanatçılarla geçiriyor ve onları televizyondaki “karanlık haberlerden” uzak tutmak için işlerine odaklanmalarını tavsiye ediyor.

‘Hayatlarımızı savunmamız gerekiyor’

Son olaylar Barakat’ın çocuklarını yurtdışına göndermesine neden oldu. Ancak o galerisinin başında kalmaya devam ediyor. Barakat. “Eğer gidemiyorsam, burada olmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü varlığımızı, çıkarlarımızı ve hayatlarımızı da savunmamız gerekiyor” diye ekliyor.

Beyrut’taki Galerie Tanit de benzer bir yaklaşım benimseyerek sınırlı saatlerde ya da randevu ile açık kalıyor. Galerinin kurucusu Naila Kettaneh Kunigk, 29 Ağustos’ta açılan ve 3 Ekim’e kadar devam etmesi planlanan Bettina Khoury Badr sergisinin yarıda kesildiğini söyledi. Kunigk, “Hepimiz çok etkilendik” diyor. Galerinin bu ay Paris Photo ve Abu Dhabi Art gibi etkinliklere katılmasının mali açıdan biraz rahatlama sağlayabileceğini umuyor. Ancak Beyrut’tan yapılan uçuşların azalması ve nakliye masraflarının artması galerinin yaşadığı zorlukları daha da artırdı.

Thom Yorke'a Gazze tepkisi: Soykırımı kınaman için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?Thom Yorke’a Gazze tepkisi: Soykırımı kınaman için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.